2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A mezőcsávási református templom falai évről évre jobban megrepednek, félő, hogy egyszer lehullanak.


A mezőcsávási református templom falai évről évre jobban megrepednek, félő, hogy egyszer lehullanak. Az egyházközség a megyei és a helyi tanács segítségével készített tervet a templom felújítására, a munkálatok 1.400.000 lejbe kerülnének.

– Ekkora összegből új templomot lehetne építeni, mivel azonban az 1570-ből származó harangláb műemléknek számít, nem bonthatjuk le az épületet. A felújításra egyelőre nincs anyagi lehetőségünk – mondta Darabont Ildikó lelkész asszony. Darabont József lelkipásztort nem találtuk otthon, így a tiszteletes asszonyt kérdeztük a mező-csávási gyülekezeti életről.

– Sajnos, csökken a hívek száma, korábban 580, most körülbelül 560 lelket számláló gyülekezetünk van. Nemigen születnek gyerekek, tavaly egyetlen keresztelőre került sor. Idén öten konfirmáltak, jövőben is lesz még pár konfir-mandusunk, aztán két évig szünet. Az ifjúságot nehéz összefogni, az egyetemisták, ha hétvégenként haza is jönnek, más programokat szerveznek maguknak – tudtuk meg a lelkész asszonytól, aki a gyülekezet büszkeségeiről, a csávási fúvószenekarról és a dalárdáról is említést tett.