2022. október 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

DiscoverEU

Az emberek többsége szerint kirándulni annyit jelent, mint új helyeket és kultúrákat megismerni. Így vannak ezzel a fiatalok is, akiknek az Európai Unió biztosít lehetőséget arra, hogy utazzanak és különböző településekre jussanak el, ahol egyrészt az ismereteiket bővíthetik, másrészt új embereket ismerhetnek meg. Az EU célja, hogy a DiscoverEU által jobban megismertesse Európát és az európai életérzést a fiatalokkal. Ezért támogat legalább 35 ezer fiatalt vonatjegyekkel, hogy körbeutazhassák a kontinenst. A jelentkezési feltételeket az európai ifjúsági portálon lehet megtalálni.


Borsos Blanka-Andrea, Ignát Réka és Balogh Sarolta a DiscoverEU-úton Amszterdamban
A képet Balogh Sarolta bocsátotta lapunk rendelkezésére
Három marosvásárhelyi lánynak is lehetősége nyílt az idén, hogy körbejárja Európát. Balogh Sarolta, Ignát Réka és Borsos Blanka-Andrea nem félt elindulni, és három hét alatt számos országot bejárni. Balogh Sarolta elmondta, hogy a program elég népszerű az egyetemisták körében, és a felsőbb éves barátaiktól tudták, megéri elmenni, így megpróbálták. Pályáztak, és sikerült.

Természetesen egy ilyen utat meg is kell szervezni. Első lépésként a fiatalok megegyeztek, hogy hova szeretnének eljutni, leszögezték az útvonalat, valamint azt, hogy hol mennyi ideig tartózkodnak, ezt követően pedig elkezdtek szálláshelyeket nézni, mesélte Ignát Réka.

Három hét alatt eljutottak Budapestről Svájcba, Luxemburgba és Hollandiába is. Ezekben az országokban több várost megnéztek, számos helyszínt meglátogattak, tudtuk meg Borsos Blanka-Andreától.

Egy ekkora út nemcsak az ismeretbővítésről és az új élmények gyűjtéséről szól, hanem része az önállósodási folyamatnak is, hiszen közel egy hónapig Európa másik felében szülők nélkül kirándultak, egyedül kellett megoldják a különböző helyzeteket. A három lány egyetért abban, hogy új és nagyon kellemes élmény volt szülők nélkül kirándulni, hiszen ők határozták meg a programjukat, és sokkal szabadabb hangulatban telt el az utazás.

Ám egy ilyen kirándulás mindig rejteget buktatókat is. Erre ezúttal is volt példa, a lányok is megtapasztalták, hogy nem csak Romániában késnek a vonatok. Németországban egy félórás késés miatt lemaradtak a váltásról, és több mint két órát kellett eltöltsenek egy állomáson. De itt is megmutatkozott az az általános igazság, hogy a hátrányból is lehet előnyt kovácsolni, hiszen ez alatt az idő alatt megismerkedtek néhány holland lánnyal. Egy másik nehézség volt a nyelv, hiszen Luxemburgban főként franciául beszélnek, az angol nyelvet nem mindenki érti. Ignát Réka elmondta, hogy a vonatjáratokat mutató alkalmazás sem volt megbízható, hiszen nem egy esetben tapasztalták, hogy hármójuk telefonján három különböző időpont jelent meg.

A háromhetes kirándulás hallatán sokan elkezdenek gondolkodni azon, hogy mennyi az annyi? Rendben, az Európai Unió finanszírozza a vonatjegyeket, de még szükség van szállásra, belépőkre, ételre. Balogh Sarolta elmondta, hogy ez alatt az idő alatt fejenként körülbelül 1000 eurót költöttek el. Ehhez hozzátartozik az is, hogy drágább országokban is megfordultak, például Svájcban közel 250 lejbe került hármuknak egy-egy McDonald’s-os menü. Azonban, ha az összkiadásokat nézzük, a háromhetes kirándulásért nem volt olyan sok az az 1000 euró, hiszen egy egyhetes tengerparti szervezett kirándulás is hozzávetőlegesen ennyibe kerül, vélekednek a lányok. Azt is hozzátették, hogy olcsóbban is ki lehet jönni, ha nem mennek olyan országokba, ahol magasak az árak.

Összességében mindhármuknak kellemes élmény volt. A jövőben más kirándulásokra is el szeretnének menni közösen. Már nincs lehetőségük DiscoverEU-t megpályázni, de ez nem gátolja meg őket abban, hogy közös kirándulásokat tervezzenek. Elmondásuk szerint, ha lenne rá lehetőség, újra megpályáznák a DiscoverEU-t. A jövőre nézve olyan helyre is el szeretnének jutni, ahol pihenni is tudnak. Sok szép vidéken jártak, de a végén érezték a fáradtságot, és várták, hogy hazaérjenek, és megpihenhessenek, tudtuk meg Balogh Saroltától. Kevesebb országba, de több településre mennének el, hiszen az idén csak a fővárosokat tudták meglátogatni, magyarázta Ignát Réka.

Azok számára, akik a jövőben szeretnének részt venni a DiscoverEU-n, a lányok azt ajánlják, hogy időben fogjanak neki a szervezésnek. Elmondásuk alapján ajánlatos időben lefoglalni a szálláshelyeket és a múzeumi belépőket. Továbbá minden lehetőséggel élni kell, hiszen nem biztos, hogy még adatik ilyen lehetőség az életben, azaz nem szabad sem az ételen, sem az ajándékokon, sem a megnézendő helyeken spórolni, fogalmazott Borsos Blanka-Andrea.