2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros Művészegyüttes közelgő előadásáról

Ismét fogadhatják a közönségüket a marosvásárhelyi művészeti intézmények. Igaz, a produkciók korlátozott számban látogathatók, de – végre! – a publikum immár nem szorul az online tér adta keretek közé. A Maros Művészegyüttes is élt a lehetőséggel, és e héten – január 8-án, pénteken 19 órától – adja elő a Paradicsom kőkertjében című előadását.

„Paradicsom kőkertjében… A műsor címét az egyik legrégebbi karácsonyi ének adja, amely csak az archaikus zenei réteget őrző tájakon maradt fenn. Előadásunkban karácsonyi szokásokat elevenítünk fel, amelyeket táncjelenetekbe ágyazunk, ügyelve arra, hogy eredetiségük ne sérüljön. A többségében székelyföldi hagyományokat, énekeket megjelenítő műsorban helyet kapnak régi, ma már nem élő szokások, melyeket archív filmek, néprajzi adattárak őriznek. Ilyen az egész magyar nyelvterületen leírt pásztorjáték és ennek egy speciális változata, a rendkívül régies vonásokat őrző bukovinai székely betlehemezés vagy »csobánolás« is. Helyet kapott a közeli évtizedekben még élő székely mezőségi kántálások közül Vajdaszentivány faluból való magyar és Szászcsávás faluból való cigány kántálás. A megjelenő betlehem a régi betlehemesek világából az ún. bábtáncoltató betlehemeseket idézi, amelyekről marosvásárhelyi leírásokat is jegyez a néprajztudomány.

A műsorban törekedtünk még élő szokásokat is bemutatni. Egyik ilyen az udvarhelyszéki kis falu, Kénos karácsony napi regölés szokása, amely az ősi Kárpát-medencei regölés hagyomány egyetlen élő regölése, amelyben fiatal házasokat felkeresve termékenységet, gyermekáldást és karácsonyi boldogságot kívánnak. A másik élő karácsonyi hagyomány Nyárádselye falu István-napi köszöntő szokása, amelyben gyönyörű énekekkel keresik fel az Istvánokat, valamint az »istványozók« szívéhez közelálló lányos házakat. A rendkívül gazdag hagyományt a mai napig művelik a selyei fiatalok.

Műsorunkban igyekeztünk a keresztény Európa karácsonyi szokásrendszeréből azokat a gyöngyszemeket felvonultatni, amelyek a környezetünkben formálódtak ki, és sok évszázadon át segítettek abban, hogy szépen, boldogan élhessük meg a keresztények legnagyobb ünnepét, a karácsonyt. Boldog ünnepeket kívánunk!” – írják előadásukról az alkotók. 

A produkció rendező-koreográfusa Varga János, énekel Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes zenekarának kíséretében. Zenekarvezető Moldován Horváth István.

Tánckarvezetők: Törzsök Zsuzsánna és Farkas Sándor Csaba. 

A nézők befogadásakor fontos az együttes számára a járványügyi protokoll betartása: a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik, mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében a szájmaszk viselése is kötelező érvényű, a 37,3 Celsius-fok fölötti testhőmérséklettel rendelkező nézőket pedig nem áll módjukban beengedni a nézőtérre. Ugyanakkor felhívják a nézők figyelmét, hogy a kötelező távolságtartás miatt a helyek száma korlátozott.

Jegyek a helyszínen kaphatók, előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon hétköznaponként 9–13 és 17–19 óra között.