2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lassan napvilágot látnak az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezérének a halálához vezető eseménysorozat részletei.


(MTI/AFP) Lassan napvilágot látnak az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezérének, Oszama bin Ladennek a halálához vezető eseménysorozat részletei, de az amerikai hatóságok által a műveletről közölt információk után is maradnak még homályos pontok.

Hogyan jutottak el az amerikaiak bin Ladenig?

A kutatás évek óta az al-Kaida-vezér egyik bizalmas hírvivőjére összpontosult. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által titokban fogva tartott foglyok árulták el a férfi „mozgalmi nevét”, de valódi kilétét egy ideig ezután is homály fedte. Mindössze tavaly nyáron sikerült azonosítani és eljutni az abbotabádi házig – derült ki az Obama-kormányzat magas rangú tisztségviselőinek beszámolóiból. Pakisztáni „fülest” kaptak volna az amerikaiak? Más kihallgatások során szereztek volna a futárra vonatkozó információkat? Ez még tisztázatlan a nyilvánosság előtt.

Bin Laden megölésén kívül lett volna más lehetőség is?

Az összegyűjtött információk ellenére a CIA 60 és 80 százalék közé tette annak esélyét, hogy valóban bin Laden tartózkodik a látókörébe került abbotabádi házban, de cselekedni kellett – közölte Leon Panetta CIA-igazgató.

Az egyik lehetőség az lett volna, hogy közvetlenül az Egyesült Államokból odavezényelt B-2 repülőgépekkel lebombázzák a házat. Szintén felvetődött a robotrepülőgépekkel végrehajtandó légicsapás lehetősége is Panetta szerint, de végül ezt is kizárták, hogy elkerüljék a „járulékos károkat” (vagyis a polgári áldozatokat).

Miért nem ejtették foglyul bin Ladent a kommandós akció során?

Bin Laden halála számos találgatásra adott okot az amerikaiak szándékait illetően. Eleve meg akarták ölni? Az amerikai tisztségviselők azt bizonygatják, hogy céljuk a terroristavezér elfogása lett volna, ha erre adódott volna lehetőség, de bin Laden „ellenállt” – az amerikaiak állítják, erre számítottak – és fejlövéssel végeztek vele.

A zajos helikopterek megérkezése (az abbotabádi házhoz) csökkenti a meglepetés erejét, ami némi időt biztosított a házban lakóknak, hogy megpróbáljanak védekezni – magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Dick Hoffman, az amerikai haditengerészeti kommandó, a Navy Seals egykori tagja. A kommandósok megölték bin Ladent és a fiát, a futárt és annak fivérét, valamint egy nőt.

A bin Laden család helyszínen lévő, „nem harcoló tagjait” – nőket és gyermekeket – az akciót követően a házban hagyták.

 

 Volt-e szerepe Pakisztánnak az akcióban? 

 

Oszama bin Laden halálhírének bejelentése után Barack Obama amerikai elnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Pakisztánnal folytatott amerikai terrorizmusellenes együttműködés segített bin Laden és az abbotabádi ház nyomára bukkanni.

Az amerikai kormány meg akarta kímélni Pakisztánt, de fennáll a gyanú, hogy az Egyesült Államok és Pakisztán hagyományosan viharos viszonya most mélypontra jutott.

Jóllehet fennállt az amerikai kommandós akcióba történő (pakisztáni) beavatkozás kockázata, Washington nem értesítette a készülő műveletről Iszlámábádot, attól tartva, hogy a pakisztániak figyelmeztethetik a célszemélyeket – állította Panetta.

Az amerikai elnök terrorelhárítási ügyekkel foglalkozó főtanácsadója, John Brennan még tovább ment, azt állítva, hihetetlen lenne, ha „bin Ladent nem segítette volna egy támogatói hálózat abban az országban, amely megengedte neki, hogy oly soká maradjon ott”, valószínűleg 2005 óta.