2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen is fellép a Fesztivál Akadémia Budapest Ensemble

2022 tavaszán, a világjárvány után magyarországi és határon túli koncertturnéra indult a Fesztivál Akadémia Budapest Ensemble. A turné keretében az együttes művészei – Kokas Katalin (hegedű), Fenyő László (cselló), Bogányi Gergely (zongora) és Kelemen Barnabás (hegedű) – május 15-én a marosvásárhelyi Kultúrpalotában rendkívüli hangversenyen lépnek fel. A programban Csajkovszkij a-moll triója (op. 50) és Brahms g-moll zongoranégyese (op. 25) szerepel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott előadást a Spectrum Színház szervezi. A turné marosvásárhelyi állomásáról Kelemen Barnabás, a Fesztivál Akadémia Budapest alapító művészeti vezetője tájékoztatott. 

– A Fesztivál Akadémia Budapest egy hétéves koncertsorozat, amelyet a Kaposvári Kamarazenei Fesztivál előzött meg. Az Ensemble (együttes) ötlete a Covid–19 járvány idején merült fel, amikor minden kulturális esemény a virtuális térbe szorult. Így az a 67 művész – valamennyien nemzetközileg jegyzett magyarországi szólisták –, aki a fesztiválon zenélt, online koncertet tartott. Közéjük tartozott Fenyő László (cselló) és Bogányi Gergely (zongora) is, akik csatlakoznak ahhoz a csapathoz, amellyel Pécsett, Nyíregyházán és Kolozsváron Sztravinszkij Katonatörténetét adjuk elő. Mivel a Katonatörténetet játszó zenészek (a művet én vezénylem) nem tudnak Marosvásárhelyre utazni, az a csapat, amely a mű második felét játssza – a Csajkovszkij-trió – Erdély szívében előad egy zongoranégyest is. 

A műsoron a romantikus zeneirodalom két kiemelkedő alkotása szerepel. Huszonöt éve játsszuk feleségemmel, Kokas Katalinnal Csajkovszkij zongoratrióját, amely olyan, mintha egy szimfóniát és egy versenyművet írt volna a szerző három hangszerre. A másik alkotás Brahms fiatalkori remekműve, amelynek köszönhetően Bécsben hírnevet szerzett. A négytételes mű a budapesti éttermek cigányzenészei által teremtett hangulatot idézi meg. Emelkedett hangulatú, katarzist hozó hangversenyről térhetnek haza az érdeklődők, olyan élménnyel, amelyre nagy szükség van a hosszú járványidőszak után – fejtette ki Kelemen Barnabás hegedűművész, majd hozzátette, minden koncertet mesterkurzus követ vagy előz meg, hiszen mindez része a Fesztivál Akadémia Budapest mesterkurzus-sorozatnak is. Így május 16-án délelőtt a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban a művészek hegedű-, cselló- és zongorakurzust tartanak a zene szakos diákoknak. 

– Fontosnak tartjuk felkarolni a vidéki alap- és középfokú zeneoktatást, mert úgy érezzük, hogy vészharangot kongatunk ezáltal. Az utóbbi két-három évtizedben egyre kevesebben választják életpályájuknak a komolyzenélést. Gondok vannak a szakiskolákban tanuló hallgatók számával is. A jelenlétünkkel szeretnénk kiemelni, ösztönözni, inspirálni a tehetséges diákokat és az elhivatott tanárokat. Projektünk részeként a kapcsolatépítésben is támogatjuk őket azáltal, hogy az erdélyi szakiskolák diákjainak lehetőséget teremtünk arra, hogy az anyaországi, hasonló oktatási intézmények tanulóival és tanáraival találkozzanak, és részt vegyenek közösen is hasonló kurzusokon. Magyarországi mesterkurzusaink a zenetanároknak akkreditált, ingyenes továbbképző tanfolyamok is egyben. Szeretnénk ehhez hasonló mesterkurzusokat elindítani Erdélyben is, és akár félévente eljutni a nagyobb régióközpontokba, hogy követhessük azoknak a tehetséges gyerekeknek és elkötelezett tanáraiknak a pályáját, akiket kiemeltünk, továbbá másokat is arra ösztönözzünk, hogy megfelelő minőséggel gyarapítsák zenetudásukat. Ezért is örvendünk a meghívásnak és annak, hogy a koncertet összeköthetjük egy hosszabb távú projekttel.