2019. április 21., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavaly decemberben tartotta tizenegyedik évzáró gáláját

a Bekecs egyesület Nyárádszeredában: rengeteg munka, számtalan fellépés és hálás közönség – ez az esztendő mérlege.

Ezúttal is telt ház előtt lépett színpadra a Bekecs néptáncszínház néven ismert Nagy-Bekecs utánpótlás-csoportjai: a teljes estét is kitöltő, már önálló műsort is előadó Kis-Bekecs mezőségi, az Apró-Bekecs ördöngösfüzesi, a Morzsa-Bekecs nyárádmenti koreográfiát mutatott be, míg a legkisebbeket a Bekecs-Játszóház csoport révén vezetik be a népi kultúra világába. A Nagy-Bekecs azt a kalotaszegi táncot mutatta be, amellyel novemberben részt vett a Fölszállott a páva című televíziós vetélkedő elődöntőjében, majd legújabb koregráfiája, a nagyecsedi táncok révén is elkápráztatta a közönséget, amely a helyi Prücsök zenekar bizonyítását, valamint a bedolgozó Samu Etel Imola énekművész és húga, Samu Janka Tímea citerazenéjét is megtapsolhatta.

A Bekecs már a tavalyi, tizedik évfordulón is hivatásos együttesnek számított, bár még sok mindenben távol áll az igazi profi csoportoktól: a művészeti személyzet 14 fő, ami kiegészül egy ugyanekkora bedolgozó művészgárdával, a műszaki személyzet csupán kétfős, adminisztratív részleg szinte nincs is, az internetes megjelenítéstől a táncoslányok hajának befonásáig mindent az együttes egy-egy tagja végez. Ugyanígy a kistérség egészére kiterjesztett néptáncoktatás is az együttes tagjaira hárul Nyárádszeredától Nyárádmagyarósig, Nyárádremetétől Lukafalváig, és vannak olyan csoportjaik is, ahol csak ovisok vagy csak középiskolások, vagy épp már az érettségin is túl lévő fiatalok táncolnak, ami bizonyítja, hogy a csapat munkája nem hiábavaló. Idén sok sikernek örvendve bebarangolták Erdélyt és Magyarországot az Esszencia című folklórműsorukkal, a Legendák kertjében című mesejátékukkal és az Ember az embertelenségben című táncszínházi előadásukkal. A 2019-es év a szórványok esztendeje lesz, olyan vidékekre és településekre utazik el az együttes, ahol eddig nem járt, de ahol a szórványnak igénye van a kultúrának erre a válfajára.

A csapat állandó támogatója Nyárádszereda önkormányzata és Tóth Sándor polgármester, főtámogatója a magyar kormány Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága és Potápi Árpád János államtitkár, továbbá támogatta őket a Maros Megyei Tanács és Péter Ferenc tanácselnök, Brendus Réka, a Csoóri Sándor Alap, a Hagyományok Háza és Kelemen László főigazgató, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány, az RMDSZ és Kelemen Hunor elnök, Tordai Levente, Novák Levente, Balde Ernő és a Primer Electro Kft. Az együttes nagycsoportja idén kilencszáz előadást tartott, az összes csoport előadásainak száma eléri az ezret.

Ha bejutott volna a Páva idei döntőjébe, az ott szerzett összeget a Bekecs a Böjte Csaba atya által irányított Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlotta volna fel. Mivel ez nem valósulhatott meg, az idei évzáró gála alkalmával a közönség és az egyik támogató által tett adományok felhasználásával az együttes tavasszal egy előadást visz az alapítvány gondozásában élő gyermekeknek.

Az együttes idei fellépéseinek száma eléri az ezret
Fotó: Gligor Róbert László