2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fagyosszentek

A fagyosszentek lejárta után beindul a kertészszezon. Elődeink több évszázadon keresztül megfigyelték, hogy május közepére várható egy hidegfront, ami talaj menti fagyokkal jár. A magyar népi hagyományok szerint a fagyosszentek Pongrác, Szervác, Bonifác (május 12., 13., 14.), ez a május 24-i Orbán-nappal zárul. A hiedelem szerint eddig az időpontig „féltette a szász a szőlőjét”.


Szigeti Botond felvétele a marosvásárhelyi Ősz utcai kertészetben készültEttől a naptól kezdődően a lakásban, melegágyban vagy fóliasátorban nevelt palántákat célszerű a végső helyükre kiültetni. Napjainkban korszerű időjárás-előrejelző műszerekkel egyszerűbben lehet követni az időjárás ingadozásait, így a -1, -2 Celsius-fokos hőmérséklet ellen sikeresen tudunk védekezni. Mégsem tanácsos elkapkodni a kiültetést, mivel kockáztatjuk, hogy a növények nem fognak megfelelően fejlődni.

Hogyan válasszunk palántát?

Ha elérkezettnek látjuk az időt a növények kiültetésére, néhány szempontot érdemes figyelembe venni. A helyi piacokon is megjelentek különböző, külföldön nemesített növényfajták, csakhogy ezek termésmennyisége jóval az ígért vagy várt érték alatt lesz. Erre egyszerű a magyarázat, az adott palántákat nem a mi klímánkon nemesítették. Ezért célszerű olyan magból termesztett növényt vásárolni, amit a mi időjárási körülményeink között állítottak elő, vagy ami tájfajta.

A palánták külseje is igen fontos szempont a választásnál. Figyelni kell rá, hogy a növény egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes legyen. Ha bármilyen elváltozást észlelünk, ne vásároljuk meg a növényt, ha nem akarunk nagyobb bajt a kertünkben. Egyetlen palánta akár az egész növényállományunkat megfertőzheti, ami akár a kertészkedéstől való kedvünket is elveheti.

Az előzőekhez hasonlóan fontos szempont, hogy zömök, vastag szárú növényeket, és ha van rá lehetőségünk, poharas vagy tápkockás palántákat válasszunk. Ez azért fontos, mert minél nagyobb és fejlettebb a gyökérzetük, annál kevésbé sérül az átültetésnél, és annál kevésbé torpan meg a növekedésben.

Ha saját magunk termeljük meg a palántát, ajánlott edzeni őket, hogy a szabadföldi körülményeket zökkenőmentesen kibírják. Mit értünk edzésen? Azt a folyamatot, amikor elkezdődik a növények kinti körülményekhez való hozzászoktatása. Először a palántákat árnyékos helyre tegyük, majd pár nap múlva félárnyékosra válthatunk. Ezután rövid időre helyezzük őket napsütötte helyre, majd fokozatosan növeljük ennek idejét. Éjszakára csak akkor ajánlott kint hagyni őket, ha biztosak vagyunk benne, hogy a hőmérséklet megengedi. Ha vásároljuk a palántákat, oda kell figyelni a megfelelő vízellátásra, a táplálék-utánpótlásra és a napfény káros hatásaira. Az utóbbi ellen az árnyékoló háló (Raschel-háló) jó megoldás lehet.

Hogyan ültessük helyesen a palántákat?

Elsősorban minden előkészített ültetőgödörben, palántától függetlenül, ajánlatos pótolni a tápanyagot. Az elnyurgult paradicsompalánta esetében segíthet, ha lefektetve ültetjük el. Ez azért lehetséges, mert ennél a növényfajnál a száron levő gyökérrügyek aktiválódnak, és egy sokkal erőteljesebb és masszívabb gyökértömeg alakul ki. 

Ami a káposztaféléket illeti, például a karalábé esetében fontos, hogy a száron levő dudor földfelszín felett helyezkedjen el, mivel a későbbi gumó, amit fogyasztunk, ebből alakul majd ki.

„Szeretnék kertészkedni, de nincs kertem”

Sokan vannak, akiknek nincs lehetőségük saját kertben megtermelni a napi fogyasztásra szükséges házi paradicsomot és paprikát. Ezek számára remek lehetőséget nyújthatnak a különböző, meghatározott növekedésű balkonparadicsom-fajták. Ilyen fajták a Manó vagy a Vilma, melyek termése kerekded, vörös és édes. Ha paprikát szeretnénk a lakásban termeszteni, érdemes a snack fajtákat választani, ezek – gasztronómiai értékük mellett – a bogyók és a virágok gazdagsága miatt szobanövényhez hasonlítanak, ezáltal díszítenek is.

Fontos megemlíteni, hogy ha a lakásban szeretnénk paradicsomot vagy paprikát termeszteni, a beporzásra különösen oda kell figyelni. Ez a folyamat mesterségesen is elvégezhető egy tiszta ecset segítségével, enélkül nem biztosított a termés.

Ne feledjék, kertészkedni kiskertben és lakásban egyaránt csodálatos!

Szigeti Botond 

IV. éves kertészmérnök-hallgató