2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elhozza a karácsony az autópályát

Kedden (április 16-án) délben újra meglátogatta az erdélyi autópálya Marosvásárhely és Maroskece, illetve Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszának építőtelepét Alexandru Răzvan Cuc szállításügyi miniszter, akit személyzetén kívül Cristian Terheş európai parlamenti képviselőjelölt is elkísért. Míg az egyik szakaszon tapasztaltakkal elégedett volt, a másik kivitelezőjét a szerződés felbontásával fenyegette meg. A vendégeket Mircea Duşa prefektus is elkísérte a munkalátogatáson. 

Először a Astaldi cég által épített Marosvásárhely – Maroskece szakasz több munkapontjánál állt meg a tárcavezető, akit Dragoş Eugen Burlan mérnök, a Astaldi  műszaki igazgatója tájékoztatott a munkálatok helyzetéről. A cég munkatársai több igen nehéz szakaszon dolgoznak, egyebek mellett Marosbogát mellett a Maroson és egy helyi úton átívelő, a környék leghosszabb hídját építik, ugyanakkor több, az autópálya fölött vezető utat is építettek. Az egyik helyszínen a miniszter érdeklődésére a mérnök elmondta, betartják a szerződésben leszögezett határidőket. A gondok közül megemlítette a szakmunkáshiányt. A cégnek 1400 hazai és 86 külföldi alkalmazottja van, ezek közül 400-at foglalkoztatnak az autópálya-építésnél, még 500 személyt azonnal alkalmaznának. Ezeket az embereket építőtelepről építőtelepre kell költöztetniük, ugyanis nem kapnak szakembert. Jelenleg a Marosvásárhely – Maroskece szakaszon 154-en dolgoznak, május végén 90 vietnami és bangladesi vendégmunkást hoznak, mert nem találtak helyi munkaerőt. Nemrégiben 20 nagy tehergépkocsit hoztak Lengyelországból, és négyet még mindig nem tudnak használni, mert nincs ki vezesse. A Népújság kérdésére, hogy kerestek-e a megyében munkásokat, az építőtelep vezetője elmondta, meghirdették az állásokat, de senki sem maradt egy hónapig, sőt olyan is volt, hogy a munkavédelmi képzést követően lelépett, a cégtől kapott munkaöltözettel együtt. A miniszter érdeklődésére megtudtuk, 1400 eurót fizetnek havonta a vendég szakmunkásoknak, ezenkívül gondoskodnak az étkeztetésükről és a repülőjegyről a hazájukba és vissza. Az autópálya-szakaszon az említetteken kívül 155-en dolgoznak különböző munkagépeken és 68 irodai alkalmazott. A mérnök megígérte, hogy karácsony előtt átadják az autópályát. 

Alexandru Răzvan Cuc szállításügyi miniszter (baloldalt) az autópálya egyik munkatelepén
Fotó: Nagy Tibor


Ennél szomorúbb látvány fogadott a Straco cég által felvállalt Maroskece – Aranyosgyéres szakaszon, ahol alig néhányan lézengtek egy-egy munkapontnál, s volt, ahol kiállították ugyan a munkagépeket, de ember nem volt a környékükön. Kérdésünkre, hogy miért nem dolgoznak az előző szakaszon látottakhoz hasonlóan, az építőtelep vezetője azt mondta, hogy „nem alkalmaznak külföldieket”, de így is tartják a határidőt. A lemaradást azzal magyarázták, hogy később fogtak hozzá a munkálathoz, mint a másik cég. 

A miniszter az Aranyosgyéres előtti körforgalom melletti vendégfogadó udvarán tartott rövid sajtótájékoztatót. Elmondta, a Szilágy megyei EP-jelölt érdeklődött az erdélyi autópálya sorsáról, ezért először a minisztériumban, majd a helyszínen is megmutatta annak állapotát, és arra kérte a jelöltet, hogy amennyiben mandátumot nyer, segítse a munkájában, hiszen minden román érdeke, hogy meglegyen az autópálya. 

Ami a látogatást illeti, Alexandru Răzvan Cuc elégedetten nyugtázta, hogy a Marosvásárhely – Maroskece közötti szakaszon látványosan haladnak, és bízik abban, hogy 2019 végéig átadják a felvállalt részt. A Straco építőtelepein látottakkal viszont nem volt megelégedve. Bukarestbe rendelte  a Straco cég igazgatóját, akit felelősségre von, hogy nem mozgósította megfelelőképpen a munkaerőt. A beszélgetésen részt vesz Narcis Ştefan Neaga, az országos útügyi igazgatóság (CNAIR) vezérigazgatója is. Újságírói kérdésre határozottan jelentette ki, hogy nem fogadja el a befejezés határidejének módosítását. Amennyiben nem tartják be a kivitelezési szerződésben leírtakat – amiben az áll, hogy a lefektetett határidőre minőségi munkát végeznek –, felbontják az egyezséget. Pénz van, a finanszírozás folyamatos, ezt vállalta magára a haszonélvező, a kormány, illetve a román állam, így nem tágítanak, ha a másik fél nem tartja be, amit megígért. 

Megsürgetik az erdélyi autópálya folytatását, modernizálják a vasutat 

Újságírói kérdésre megtudtuk, hogy elkészült mind a marosvásárhelyi, mind a szászrégeni kerülőút feladatfüzete, és április végéig meghirdetik az előbbi folytatására és az utóbbi elkezdésére a kivitelező kiválasztására a versenytárgyalást az elektronikus felületen (SEAP). Hasonlóképpen, a bürokratikus akadály elhárítását követően folytatják a kerelőszentpáli híd felújítását. A moldvai autópálya ügyében első lépésként meghirdették a versenytárgyalást a Marosvásárhely – Gyergyóditró közötti szakasz megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére, ezt követi a többi szakasz. A Karácsonkő és Jászvásár közötti részt az állami és magánszektor partnerkapcsolatára alapozó (PPP) rendszerben építik. 

Arról is tájékozódtunk, hogy az erdélyi autópálya Marosvásárhely utáni szakaszának elkészítésére már megvolt a versenytárgyalás, azonban az eljárást megóvta két cég, ezért az ügy bíróságon van. A miniszter határozottan kijelentette, tárgyalnak a pénzügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium és a fejlesztésügyi minisztérium szakhatóságaival, hogy sürgősségi kormány- határozattal vessenek véget a kialakult helyzetnek, és minél előbb újabb versenytárgyalást írjanak ki. Ha nem írunk ki újabb licitet, akkor éveket veszíthetünk, és ezt nem tehetjük meg – mondta, kérdésre válaszolva, Alexandru Răzvan Cuc. 

Majd azt is megtudtuk, hogy elkészült a Biharkeresztes – Kolozsvár közötti vasútvonal korszerűsítésének megvalósíthatósági tanulmánya (sz.m.: a Budapestet  Kolozsvárral összekötő közös magyar-román projekt keretében). Hasonlóképpen, készül az autópálya-összeköttetés Berettyószéplakkal is. S azt is elmondták, hogy kidolgozás alatt áll egy, a román vasúti szállítást korszerűsítő tanulmány (sz.m.: ennek egyik konkrétuma a Segesvár – Alvinc közötti szakasz korszerűsítése uniós támogatással), amelynek köszönhetően egyes részeken a személyszállító szerelvények óránként 160 km-rel is haladhatnak, és ennek a tanulmánynak a része a Székelykocsárd – Déda közötti szakasz villamosítása is. 

A nyilatkozatot követően a miniszter elmondta, személyesen követi majd a munkálatok menetét, nemcsak az erdélyi autópályához látogat el, hanem hamarosan felkeresi az A10-es autópályát az erdélyi sztrádával összekötő szakaszt is, és megsürgeti a máshol abbamaradt, vagy lassan haladó munkálatokat.