2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vakáció a múzeumban

Csütörtökön elkezdődött a beiratkozás a Maros Megyei Múzeum által szervezett nyári gyerekműhelyekre, amelyek közül az első ma délelőtt veszi kezdetét: az intézmény idén is szeretettel várja július folyamán a gyerekeket és szüleiket, hogy együtt tanulhassanak és játszhassanak a nyári vakáció idején – a múzeum helyszínt és környezetet kínál a nem formális tanulás számára. A foglalkozások során a következő generáció múzeumlátogatói szabadon és kreatívan fejezhetik ki magukat. Kérik, hogy a részvételi szándékot jelezzék a kiválasztott tevékenységnél feltüntetett elérhetőségen, ugyanakkor kérik az érdeklődőket, hogy vegyék figyelembe a célközönséget is (meghatározott korosztály). A részletes program elérhető a múzeum weboldalán, a Tanulj velünk címszó alatt. 

A tevékenységek négy tudományterületen és négy múzeumi helyszínen zajlanak hétfőtől péntekig, az alábbi program szerint:

Természettudományi Osztály (Horea utca 24.). Időtartam: 2 óra x 4 nap, július 1., 8., 15. és 22., 10-12 óra között. Korosztály: 6-12 év. Feliratkozni keddtől csütörtökig lehet 9 és 13 óra között a múzeum székhelyén, a Horea utca 24. szám alatt, az új épületben és a 0740-189-067-es telefonszámon. Helyek száma: 25 gyerek/műhely. Minden pénteken várják a természettudomány iránt érdeklődő gyermekeket, hogy játszva és jókedvvel felfedezzék fel a különböző gyümölcsök, virágok, madarak és emlősök tulajdonságait, valamint a természet egyéb különlegességeit. Mindez a 2010-ben kezdeményezett Nyári iskola a múzeumban című múzeumpedagógiai programon belül zajlik. Az idei már a XII. évadhoz ért. Úgy vélik, Maros megyében a Természettudományi Osztályon született meg az első múzeumpedagógiai kezdeményezés. 

Római Limeskutató Központ (A múzeum várbeli épülete, Avram Iancu utca 2.)

Időtartam: 2 óra x 8 nap, július 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. és 26., 09.30-11.30 óra között. Korosztály: 6-14 év. Iratkozás: 0747-773-299. Helyek száma: 20 gyerek/műhely. A hétfői és keddi napokat az archeológia és a paleontológia kedvelőinek szánták. Itt megtudhatják azt, hogy ezeket a tudományágakat hogyan határozzák meg és hogyan hasznosítják a hétköznapokban. Tanulnak az őskori emberekről és állatokról, arról, hogy miért vezet minden út Rómába, és hogy hogyan ismerjék fel a dinoszauruszok útját. A vakációban kiegészítik mindazt, amit az iskolában tanultak. Fosszíliákat tárnak fel, lehatárolják a feltárt területet, dénárokat, római malacperselyt készítenek agyagból. Gyurmából, ollóval, akvarellel, érdeklődve alkotják meg a múltat.

Kultúrpalota (Győzelem tér 1.). Időtartam: 2 óra x 4, július 6., 13., 20., és 27., 10-12 óra között. Korosztály: 6-10 év. Iratkozás: 0726-600-565, e-mail: educatie@muzeulmures.ro. Helyek száma: 15 gyerek/műhely. Szerdán kreatívan hűsölnek a Kultúrpalota tágas tereiben. A művészetek otthona a modern román és a magyar művészet legértékesebb kincseit őrzi, az emblematikus Tükörterem pedig a város történetéről mesél. Ez a legmegfelelőbb hely arra, hogy a résztvevők néhány órában alkotóművészesdit játsszanak.

Néprajzi és Népművészeti Osztály (Rózsák tere 11.). Korosztály: 5-14 év.

Iratkozás: 0365/440-427, e-mail: muzeuetnomures@yahoo.com. Helyek száma: 20 gyerek/műhely. Csütörtökön a Toldalagi-palotában a helyi értékekről és szokásokról tanulnak és kézműveskednek is: szőnek, hímeznek, ismerkednek a tárgyak üzenetével, jelentésével. Mesét, éneket tanulnak, beszélgetnek történelmi eseményekről.

A belépőjegy ára: 8 lej/tevékenység (tudományterülettől függetlenül), a foglalkozások kétnyelvűek (román és magyar). A jegy tartalmazza a tevékenység alatt használt fogyóanyagot is. További információk a Maros Megyei Múzeum honlapján (muzeulmures.ro) és Facebook-oldalán találhatók.