2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hét dokumentumfilm áll rajthoz idén a Filmtettfeszt erdélyi magyar filmszemle versenyprogramjában. A fődíj egymillió forint, a közönségdíj pedig 1000 lej.

A Filmtettfeszt versenyszekciójának a célja évről évre változatlan: fiatal erdélyi magyar tehetségek felkutatása, friss alkotásaik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt. A Filmgalopp kétévente váltogatja a versenyfilmek műfaját: idén a dokumentumfilmek kerültek sorra.

Az idén versenybe került hét alkotás között hagyományos értelemben vett portréfilmből van a legtöbb: a Gyuri (r. Szigeti Szenner Szilárd) egy szegény sorban élő férfi magányos hétköznapjait mutatja be csendes egyszerűséggel, az Isteni kéz (r. László Barna) Csángáló, a világhírű brácsás tragédiáját meséli el – a Parkinson-kórban szenvedő öreg mestert cserben hagyja a keze –, az Árva csillagokból (r. Simó Boglárka) a székelykeresztúri gyermekotthon képe bontakozik ki egykori lakója személyes története és archív felvételek által, az Előhívás (r. Dózsa Endre) pedig a Partiumban született Kondor László portréja: a világhírű fényképész mesél a vietnámi háborúról szóló, személyes történeteket. Kettős portrét rajzol meg a Zeit der Zwillinge: a Németországban élő, kolozsvári származású Visky Sámuel filmjében egy bipoláris zavarral küszködő ikerpárt követ a nemrég eladott, kipakolandó, de még mindig emlékekkel teli magyarországi szülői házukig. Az Inside Places László József harmadik dokumentumfilmje, egy trilógia legszemélyesebb és egyben záródarabja: egy párkapcsolat válságát mutatja be zavarba ejtő közelségből. A 7. Filmgalopp egyetlen ismeretterjesztő filmje a Being a Bee, a nagyváradi Medve Ferenc munkája: a méhek közé „zsugorodva” mutatja be azok mindennapjait és fogalmaz meg erős környezetvédő üzenetet.

Az alkotásokat a 21. Filmtettfeszt erdélyi magyar filmszemle műsorában, október 6. és 10. között lehet majd megnézni több erdélyi városban. A részletes program szeptember második felében lesz elérhető a fesztivál frissen megújult honlapján: https://filmtettfeszt.ro/Verseny#contentTab

A 7. Filgalopp fődíja idén is egymillió forint a Nemzeti Filmintézet jóvoltából, a díj sorsáról szakmai zsűri dönt.

A zsűri tagjai idén: Nagy Viktor Oszkár filmrendező, forgatókönyvíró, dr. Kollarik Tamás filmes szakember, valamint Ferenczi Szilárd filmtörténész.

A hagyományokhoz híven a közönség is szavazhat a kedvenc versenyfilmjére: ezt megtehetik a mozivetítések végén a fesztivál helyszínein; az alkotások október 6-a és október 8-a éjfél között elérhetőek lesznek a filmtettfeszt.ro-n is, és az ugyanitt található Like gomb lenyomása szintén voksolásnak fog számítani. A legnépszerűbb film elnyeri a Filmgalopp közönségdíját, a Nobila Casa által felajánlott 1000 lejt.

A díjak átadására a fesztivál központi helyszínén, a kolozsvári Győzelem (Victoria) moziban kerül sor szombaton, október 9-én.