2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az utóbbi hetekben két egymást követő kiállításon is találkozhattak sajtófotóval a marosvásárhelyi érdeklődők. A Bernády Ház emeleti galériáiban először a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete mutatott be válogatást fotós tagjainak a képeiből, majd a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) állította ki hagyományteremtő sajtófotó-pályázata újabb felhozatala, a Brassai 2020 díjazott felvételeit. A héten pedig Budapesten kihirdették a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait. 

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázat legjobb munkáiból a tervek szerint szabadtéri kiállítás nyílik és évkönyv is megjelenik majd.

A Magyar Sajtófotó Pályázat talán az egyetlen kulturális esemény Magyarországon, amelyet 39 esztendeje minden évben, rendszereken és történelmi változásokon átívelően, folyamatosan megrendeznek – emlékeztett a csütörtöki online eredményhirdetésen Bánkuti András és Szigeti Tamás, a pályázat két szervezője.

Elmondásuk szerint az idei kiírásra a tavalyinál is többen pályáztak – több mint ezerrel nőtt a beadott képek száma –, így 296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett be.

A pályázat legjobb képeiből idén is megjelenik a hagyományos évkönyv, a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítást azonban a járványhelyzet miatt rendhagyó módon szabadtéren rendezik meg, a tervek szerint a Műcsarnok mellett, majd több vidéki nagyvárosban is. 

Szlukovényi Tamás zsűritag kiemelte, hogy a koronavírus-járvány az elmúlt egy évben szinte mindenki életére rányomta a bélyegét, így elkerülhetetlenül a sajtófotó-pályázat képeire is. Nagyon sok fotós szinte terápiás eszköznek használta a fényképezőgépét, akár a saját családját is fotózva – számolt be a zsűrielnök.

Szlukovényi Tamás üdvözölte, hogy sok női fotográfus nevezett be – közülük sokan díjakat is nyertek –, valamint azt is, hogy a vidéki fotóriporterek is jól teljesítettek a pályázaton.

A MÚOSZ Nagydíjának és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott André Kertész-nagydíjnak a nyerteseit a Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján, a tervek szerint júliusban hozzák nyilvánosságra.

A legjobb kollekcióért járó Munkácsy Márton-díjat Balogh Zoltán (MTI/MTVA) nyerte, a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporternek odaítélt Szalay Zoltán-díjat Béres Márton (Népszava) kapta, a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Kerekes M. István (szabadfoglalkozású) lett. 

A MÚRE Brassai-pályázatának fődíjasa ezúttal is az a Kerekes M. István volt, aki a MÚOSZ idei sajtófotó pályázatán is kitűnt. Rendszeresen írunk róla, hiszen nagyon tevékeny és sikeres fotós, és köztudott, hogy Mosonmagyaróváron élve is büszke marosvásárhelyiségére. Gyakran fotózik Erdélyben, időnként küld is mutatóba a felvételeiből egyet s mást. Most lapunk korábbi munkatársa, Mészely Réka, Kerekes István felesége tudósítása révén mutathatjuk be 

A nyomor gyermekei című II. díjas sorozat nyitóképét. Mint írja, Kerekes István, a Kisalföld külsős fotósa immár harmadszor nyerte el a megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter elismerést, és az elmúlt években hét különböző kategóriában szerzett díjakat a sajtófotó-pályázatokon. A sepsiszentgyörgyi Huszár Szilamér, akit a SZMÚE-kiállításon ismerhettek meg a vásárhelyiek, 3. díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázat hír- és eseményfotó kategóriájában. 

Kerekes M. István: A nyomor gyermekei