2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Románia-kupa első megyeközi fordulójának találkozóival rajtolt az idény a 3. ligás labdarúgócsapatok számára, illetve azoknak az alsóbb osztályokból érkezőknek, amelyeket a megyei labdarúgó-egyesületek neveztek mint a megyei szintű forduló nyertese. (Volt ahol sikerült lezárni a sorozatot, máshol egyéb szempontok szerint jelölték ki a megye képviselőjét, vagy volt, ahonnan egyáltalán nem jelentkezett senki.) Így is nem kevesebb, mint kilenc meccset nem játszottak le, mert az egyik fél vagy megszűnt, vagy pedig nem vállalta a tesztelési költségeket.

Maros megyét a két 3. ligás csapat képviselte, Nyárádtőt a megyei kupasorozat lezárása híján mint feljutó klubot nevezte a megyei egyesület. Adrian Pop tanítványai ezt győzelemmel hálálták meg a koronavírus-fertőzések miatt foghíjasan érkező tordai csapat ellen. A találkozónak legalább 100 nézője volt, akik az öltözőkkel szembeni, egykor lelátók építésének szándékával emelt töltésről nézték végig a találkozót. Ez nem számít a stadion területének, a mérkőzés hivatalosan és az előírás szerint nézők nélkül zajlott. Az eset azonban jól szemlélteti a hivatalos előírások hiábavalóságát ezen a szinten, hiszen annyian simán elfértek volna a lelátón is, bőven betartva a fizikai távolságtartást, és itt aztán nem fenyeget az, hogy az ultrák fittyet hánynak a szabályoknak. Az ultrák amúgy az 1. ligában most is fittyet hánynak a szabályoknak, ha nem jutnak be a lelátóra, akkor a kerítésen kívülről a stadion parkolójában vagy egyebütt tesznek valamit – a hatóságok tehetetlensége következtében – a távolságtartásra, és a vírus terjedésének megelőzését szolgáló egyéb szabályokra.

A meccs már az első félidőben eldőlt, amelyet nagy fölénnyel uraltak a házigazdák. Az 1. ligás tapasztalattal is rendelkező Iliescu a 21. percben mintegy 25 méterről a felső sarokba küldte a labdát, majd a 31. percben ugyanő adott kiváló passzt az alig 16 esztendős Bodor Györgynek, aki korát meghazudtoló higgadtsággal helyezte a hosszú alsóba. A 38. percben ismét Bodor volt eredményes, aki szemfülesen használta ki, hogy Indreica nem tudott elsőre felszabadítani, majd két perccel később Iliescu igen látványos kapásgólt lőtt éles szögből a hatos bal sarkából.

Négy-nullánál a szünetben az edzők úgy döntöttek, hogy edzőmeccsé teszik a találkozót, így nagyon sok cserét hajtottak végre. A játék képe annyiban változott, hogy Nyárádtő átengedte a kezdeményezést, és inkább ellentámadásokkal veszélyeztetett, a szünetben beálló Solymossy, Potor és Pop sorra több hatalmas lehetőséget hagytak ki. Torda a mérkőzés utolsó jelenetében szépített, ezt követően a játékvezető le is fújta a meccset, már nem kellett középről kezdeni.

A megye másik képviselője, a Szászrégeni Avântul 2-0-s vereséget szenvedett a Székelyudvarhely FC otthonában. 


Jegyzőkönyv

Labdarúgó Románia-kupa, 1. megyeközi szakasz: Nyárádtői Unirea – Tordai Sticla 4-1 (4-0)

Nyárádtő, városi stadion, 100 néző (hivatalosan nézők nélkül). Vezette:  Octavian Ciucanu – Andrei Pavel, Claudiu Schiopet (mind Brassó). Ellenőr: Ioan Orosfăian (Marosludas).

Nyárádtő: Negrușa – Trăistan, Birtalan (65. Stoica), Bucur, Coman, Aldea, Moț (46. Potor), Ruja (46. Solymossy), Bujor (46. Pop), Bodor (65. Ioja), Iliescu.

Sticla Arieșul: Botezan (46. Onciu) – Pârv (46. Cobârzan), Marcu, Cocoară, Indreica (46. Ionescu), Sălăgean (69. Tothăzan), Vescan (46. Hetea), Fl. Dan, Ciurcui, Paleoca.

Gólok: Iliescu (21., 40.), Bodor (31., 38.). illetve Ionescu (90+2.).