2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

November 26-án, pénteken 18 órától a marosvásárhelyi vár Szűcsök bástyájában a Marx József Fotóklub a 18. alkalommal tartja meg az országos biennálét és a 10. nemzetközi fotóművészeti szalont. Mindkét rendezvényt a nemzetközi és hazai fotóművészeti egyesületek égisze alatt szervezik, így a díjazottak a hazai és nemzetközi berkekben is jegyzett elismerésben részesülnek. 

A pályázati felhívásra 22 országból 114 szerző 834 fotót küldött be színes és fehér-fekete kategóriában, témamegkötés nélkül. A háromtagú, nemzetközi elismertségű zsűri – Kerekes István, Mosonmagyaróvár, Nagy Lajos, Kézdivásárhely, Ovidiu D. Pop, Nagyvárad – 221 fényképet fogadott el, ezek közül a helyszűke miatt mintegy 40-et állítanak ki a fotóklub székhelyén, a Szűcsök bástyájában. Többek között Kanadából, Indiából, Izraelből, Ománból, a Koreai Köztársaságból, Mauritiusról, Malajziából is érkeztek alkotások. A rendezvény megnyitóján Both Gyula, a Marx József Fotóklub elnöke üdvözli a jelenlevőket, majd Soós Zoltán polgármester és Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja szól az egybegyűltekhez. Nagy Lajos, Ovidiu D. Pop és Nagy Miklós Kund művészeti író értékeli a kiállított munkákat. A díjátadás előtt a Maros Művészegyüttes rövid műsorával színesíti a rendezvényt. 

Both Gyula lapunknak elmondta, minden alkalom egy újabb kihívás a klub számára. A pályamunkák fogadása, értékelése mellett a szervezés is logisztikai munkát igényel. Ez a pandémia miatt is egy kicsit más volt, mint az előző években, de nem mondhattak le róla, hiszen mind az országban, mind nemzetközi téren az egyik legrangosabb fotóművészeti megmérettetés, az elismert fotósokat a hazai és a nemzetközi berkekben jegyzik. Ezért is felelősséggel, ugyanakkor kötelezettségekkel is 

jár a rendezvény házigazdájának lenni. Mint az előző alkalmakkor, az idei rendezvényre is színvonalas pályamunkák érkeztek, mindig fejtörést okoz a zsűrinek a szelekció, a díjazás, de úgy érzik, sikerült a legjobb munkákat kiválogatni, és olyan alkotókat díjazni, akik valóban méltók a fotóművészeti közösség elismerésére. Kiemelte, különösen érdekesek a fehér-fekete fényképek, némelyek megdöbbentő drámaisággal, művészi érzékenységgel adják vissza a színektől lecsupaszított világ valóságát. 

A fotóklub elnöke azt is elmondta, aki nem jut el a megnyitóra, a kiállítás anyagát megtekintheti majd a Szűcsök bástyájában, így akár a téli ünnepek alkalmával a várban sétálók idő- és térbeli utazást tehetnek a színvonalas színes és fehér-fekete képek révén.