2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rendkívüli hangverseny lesz a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében: november 25-én 19 órától a csíkszeredai Ineffable zenekar és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia bemutatja az Ineffable Symphonic Jazz című produkciót – közölte György Levente, a filharmónia igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón. A produkciót a filharmónia és a ForFun Egyesület közösen szervezi.


Fotó: Rab Zoltán
Bodó István, az együttes menedzsere elmondta, hogy a fiatal zenészekből álló csíkszeredai együttessel négy éve dolgoznak együtt, és két olyan albumot adtak ki, amelyeken az együttes saját szerzeményei vannak. A csütörtöki hangversenyen az Ineffable feldolgozott, áthangszerelt dalai hallgathatók, vagyis az eddig megjelent Neon és New Dimension című albumok dalai. Hozzátette, a teljes hangszerelés az együttes tagja, Lukács Márton Örs munkája. A menedzser rámutatott, hogy – bár sokan nem ismerik még az együttest –, a fiatal zenészek merészek, bátran vállalják az újabb és újabb projekteket. 

A filharmónia szimfonikus zenekarát vezénylő Remus Grama rendkívülinek nevezte az együttes és a filharmónia együttműködését. A karmester méltatta az Ineffable eddigi munkáját, mondván: míg más, kezdő zenekarok híres dalokat dolgoznak fel, addig az Inaffable együttes saját dalokat szerzett. Elmondása szerint túl vannak az első közös próbán, és az együttműködés kivételesen jó a filharmónia és az együttes zenészei között.

– Mindenkit várunk a csütörtöki hangversenyre, mert valóban különleges, egyedi előadás lesz – szögezte le.

Roxana Oprea, a filharmónia koncertmestere és Ciprian Bonta, a filharmónia tagja elmondták, hogy a filharmónia tagjai örömmel fogadták ezt az újszerű kezdeményezést. Roxana Oprea elmondása szerint amikor Bodó István, az együttes menedzsere közölte vele az együttműködés ötletét, arra gondolt, hogy épp egy olyan kulturális intézmény feladata a fiatal zenészek munkájának támogatása, segítése, mint a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. Ciprian Bonta hozzátette, amikor megismerték az együttes zenéjét, egyértelművé vált, hogy jó minőségű zenét játszik a csíki csapat. Roxana Oprea hangot adott örömének, hogy a színpadon együtt léphetnek fel a zenekarral, méltatta a hangszerelést, és leszögezte, hogy nagy jövő vár az Ineffable-re. 

Újságírói kérdésre Bodó István elmondta: rögtön a közös hangverseny után az együttes Macedóniába indul, mivel meghívták a PIN zenei konferenciára és showcase fesztiválra. Ez olyan szakmai fesztivál, amelyen az európai zeneipar képviselői vannak jelen, és úgy véli, hatalmas privilégium ezen részt venni.

Hozzátette, hogy ugyan nemrég kénytelenek voltak lemondani egy olyan koncertet, amelyen a világhírű Bill Laurance dzsessz-zenésszel együtt léptek volna fel, a koncertet megtartják áprilisban, Csíkszeredában. Továbbá az Ineffable zenekar egy tudományos filmnek a zenéjét komponálná meg az elkövetkező évben. 

(közlemény)