2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bartha László, a község polgármestere az előző polgármester ellenében nyerte meg a választásokat, annak ellenére, hogy a községnek csak 37 százaléka magyar nemzetiségű.


Bartha László, a község polgármestere az előző polgármester ellenében nyerte meg a választásokat, annak ellenére, hogy a községnek csak 37 százaléka magyar nemzetiségű. Ez figyelemre méltó eredmény, tekintve, hogy a lakosság többsége bizalmat szavazott a polgármesternek. Mivel hálálja meg a választói bizalmát? – kérdeztük tőle. – Nem ígérgetek, segítem az embereket! – mondta a polgármester.

Lekövezték a mellékutcákat

– A helybeliek nagy gondja volt az utak rossz minősége. Itt főként a mellékutcákra, a rántai, a Kenderáj és a mălăişte-i tanyák utcáira gondolok. Esős időben gépkocsival megközelíthetetlenek voltak ezek a kis települések. Ezeket leköveztük. Minden tavasszal, ahogy elmegy a hó, megkezdjük a kövezést. Tavaly 30.000, idén 45.000 eurót fordítottunk erre a célra. A főút 4,5 kilométeren aszfaltozott, 250 métert kell még leaszfaltozni. Erre ígéretet kaptunk.

Egyedi kezdeményezés: telefonos riasztás a tolvajok ellen

– A falusi ember másik gondja az volt, hogy ősszel ellopták a termését – mondja a polgármester. – Most összefogott a falu, hogy a lopásokat megelőzzék. A hivatalos épületeken felhívást függesztettünk ki, amelyben arra kérjük a falubelieket, hogy ha gyanús személyeket látnak a faluban, a határban, azonnal értesítsék a rendőrt és a polgármestert. A telefonszámokat is feltüntettük, így bárki bármikor telefonálhat, és a helyszínre sietünk. Ha elkapjuk a tolvajokat, az olyan következménnyel jár, amitől elmegy a kedvük a további lopástól. Muszáj volt ehhez a módszerhez folyamodnunk, mert a lopások elszaporodtak, ami annak is betudható, hogy a bűncselekményeknek semmi következménye nem lett. Jó esetben büntetéssel megúszták, de a pénzbírságot a tolvaj családja sínylette meg. Ennek ellenére a lopást nem lehetett teljesen visszaszorítani. Csütörtökre virradó éjjel betörtek egy lakásba, s ami mozdítható volt, mindent elvittek. A tolvajok vonattal érkeztek – nem tudták, hogy a faluban telefonos értesítés működik –, a falubeliek elfogták, és a ludasi rendőrségre kísérték be őket – mondta a polgármester.

Épül a műfüves pálya

Tavalyelőtt egy műfüves sportpálya építésére pályáztunk. A 7-es kormányhatározat révén meg is nyertünk 400.000 lejt. A munkálatok jelenleg folynak. Elkészültek az öltözők, most a pálya kerítésének felállításán dolgoznak. Az öltöző a hagyományos füves pályán folyó sportesemények alkalmával is használható lesz.

Lesz csatornahálózat, felújítják a kultúrotthont

Tavaly megnyerték a csatornahálózat kiépítésére, a vízhálózat bővítésére és a kultúrotthon felújítására kiírt pályázatot. A munkálatok értéke 250.000 euró. A munkálatok kivitelezését a marosvásárhelyi IZOREP építővállalat nyerte. A finanszírozás európai alapokból történik. A munkálatokkal jövőre el kell készülni. – Nagy szükség van ezekre a munkálatokra, a 23 kilométer szennyvízcsatornára, hiszen a vízhálózat megvan, s a szennyvíz elvezetése megoldatlan volt. A kultúrotthonra is ráfér egy főjavítás, hiszen ennek állaga is nagyon leromlott. Ugyanebből az összegből leaszfaltozunk két mellékutat is – hangsúlyozta a polgármester.