2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A brazilok egytől egyig meghatározó játékosok voltak, míg a mostani Európa-bajnok és világbajnok soraiban csak két-három egyéniség van, véli a minden idők legjobb játékosának tartott egykori klasszis futballista.

A brazilok egytől egyig meghatározó játékosok voltak, míg a mostani Európa-bajnok és világbajnok soraiban csak két-három egyéniség van, véli a minden idők legjobb játékosának tartott egykori klasszis futballista.

Hiába a sorozatban nyert három trófea, az egy vb- és két Eb-arany, a spanyol futballválogatottnál jobb csapatnak tartja Pelé az 1970-ben világbajnok brazil együttest.

„Minden generációnak megvannak a hívei, de az 1970-es kétséget kizáróan jobb, mint a mostani spanyol” – fogalmazott sajtótájékoztatón a háromszoros vb-győztes 71 éves Pelé, aki maga is tagja volt az általa említett együttesnek. – Az 1970-es brazil válogatottnak sok nagy egyénisége volt, míg a mostani spanyol együttesben csak két-három kiemelkedő játékos futballozik.”

Az 1970-ben vb-győztes brazil alakulatban játszott Pelé mellett többek között Carlos Alberto, Gérson, Rivellino, Jairzinho és Tostao.

Az 1970 előtt 1958-ban és 1962-ben is világbajnok Pelé ugyanakkor elismerte, hogy a spanyol válogatott múlt vasárnapi játéka, amellyel 4-0-ra legyőzte az olasz csapatot az Európa-bajnokság döntőjében, „méltó a dicséretre“. Hozzátette azt is, hogy jelenleg a spanyol a legjobb csapat a világon.

Az ibériai válogatott a mostani sikerét megelőzően 2008-ban is Európa-bajnok volt, két éve pedig vb-t nyert.

Casillasnak adná az Aranylabdát

Pelé szerint Iker Casillas, az Európa-bajnokságon aranyérmes spanyol válogatott kapusa megérdemli az Aranylabdát. „Általában a csatárok részesülnek ebben az elismerésben, de úgy gondolom, most remek alkalom lenne arra, hogy szakítsanak a hagyományokkal és Iker Casillas kapja meg a trófeát. Rászolgált“ – nyilatkozta a brazilok háromszoros világbajnoka.

Korábban az Aranylabdát 1956-ban létrehozó France Football magazin írta meg, hogy a Real Madrid hálóőre méltó lenne az elismerésre. Casillas 137 mérkőzésen őrizte az ibériai alakulat kapuját és 75 találkozón nem kapott gólt.