2020. június 3., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy félideig tartották magukat viszonylag jól

a Marosvásárhelyi CSM kosárlabdázói a CSO Voluntari elleni visszavágón, a 9-12. helyek elődöntő sorozatában, aztán a második félidőben teljesen kicsúszott a lábuk alatt a talaj. Mindössze hat fővel, kizárólag belföldi játékosokkal lehetetlen volt felvenni a küzdelmet a négy légióssal játszó Voluntari-ral, amelyben Martinić behúzott kézifékkel játszott ugyan „hazai” közönsége előtt, Tasić és Čampara azonban nem kímélte a marosvásárhelyi védelmet.

A marosvásárhelyi csapat már fel sem íratta a mérkőzés jegyzőkönyvébe Kalve nevét, aki sportszerelésben ugyan ott ült a kispadon, de a pályáról nem tudta segíteni a társait. Steff korábbról ismert hiányzása miatt – hogy Martinićről ne is beszéljünk – így alig hatfős rotációt tudott használni George Trif vezetőedző, míg az ellenfél kilences merítéssel játszhatott. Ez pedig azt jelentette, hogy amíg frissek tudtak maradni a marosvásárhelyi játékosok, illetve amíg a védekezés intenzitását nem befolyásolták a gyorsan begyűjtött személyi hibák, viszonylag szoros maradt a meccs (bár folyamatosan Voluntari vezetett néhány ponttal), a harmadik negyedtől azonban, akárcsak a voluntari-i mérkőzésen, nagyon meglódult az ellenfél előnye, amely aztán azért is nőtt tovább, mert teljesen összeomlott a marosvásárhelyiek ellenállása védelemben.

Néhány statisztikai adat, amely jól szemlélteti, hogy miben is voltak sokkal erősebbek a voluntari-iak. Lepattanók: 25-45 (miután szünetben csak alig volt különbség), gólpasszok: 16-27 (!), tartalékok pontjai: 11-51 (!!), valamint gyors ellentámadásból szerzett pontok: 14-34.

A vereség egyben azt jelenti, hogy már nem szerezheti meg a marosvásárhelyi csapat az idei lehető legjobb helyet, a kilencediket, amelyet a szabály szerint nyerhetett volna, de ez egy ideje – Kovačević és Martinić elengedése óta – már nem is volt cél, Steff és Kalve sérülésével pedig reális esély sem volt rá. A 11. hely még így, félig rokkantan is meglehet, hiszen a bajnokságot a 11-12. helyért zajló helyosztó sorozattal zárja a csapat, ahol a Galaci Phoenix – Medgyesi CSM sorozat vesztese ellen játszik a CSM. Az első meccset Galac nyerte, a másodikat lapzárta után játszották Medgyesen. A helyosztó sorozat szombaton kezdődik idegenben, a marosvásárhelyi találkozóra (egyben az utolsó mérkőzés hazai pályán) elvileg jövő kedden kerül sor.

Sánta Szabolcs betörését Tudor George Gîrbea (14) és Mario Lazăr (22) próbálja megakadályozni.
Fotó: Nagy Tibor 


Jegyzőkönyv

Férfikosárlabda Nemzeti Liga, helyosztó párharc a 9-12. helyekért, 2. menet: Marosvásárhelyi CSM – CSO Voluntari 76:111 (22-28, 22-24, 15-32, 17-27)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 400 néző. Vezette: Alin Faur (Temesvár), Bertalan István (Kolozsvár), Marius Epure (Rm.-Vâlcea). Ellenőr: Marius Hurgoi (Kolozsvár).

CSM: Sánta 25 pont, Şolopa 19 (2), Kilyén 11 (2), Borşa 9, Engi-Rosenfeld 7 (1), Bölöni 5 (1), Şteţca, Szilveszter. 

Voluntari: Tasić 29, Čampara 18, Martinić 14 (2), Mîinea 14 (4), Ziegler 11, D. Popescu 9 (2), C. Stănescu 8 (2), Gîrbea 6, Lazăr 2.


Eredményjelző

A rájátszás második köre (elődöntő sorozatok) első mérkőzés:

* 1-4. helyek (három győzelemig tartó párharcok): Kolozsvári U-BT – Nagyváradi CSM 86:90.

A rájátszás második köre (elődöntő sorozatok), második mérkőzés:

* 9-12. helyek: Marosvásárhelyi CSM – CSO Voluntari 76:111 (0-2).

* 13-16. helyek: CSM Focşani – Máramarossszigeti CSM 73:89 (0-2).