2022. január 28., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, a nagytermi stúdiótérben január 14-én, pénteken 18 órától a Nóra című Ibsen-darab látható Keresztes Attila rendezésében. 16-án, vasárnap 18 órától Keresztes-Szabó-Demény-Apostolache Egy római tragédia című zenés vígjátékát lehet megtekinteni a Nagyteremben, rendező: Keresztes Attila. 17-én, hétfőn szintén 18 órától Molnár Ferenc-Kellér Dezső-Zerkovitz Béla A doktor úr című zenés vígjátéka van műsoron, a nagytermi előadást Keresztes Attila rendezte. A hatályban lévő járványügyi intézkedések értelmében a színház épületébe a 12 év feletti személyek a koronavírus elleni védettség bizonyításával léphetnek be. Jegyek és bérletek a színház nagytermi jegypénztáránál hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között (telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalán válthatók. Az előadásokra érvényesek a tavalyi évad szabadbérletei, előzetes helyfoglalással.

A doktor úr – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat


Az Ariel színház műsora

Január 14-én, pénteken 18 órától a Lúdas Matyit játsszák a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban. 21-én, pénteken 18 órától A brémai muzsikusok című nagytermi mesejáték van műsoron. Rendező: Vidovszky György. A járványhelyzet miatt az előadásokra a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen helyet kell foglalni a 0740-566-454-es telefonszámon. A 12 évnél idősebb nézők a védettség bizonyításával vehetnek részt az előadásokon, a maszk viselése 6 év fölött kötelező. 

A brémai muzsikusok


A Tündöklő Jeromos a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napi ünnepi előadásra, a Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa és a budapesti Magyarság Háza kezdeményezte Tamási Áron-emlékév első rendezvényére kerül sor január 22-én, szombaton 18 órától a Kultúrpalota nagytermében. A Tündöklő Jeromos című Tamási-mű Török Viola rendezésében kerül színpadra, a főbb szerepekben Pál Hunor, Györffy András, György Károly, Farkas Sándor Csaba és Márton Emőke-Katinka látható. Zene: Kelemen László, koreográfia: Horváth Zsófia és Varga János. Az előadás a járványügyi szabályok betartásával tekinthető meg, belépés oltási igazolással. A belépő ára 20 lej, jegyek korlátozott számban kaphatók a Kultúrpalota jegypénztáránál. 


Rendkívüli utószilveszteri hangverseny

Január 14-én, pénteken 19 órakor újra meghallgatható a Kultúrpalota nagytermében a csütörtöki rendkívüli utószilveszteri hangverseny. A Marosvásárhelyi Állami Fiharmónia és a Marosvásárhelyi TVR közös szervezésében sorra kerülő koncerten a filharmónia vegyes karát és szimfonikus zenekarát Vladimir Lungu vezényli, szólisták: Kocsár Katalin szoprán, Tiberius Simu tenor, György Levente bariton. Műsoron: híres nyitányok, táncok, áriák és kórusrészek F. Von Suppé, Lehár Ferenc, George Grigoriu, J. Strauss, Kálmán Imre, Offenbach, Bizet, Csajkovszkij, Eduardo di Capua és Giuseppe Verdi műveiből. 


Vokálszimfonikus hangverseny a román kultúra napja alkalmából

Január 20-án, csütörtökön 19 órakor rendkívüli vokálszimfonikus hangversenyre kerül sor a Kultúrpalota nagytermében a román kultúra napja alkalmából. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia és a Marosvásárhelyi TVR együttműködésében zajló koncerten a filharmónia szimfonikus zenekarát és vegyes karát Vlad Maistorovici vezényli, szólista: Daniel Rowland angliai hegedűművész. Műsoron: Vlad Maistorovici-, M. A. Turnage-, Bartók Béla- és George Enescu-művek.


Farsangi esztendő kereke

A marosvásárhelyi Világló Egyesület és a Maros Megyei Múzeum néprajzi és népművészeti osztálya szervezésében január 15-én, szombaton délelőtt 10 órától a Farsangi esztendő kereke című, elemista gyermekeknek szóló interaktív rendezvényre kerül sor a néprajzi és népművészeti múzeumban. A foglalkozásra, amelyből nem hiányzik a zene, tánc, hangszersimogató és a kézműveskedés sem, a kisdiákok (0–IV. osztályosok) mellett a kísérő szülőket, nagyszülőket is várják. A részvételhez előzetesen be kell jelentkezni a vilaglo.posta@yahoo.com e-mail-címen, a felnőttek számára zöldigazolvány felmutatása szükséges. A belépő 5 lejbe kerül. A program szakmai partnere az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. 


A kultúra hete Marosvásárhelyen

Egyhetes programsorozattal ünnepli negyedik alkalommal a Studium–Prospero Alapítvány a román és a magyar kultúra napját Marosvásárhelyen. Január 15-én, szombaton 16 órától a Bolyai utca 15. szám alatti Studium HUB látványkávézóban Dincolo de halatul alb – A fehér köpeny mögött címmel megnyílik az alkotó egészségügyi dolgozók digitális tárlata. 17-én, hétfőn 17 órától dr. Kiss Csekme Márta A marosvásárhelyi Nyár utcai zsidó temető orvos-sírjai című kötetét mutatja be a látványkávézóban Sebestyén Mihály és Kiss Zsuzsánna. Ugyanitt 18-án, kedden szintén 17 órától a Novák Mária által összeállított Baby szakácskönyve című kiadványt ismerteti Demeter László és Jancsó Katalin. A Marosvásárhelyi Örmény – Magyar Kulturális Egyesülettel és a Tortoma Kiadóval közösen szervezett könyvbemutatón örmény ételeket is meg lehet kóstolni. 19-én, szerdán 10 és 16 óra között gyermekfoglalkozások lesznek a Bolyai utcai kávézó alagsorában. A tevékenységek között csuszababa-készítés, csuszatorony-építés, kukoricafejtés, mesemondás és alkalmazott bábművészeti előadás is lesz. Társszervezők: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és Regeneráció Egyesület. Meghívottak: Kelemen Vera kézműves, Tekei Erika, az Erdélyi Hagyományok Háza munkatársa, Kali Barabási Hajnalka és Tálas Ferenc pedagógusok. 20-án, csütörtökön 17 órától a kávézó konferenciatermében id. Veress László Népgyógyászat és hivatalos orvoslás határán. Segesvár gyógyszerészet-történeti emlékei című kötetét mutatja be dr. Péter H. Mária és Nagy Zsolt, köszöntőt mond Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője és dr. Vass Levente egészségügyi államtitkár, ügyvezető elnök. 21-én, pénteken 18 órától a konferenciateremben Teleki Sámuel nyomdokain Afrikában címmel zajlik vetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetés. A rendezvényen részt vesz Veress Zsombor gyógyszerész, világutazó, Kálmán Attila történész, Teleki Kálmán, a gernyeszegi kastély tulajdonosa és Nagy Zsolt néprajzkutató. Társszervező: Gernyeszegi Teleki Kastély Egyesület. Január 22-én, szombaton 11, 13 és 15 órától A romániai magyar lap- és könyvkiadás helyzete címmel zajlik online beszélgetés a Látó-, Lector- és Mentor-könyvek szerzőivel a szervezők és társszervezők – Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Látó, Lector Kiadó, Dokumentum Egyesület, Mentor Könyvek Kiadó – Facebook-oldalán. A kultúra hete rendezvénysorozat a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.   


Janus Pannonius a Teleki Tékában

A magyar kultúra hete alkalmából sor kerül a Teleki Sámuel-emlékév első mozzanatára is: a Teleki-Bolyai Könyvtár kiállítja a Tékában fellelhető Janus Pannonius-műveket. Azért különleges ez a gyűjtemény, mivel Janus Pannonius műveinek első kritikai kiadása Teleki Sámuel nevéhez fűződik (1784). A kiállítás a téka teremkönyvtárában tekinthető meg január 17. és 21. között, a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.


Gyergyószárhegy 2021 – kiállítás

Idén is folytatódik a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány együttműködése. A közös szervezésükben a Bernády Házban nyílt képzőművészeti kiállítás a kortárs művészet jegyében 36 vizuális művész munkáit viszi közönség elé. Az anyag válogatás azokból az alkotásokból, amelyek a Szárhegyi Művésztelep tavalyi alkotótáboraiban születtek.


A Marx József Fotóklub téli tárlata

A marosvásárhelyi Marx József Fotóklub idén is a Bernády Házban mutatja be évnyitó kiállítását. E hagyományos téli tárlat mindig számos újdonsággal lepi meg a közönséget. Az érdeklődők ezúttal is átfogó betekintést nyerhetnek a fotós alakulat utóbbi időszakban született termésébe, amely több hazai és nemzetközi rendezvényen nyertes képeket is felmutat. A fotóművészet vásárhelyi képviselői – évtizedek óta rendszeresen szereplő klubtagok és pályájuk elején tartó tehetséges fiatalok – ezúttal is az emeleti galériában állították ki a fotográfia megannyi válfaját átkaroló színes és fekete-fehér felvételeiket. 


Eugen Gâscă festményei a Kultúrpalotában

A Maros Megyei Múzeum és a kolozsvári Quadro Galéria szervezésében Eugen Gâscă festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Marosvásárhelyen, a Művészeti Múzeumban, a Kultúrpalota jobb szárnyának második emeletén. Kurátorok: Székely Sebestyén, a Quadro Galéria igazgatója, Cora Fodor, a Maros Megyei Múzeum kutatója és Ioan Şulea, a múzeum osztályvezetője. A kiállításon a Marosvásárhelyi Művészeti Múzeumnak adományozott képek kapnak fő hangsúlyt, de az ország más múzeumai és műgyűjtői által kölcsönadott munkák is bemutatásra kerülnek. A tárlat február 18-ig látogatható keddtől péntekig 9–16, szombaton és vasárnap 9–14:30 óra között.