2021. szeptember 24., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ötvözik a digitális kínálattal

Rendhagyó módon, hibrid programmal várja az érdeklődőket idén az immár 15. alkalommal megszervezett Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat Marosvásárhelyen. Június 12-én, szombaton délelőtt 10 órától éjfélig számos helyszínen különféle programokat szervez a Maros Megyei Múzeum, valamint a partnerintézményei, ugyanakkor az esti órákban a múzeum új honlapján online kínálattal is kedveskednek a kultúra iránt érdeklődőknek. A programok zöme idén ingyenes, azonban a járványügyi előírások miatt többre előzetes bejelentkezés szükséges – hívták fel a figyelmet csütörtökön, a Kultúrpalota Tükörtermében tartott sajtótájékoztatón a rendezvény szervezői.

Miután tavaly a járvány miatt elmaradt az esemény, a Maros Megyei Múzeum több mint húsz partnerintézményével idén rendhagyó, hibrid programmal készül a múzeumi maratonra, ötvözik a közönség által látogatható több mint húsz marosvásárhelyi helyszínt a digitális kínálattal, amely révén az érdeklődők a múzeum kulisszái mögé pillanthatnak be. A digitális tartalmak a múzeum hivatalos honlapján lesznek elérhetőek június 12-én 18 órától – közölte Ötvös Koppány, a Maros Megyei Múzeum igazgatója.

Mint mondta, állandó, ideiglenes és online kiállításokkal, illetve különböző bemutató műhelyekkel várják a közönséget, akárcsak az előző években, ezúttal is látogatható lesz többek között a Kultúrpalota, a Toldalagi-palota, a mikházi Time Box pavilonok, valamint digitális tartalmak segítségével villantanak fel pár elemet a múzeumi örökségből, amit kiegészít a múzeum partnerei által szervezett, színes programsorozat. Az igazgató rámutatott, idén a rendezvényeken, kiállításokon díjmentesen vehetnek részt a látogatók, a rendelkezésre álló helyek függvényében. Ezúttal is karkötővel történik a belépés, amit a helyszíneken lehet igényelni. Előfordulhat azonban, hogy egyes partnerintézmények belépti díjat kérnek az általuk szervezett eseményre.

Egy év kihagyás után idén újra várják a múzeumok kedvelőit

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Digitális múzeum az új honlapon

A Maros Megyei Múzeum rendezvényének erős üzenete van: az Újra kapcsolunk! – mutatott rá Farkas Noémi PR-felelős, hiszen egy nehéz év után, amely a kulturális intézményeket is megviselte, a közönséghez, a partnereikhez kapcsolnak vissza. Mint mondta, az idei programot a Múzeumozz felelősen! és a Digitális múzeum pillérekre építették, ez utóbbi jelentős előrelépést, újdonságot jelent a múzeum történetében, ugyanis digitális tartalmak által nyer betekintést a közönség a múzeum kulisszái mögé.

Farkas Noémi ismertette az intézmény új honlapját, amelynek a megálmodásakor az volt a szempont, hogy felhasználóbarát és átlátható legyen, azaz egy-két kattintással megtalálható legyen a látogató által keresett információ. A nagyközönség számára az új honlap június 7-étől lesz elérhető. A honlap fő menüsora a múzeumi helyszínek látogathatóságáról, a múzeumpedagógiai foglalkozásokról, az intézmény fontosabb eseményeiről tájékoztat. A fő menüsorban a Múzeumok Éjszakája címszóra kattintva az esemény részletes programját, arculati összetevőit, a helyszíneket, illetve a partnerek eseményeit találják meg az érdeklődők.

A honlap indításától öt nap áll a látogatók rendelkezésére, hogy tanulmányozzák a részletes programot, illetve jelezzék részvételi szándékukat a különböző tematikus rendezvényekre, tárlatvezetésekre, amelyek előzetes regisztrációhoz kötöttek. A honlapon június 12-én 18 órától lesz elérhető a Digitális múzeum tartalma. A virtuális látogatók számára a múzeum különböző osztályai kisfilmekkel, a gyűjteményekben található tárgyi örökség egy-egy kiemelt példányát bemutató rövid beszámolóval jelentkeznek – részletezte.


Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban

A Múzeumok Éjszakája keretében június 11-én 17 órától megnyílik a több mint három éve készülő, Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című kiállítás a Toldalagi-palotában – újságolta Sárándi Tamás muzeológus, a kiállítás egyik kurátora. Többéves kutatómunka és tervezés előzte meg, és a Román Kulturális Alaptól, a Románia 100 kulturális pályázatokból, valamint a Maros Megyei Tanácstól kapott anyagi támogatásnak köszönhetően valósult meg. Az, hogy ilyen későn sikerül megnyitni a nagyközönség előtt, egyrészt az anyagiaknak, másrészt a járványhelyzetnek tudható be.

A kiállítás több nagy tematikus egységből áll, az első rész a katonák frontélményeit, a második a háború civil lakosságra gyakorolt hatását, míg az utolsó a hatalomváltás eseményeit járja közül. Ezt egészíti ki a különálló rész, ami a régészet és az első világháborús lövészárkok kapcsolatát taglalja a légi régészet szempontjából. A kiállítás a múzeum több részlegének (régészet, történelem és néprajz) együttműködésével született meg, így ebben a tekintetben is újszerű.

Sárándi Tamás hozzátette, a járványhelyzetre való tekintettel a kiállítás hivatalos megnyitójára zárt körben, a sajtó és meghívottak jelenlétében kerül sor, a nagyközönség számára pedig először a Múzeumok Éjszakáján, azaz június 12-én reggel 10 órától este 10 óráig lesz látogatható. A nap folyamán a kiállítás kurátorai többször is tematikus tárlatvezetést tartanak, a magyar nyelvű ismertetőkre 13, 17 és 20 órától kerül sor. A tárlatlátogatáskor be kell tartani a biztonsági előírásokat, ezért előzetes bejelentkezés szükséges, ugyanis a tematikus tárlatvezetéseken korlátozott számú látogató vehet részt. Bejelentkezni június 7-től lehet a Maros Megyei Múzeum honlapján, a Foglalás címszóra kattintva. Amennyiben nagy lesz az érdeklődés, a tematikus tárlatvezetéseket óránként tartják meg – tette hozzá a muzeológus.

Fotó: Menyhárt Borbála