2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkezdődött a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Amint arról korábban is hírt adtunk, közel 60 meghívott szerzővel és könyvbemutatóval várja az olvasókat a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A június 9-e és 12-e között zajló, négy napon keresztül tartó rendezvény az író-olvasó találkozók mellett számos kiegészítő programot nyújt a közönség számára. A tweed zakós öregúr címmel Ottlik Gézáról nyílt kiállítás, a kolozsvári Tamási Áron-helyszínek érintésével vezetett sétán lehet részt venni, a kerekasztal-beszélgetések pedig olyan témák köré szerveződnek, mint a műfordítás vagy a női sorsok, női szerzők.

Az olyan népszerű szerzők mellett, mint Bodor Ádám, Orvos-Tóth Noémi, Zoltán Gábor, Szentesi Éva vagy Kollár-Klemencz László, Erdélyben élő és erdélyi származású írókkal-költőkkel is találkozhatnak az érdeklődők. Kolozsvárra látogatott a marosvásárhelyi születésű, József Attila-díjas író, fotográfus, Bartis Attila, de a Kossuth-díjas Király László is ott van Kék farkasok című regényével. Tompa Andrea a Haza című kötetével érkezett, Zágoni Balázs segítségével pedig megtudhatták, milyen is volt a Szamos-parti Hollywood.

Két zenés esemény is színesíti a kolozsvári könyvhét progamját, Zilahi Csaba Erdélyi magyar rock 1970-2010 című új kötetének bemutatóját a közkedvelt kolozsvári Knock Out együttes koncertje kísérte, a rendezvény záróprogramjaként pedig Lackfi János költő és Vecsei H. Miklós színművész duetteznek a #jóéjtpuszival, amire Szirtes Edina Mókus komponál varázslatos dallamokat.

A 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében adta át péntek este az RMDSZ az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat 

Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész, Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor és Kató Emőke színművész számára. A díjátadót a Tasi Nóra & Azara zenekar koncertje zárta.

A könyvhét programjai négy helyszínen (Bánffy-palota udvara, Tonitza-terem, Bulgakov Kávéház, Vallásszabadság Háza) zajlanak. Ezek mellett a Bánffy-palota emeleti részében a könyvvásár várja az olvasó közönséget. Huszonhét standon 47 kiadó gondoskodik arról, hogy idén is felfrissülhessen a könyvespolc. A rendezvény részletes programja az unnepikonyvhet.ro oldalon olvasható, naprakész és friss információk a könyvhét Facebook-oldalán találhatók.