2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Az orosz gázfüggőség felszámolásán dolgozunk, hagyják, hogy fejezzük be” – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Virgil Popescu energiaügyi miniszter. Azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy a kormány döntött: idén közel másfél milliárd eurót fordít a Modernizációs Alapból a gázkitermelés növelése érdekében tervezett beruházások finanszírozására (de a villamosenergia-szállítás korszerűsítésére is). Ami nem kevés pénz, ha figyelembe vesszük, hogy a 2050-es klímacélok elérésének elősegítésére létrehozott Modernizációs Alap (a Modernizációs Mechanizmus első pillére) mintegy 30 milliárd eurós keretösszeggel rendelkezik. Az említett pénzalap tíz közép-európai tagállamot – köztük Romániát – támogat az energetikai rendszereik modernizálásában és az energiahatékonyság javításában. A cél, hogy a szóban forgó, kisebb jövedelmű államokat segítsék az éghajlatsemlegességre való átállás során az energiaszektor korszerűsítésében, az energiahatékonyság növelésében. Eddig közel 23 millió eurót kapott Románia e célra, de az ukrajnai háború okozta energiaár-növekedés, az orosz gáz körüli bizonytalanság arra sarkallja Európát, hogy minél jobban függetlenítse magát a Gazpromtól. 

A szakminiszter kijelentése viszont, miszerint Románia a belső fogyasztását meghaladó földgázmennyiséget fog kitermelni, és gázexportőrré válik (Bulgáriába, Görögországba, Magyarországra, de főként Moldovába szállít majd), kicsit utópisztikus, legalábbis, ha azt vesszük, hogy mifelénk minden lassan történik. A döntéstől a kivitelezésig generációk nőnek fel… elég, ha csak az autópálya-építésre, a vasút-korszerűsítésre, a repterek modernizálására, a digitalizációra stb. gondolunk. Jogos tehát a kérdés, hogy ha a hírek szerint csupán 10 százalék az Oroszországból érkező gázmennyiség aránya a hazai földgázfogyasztásban, eddig miért nem végezték el azokat a fejlesztéseket, amelyek lehetővé tették volna az orosz gázfüggőség felszámolását? Szóval, mi igazán hagyjuk, hogy befejezzék a függetlenedést. Eddig sem rajtunk múlt… 

A jövőben is jócskán eltarthat, míg a liciteket megszervezik, az óvásokat megoldják, és elérik, hogy a Fekete-tengerből felszínre hozott földgáz megtöltse a tárolókat. A szaktárcavezető a tengeri kitermelésre, a Neptun Deepre hivatkozik, hiszen a Romgaz megállapodott az amerikai ExxonMobil vállalattal arról, hogy megvásárolja a fekete-tengeri földgázmezőben az amerikai vállalat által birtokolt 50 százalékos részesedést. 

Az viszont már közelebbről érint, amit a miniszter ígér: nem drágul a gáz a hazai fogyasztó számára, hiszen befagyasztották az árakat. Egy időre… de biztos nem addig, amíg gázexportőrré válik az ország.