2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rendőrségi figyelmeztetés

Az utóbbi hetek időjárás-előrejelzései, a gyakran hóvihart, csapadékot, erős szél- lökéseket előrevetítő vészjelzések miatt a balesetek elkerülése végett a közúti rendőrség elővigyázatosságra inti a járművezetőket és gyalogosokat.


Fotó: Regionális Útügyi Igazgatóság
Három személy életét vesztette, kettő pedig megsérült hétfőn, január 11-én az A1-es autópálya 270. kilométerénél, a Szeben megyei Szelistye település környékén bekövetkezett balesetben, miután egy személygépkocsi hóeltakarító munkagépnek ütközött (a mellékelt fotón). A baleset a Déva–Nagyszeben menetirányban, eddig ismeretlen körülmények között történt, a hóeltakarító gép a sürgősségi sávot takarította, és mind a villogó fényjelzése, mind a vészjelzője működött.
Az elmúlt időszakban végzett közúti ellenőrzések nyomán levont következtetések és a balesetek számának növekedése miatt a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség a közúti szabályok és a jelzőtáblák szigorú betartására  figyelmeztet, ugyanakkor ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a járművezetők igazítsák a haladási sebességet az időjárási viszonyokhoz, elindulás előtt pedig tájékozódjanak az útviszonyokról. Nedves, hóval, jéggel borított úttesten csökkentsék a sebességet, türelmesen vezessenek, ne váltsanak hirtelen irányt, ne fékezzenek váratlanul, csak akkor, ha megbizonyosodtak arról, hogy manőverükkel nem veszélyeztetik a saját vagy mások biztonságát.  
A legfontosabb az úttest állapotához megfelelő vezetési stílust alkalmazni, ennek érdekében ajánlatos kerülni a hirtelen fékezést, sebességváltást, amelyek a jármű megcsúszását okozhatják. Csúszós úttesten a motorfék használata ajánlott, ugyanakkor óvakodni kell a veszélyes előzésektől is.
Elindulás előtt bizonyosodjanak meg arról, hogy a szélvédőn, az oldalsó és hátsó ablakokon megfelelő a kilátás, az ablaktörlők és a klímaberendezés, a párátlanító kifogástalanul működik.
A követési táv betartásával elkerülhető a koccanás abban az esetben, ha az elöl haladó hirtelen lefékez. A téli gumi mellett fontos a hólánc, homokzsák, lapát, elegendő üzemanyag a járműben, felkészülve az előre láthatatlan eseményekre.
A gyalogosok csakis a járdán közlekedjenek, az úttesten pedig a kijelölt gyalogátkelőhelyeken, vagy a jelzőlámpa zöld jelzése után keljenek át.
Fontos, hogy csak azután lépjenek az úttestre, miután megbizonyosodtak arról, a járművezető számára is egyértelművé vált ez a szándékuk.