2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tetszetős a magyarázat, amit Kelemen Ata doktor a Novum Forum Siculorum városnévhez fűz, vásár-helyieket simogató; a lokálpatriotizmust is felizzíthatja – ha még nem hevítené azt eléggé a természetes indulat, ragaszkodás, emlékkonglomerátum, önsajnálat és legendárium. Ám de a forum jelentése nem főváros. Jelentése egész egyszerűen: tér, piactér, piac, vásár, köztér.

Tetszetős a magyarázat, amit Kelemen Ata doktor a Novum Forum Siculorum városnévhez fűz, vásár-helyieket simogató; a lokálpatriotizmust is felizzíthatja – ha még nem hevítené azt eléggé a természetes indulat, ragaszkodás, emlékkonglomerátum, önsajnálat és legendárium. Ám de a forum jelentése nem főváros. Jelentése egész egyszerűen: tér, piactér, piac, vásár, köztér. S mivel Novum is ráadásul, gondolnia kellett a történészszakmának arra is, hogy korábban léteznie kellett egy régi székelyvásárhelynek, akár nagybetűvel is. Ilyen névre, Ó(székely)vásárhelyre azonban nem bukkant a nyelvtörténet, helyhistória, örök sajnálatunkra. Minden bizonnyal, ezt a szerepet Nyárádszereda töltötte be, mely Marosszék korábbi székhelye volt, maga is vásáros hely.

Fóruma éppen most forr, hiszen az ortodox egyház oda akarja építeni szent hajlékát, mintegy jelképesen üzenve: míg hívei az Istenhez könyörögnek hajbókolva, addig a nyakas székelyek akaratát derékba törve győz Bizánc Róma/Debrecen felett. Avagy megmutatják, ki az úr a honban. Akkora templomot rittyentenek majd a főtéri parkba, hogy oda kénytelenek lesznek egy zsilvásárhelynyi derék hazafit is hozatni, hogy hívei is legyenek, kiket mellesleg be is telepítenek. Persze kérdés, ki épít nekik lakást? Majd az uniós pályázatokból nyert pénzecskékből támad öröklakás? Aztán ha már ott vannak, miből fognak élni, mert a székelyek zsírja-szalonnája hamar elfogy, pályázatokból munkahelyet is teremtenek maguknak? Avagy egyetlen feladatuk lészen ortodox hívőknek lenni, imamalmozni, és naponta ötször áldani az ő szent foglalatát? Lesz majd babona, ereklye és ördögűzési szekció is? Na és ha soraikban felüti fejét a szektáriánus Sátán és a hívek egy része átpártol, akkor a templomot arányosan szűkítik a bugyigumi technikával? Vagy újabb igazakat importálnak? Ahol sok a hívő, ott nyüzsögnek majd az alamizsnások, reszketősök, csodavárók. Majd újabb zarándokhellyé is lesz: El Căminul, El Vatra…

Ja, és akkor Nyárádszereda nevét is meg kell változtatni, valami jobb hangzásúra felcserélendő. Mi az hogy Miercurea Nirajului? Először is az egyház mindennap jelen van, nem csak szerdán, mint a régi magyaroknál. Pályázatot írnak ki a névre.

A prefektus azt javallta, tárgyaljon a tanács az államtól elválasztott egyházzal egy szekuláris államban. Jöjjön létre telekcsere. Tudjuk, a legelőnyösebb csere az egyház szempontjából az lenne, ha Szeredástul, Bocskaistul, székelyestül elköltöznének oda, ahonnan 800-850 évvel ezelőtt érkeztek. Persze, ahhoz előbb egyeztetni kellene Csaba királyfival, a besenyő-bolgár törzsekkel, ahonnan egykor kiszakadtak a székelyek elődei. Az anyatörzsek azonban eltűntek, úgyhogy a magas egyházi méltóságok kéretnek várni az újjászületésig. Csekélység ez annak, ki bízik az Égben és a 330 niceai szentben.