2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Plájás István, a Fotóklub művésze évekig barangolt fényképezőgépével a parajdi sóbányában, és olyan helyeket örökített meg, amelyeket a valóságban kevesen tudnak megközelíteni.


Érdekes kiállítás nyílt csütörtökön a marosvásárhelyi vár fotógalériájában. Plájás István, a Fotóklub művésze évekig barangolt fényképezőgépével a parajdi sóbányában, és olyan helyeket örökített meg, amelyeket a valóságban kevesen tudnak megközelíteni.
Ezekről az igazán látványos és néha még szabad szemmel nem is látható helyszínekről készült fotók láthatók a Várgaléria falain, amelyeket a sóbányászat múltját illusztráló régi képek és Novák József grafikus korabeli bányászati technológiáról készített szemléletes rajzai egészítenek ki.
A megnyitón érdekfeszítő előadást hallhattunk Horváth István geológustól arról, hogy miként termelték ki a világ egyik legnagyobb lelőhelyének számító Parajdon a sót az ősidőktől napjainkig. Ugyanakkor a szakember azt is elmondta, milyen egyedi a parajdi sókarszt övezte kis szoros, ahol endémikus növényfajok is találhatók. A sóbánya számos csarnoka ma már kiépített és nyitott a nagyközönség előtt, de azok a helyek, amelyeket a fotóművésszel együtt az évek során bejártak, igazi bányatörténeti rekliviákat takarnak. Nem kis veszéllyel járt a több száz méteres aknák kutatása, bejárása, hiszen volt olyan hely, amely nem sokkal a fotózás után beszakadt, sőt a fotóművész azt is elárulta, hogy egy alkalommal beesett az egyik üregbe és elég súlyosan megsérült. Így gyakorlatilag is nagy áldozatokkal járt a munka. A fotókat a szakember magyarázatával albumba foglalták, amelyet a tárlatmegnyitón mutattak be az érdeklődőknek.
A könyvet és a fotókat méltató Nagy Miklós Kund, lapunk főszerkesztője elmondta: Plájás István nem művészfotókat állít ki, de elkészítésük technikája, a téma önmagában egyedi, hiszen sok olyan látványt sikerült lencsevégre kapni, amelyek akár egy parajdi sómúzeumban is helyet kaphatnának. Hangsúlyozta, mind a fotók, mind pedig az album elsősorban az idegenforgalom fellendítéséhez tudna hozzájárulni, hiszen a parajdi sóbánya is olyan egyedi és eredeti látnivalót kínál, amelyet jobban kellene értékesíteni e téren. Külön kiemelte, hogy a régi fotók és az illusztrációk találóan egészítik ki a tárlatot, amelyet érdemes megtekinteni, hiszen valószínű, hogy sokunknak nem adatik meg az a lehetőség, hogy a bánya olyan zugaiba eljussunk, amelyeket most a fényképeken megnézhetünk, sőt az időutazás is igen érdekes kalandozást kínál.