2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Moldován József, a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériumának államtitkára a Román Posta átszervezéséről egyeztetett Sepsiszentgyörgyön. 

Moldován József, a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériumának államtitkára április 28-án, csütörtökön a Román Posta átszervezéséről egyeztetett Sepsiszentgyörgyön a térség választott vezetőivel. A Kovászna Megyei Tanács elnökének, Tamás Sándornak a meghívására létrejött találkozón Moldován József államtitkár bemutatta a polgármestereknek, vezető tisztségviselőknek, miért van szükség az elsősorban falvakat érintő postabezárásokra.
„A Román Posta az elmúlt két évben összesen több mint 266 millió lejes veszteséget termelt. Olyan döntéseket kellett hoznunk, melyek révén nyereségessé tehessük ezt a szolgáltatást, ugyanakkor továbbra is mindenki számára elérhető legyen. Én ragaszkodtam hozzá, hogy amennyiben lehet, a postások létszámát ne csökkentsük, inkább más területen faragjuk le a költségeket. Így azokat a postahivatalokat, ahol kicsi a jövedelem, de magasak a költségek, kénytelenek vagyunk átszervezni.” Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, „a postai szolgáltatás minden településen megmarad, a korábbival azonos szinten elérhető lesz minden állampolgár számára.” Mint kifejtette, a népszerűtlen intézkedés gazdaságosabbá teszi, csökkenti a Román Posta működési költségeit, ami végső soron közös érdek.
A találkozón a polgármesterek hangot adtak azon kérésüknek is, hogy ültessék gyakorlatba azt a rendelkezést, melynek megfelelően magyar nyelven is igénybe vehetők a posta szolgáltatásai. „Ebben az ügyben már megszületett a vezetőtanácsi döntés, a postahivatalok magyar nyelvű feliratai a Országos Nyomdavállalatnál vannak, és a postai formanyomtatványok többnyelvűre fordítására is elkülönítettük a szükséges összeget a költségvetésből” – részletezte Moldován József.