2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Majomhimlő

Május elején az Európai Unió több országában is felütötte a fejét a majomhimlő (monkeypox – MPX ), bár korábban Közép- és Nyugat-Afrikában fordult elő. A betegség, amely bárányhimlőhöz hasonló, de csúnyább kiütésekkel jelentkezik, az állatokról (majom, mókus, patkány…) terjedt át az emberre. Nincs külön gyógyszere, a fertőzött személy magától gyógyul, a betegség ritkán válik súlyossá, de százból egy esetben előfordulhat. Megelőzésére a fekete himlő elleni oltást lehetne használni, ami 85 százalékos védettséget eredményez. Mivel ezt a betegséget felszámolták, a ma 40-50 évesek már nem kaptak himlő elleni védőoltást. 

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) részletes tájékoztatása szerint Európában a majomhimlő főleg meleg és biszexuális férfiaknál fordult elő, de bárkire átterjedhet a beteg személlyel való közvetlen érintkezés nyomán. A vírus a sérült bőrfelületen, a légzőszerveken, a szemen, szájon, a beteg személy testnedveivel való érintkezés útján kerül be a szervezetbe. A majomhimlő lappangási ideje 6-13 nap. A betegek által használt tárgyak is nagyon fertőznek. A beteg ágyneműje például hónapokon át, ezért fertőtleníteni kell, akárcsak a törülközőt, ha nincs mód egyszer használatos törülközőt biztosítani. A helyiséget, a tárgyakat is fertőtleníteni kell. 

A majomhimlő tünetei a test minden részén vagy valamelyik testrészen, gyakran a nemi szervek környékén, de esetenként a szájban, a fejen, a szem körül megjelenő hólyagok, amihez láz, torokfájás, a nyirokmirigyek duzzanata társulhat. A tünetek 14-21 nap múlva maguktól elmúlnak, a hólyagokat viszont nem szabad elkaparni. Amíg a kiütések tartanak, a beteget el kell különíteni, mert nagyon fertőző. Akik közvetlen kapcsolatba kerültek a fertőzött személlyel, 21 napig nem adhatnak vért, szervet átültetésre. Az egészségügyi személyzetnek pedig az előírt védőfelszerelést kell használnia. 

Folyamatban van annak meghatározása, hogy hol volt a fertőzés forrása, és milyen események idézték elő az elterjedését – olvasható az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján készült közleményben. 

*

Romániában még egyetlen majomhimlős személyt sem diagnosztizáltak. A rădăuţi-i városi kórház infektológus szakorvosát pedig, aki azt állította, hogy páciensei az első majomhimlős személyek Romániában, elmegyógyintézetbe zárták.