2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közönség előtt a Lúdas Matyi

Mivel a járványhelyzet kedvezően alakul, újra kinyithattak a kulturális intézmények. A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház társulata április 29-én, csütörtökön 18 órától közönség előtt játssza a Lúdas Matyit. A helyek száma korlátozott, ezért telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es mobilszámon, naponta 9–13 óra között. A színház arra kéri a nézőket, hogy kezdés előtt 10–15 perccel érkezzenek meg. Belépni kizárólag maszkkal lehet, a bejáratnál történő érintésmentes testhőmérés és kézfertőtlenítés után. 6 év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező. Április 30-án, pénteken 18 órától május elsején, szombaton 22 óráig A brémai muzsikusok című mesejáték látható a virtuális térben. Rendező: Vidovszky György. Online jegyvásárlás: http://bit.ly/A_brémai_muzsikusok. Emellett június 30-áig nézhető meg A kisfiú és az oroszlánok című, új nyolcrészes sorozat Puskás Győző előadásában. Rendező: Barabás Olga. Az előadásra online lehet jegyet váltani az alábbi linken: https://bit.ly/A_kisfiú. A 15 lejes jegy, illetve a belépési kód mind a nyolc részre érvényes. Az Ariel színház honlapján hamarosan a teljes májusi program is megtekinthető lesz.


 A brémai muzsikusokSodrásban – katonatörténet videópremierje

Április 29-én, csütörtökön, a tánc világnapján 19 órakor a Maros Művészegyüttes Sodrásban című néptáncelőadása tekinthető meg a művészegyüttes közösségi oldalán. A táncban előadott katonatörténetről készült felvétel első alkalommal lesz látható. Koreográfus Könczei Árpád. 


SodrásbanVirtuális térben az Úrhatnám polgárok

Az Úrhatnám polgárok – La lumiere comique című produkciót tekinthetik meg online eseményként az érdeklődők a budapesti Müpa szervezésében április 29-én, csütörtökön 20.30 órától. A Müpa 2018. március 8-i koncertjén készült felvétel a Müpa honlapján (https://bit.ly/3pILWfk) és YouTube-csatornáján lesz megtekinthető (https://bit.ly/2UKrBIk).

Könyvbemutató Marosszentgyörgyön

Április 29-én, csütörtökön (ma) 18 órától a marosszentgyörgyi római katolikus plébánián Muresan Kilyén Emma tanárnő bemutatja Baricz Lajos Csendes Úrjövet – 140 szonett című kötetét. Közreműködik Pataki Ágnes versmondó, a Jubilate Deo dalcsoport, a Jubilate gyerekkar, a Szent Cecília együttes, a Szent György kórus és a Kolping Család kórusa.

Sorsnak konca és kolonca – fotókiállítás

A marosvásárhelyi Marx József Fotóklub szervezésében április 29-én, csütörtökön 18 órától a várbeli Szűcsök bástyájában megnyitják Czire Alpár fotóművész Sorsnak konca és kolonca című kiállítását. A megnyitón a szerzővel Kányádi Orsolya szerkesztő-műsorvezető beszélget. 

Tavaszi szalon – festészeti kiállítás

Tavaszi szalon címmel festészeti kiállítás nyílik április 30-án, pénteken délelőtt 11 órától a Maros Megyei Képzőművészek Egyesületének galériájában. Az érdeklődők több mint 60 alkotást tekinthetnek meg. A tárlat két hétig látogatható. 

Elekes Gyula tűzzománc-kiállítása

Székelyudvarhelyi művész a Bernády Galéria legutóbbi vendége. Az Örökség című tűzzománc-kiállítása márciusban nyílt meg a marosvásárhelyi Bernády Házban. A kiállító Marosvásárhelyen a Művészeti Líceum diákja volt, a tűzzománctechnikával 1980-ban kezdett el foglalkozni, azóta is folyamatosan tovább képezte magát német, spanyol magániskolákban és alkotóműhelyekben, valamint a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben. Az utóbbi alkotótelepen díjakkal is elismerték munkásságát. A Magyar Zománcművészek Társaságának tagja. Számos egyéni tárlata volt itthon, Németországban, Spanyolországban, Oroszországban, Magyarországon. 

Bánk bán – filmtörténeti ritkaság

Idén ünneplik a magyar filmgyártás 120. évfordulóját, ebből az alkalomból a Filmtett Egyesület és az Iskola Alapítvány a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum támogatásával egy különleges filmtörténeti csemegével készült. A magyar film napján, április 30-án, pénteken romániai idő szerint 16 órától az első magyar történelmi film, a Kertész Mihály által 1914-ben rendezett kolozsvári Bánk bán forgatásáról mutatnak be egy 12 perces dokumentumfilmet. A Bánk bán filmes változatát 1915. április 19-én a budapesti Royal Apolló Mozgó termében mutatták be. Az első magyar történelmi film sikerét egyedülálló filmes stáb garantálta: Janovics Jenő kolozsvári színházigazgató, a helyi Bánk bán kultusz egyik leglelkesebb éltetője, Kertész Mihály filmrendező és olyan elismert színészek, mint Jászai Mari és Szentgyörgyi István, valamint gróf Kornis Károly, aki szentbenedeki kastélyát ajánlotta fel forgatási helyszínként. A dokumentumfilmből, amely az Iskola Alapítvány 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában programja keretében készült, kiderül, hogyan fogadta a kritika az alkotást, és mikor tűnhettek el a film kópiái. A megtekintő linkjét a bemutató előtt, a Facebook-oldalon meghirdetett esemény leírásában teszik nyilvánossá. Az esemény az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/events/3391255440974278.

Kilenc hónap – Mészáros Márta filmje

Folytatódik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Média Tanszéke által indított filmtörténeti vetítéssorozat. Április 30-án, pénteken 18 órától Mészáros Márta Kilenc hónap című, 1976-ban készült filmje lesz megtekinthető az esemény Facebook-oldalán (Magyar filmtörténeti vetítéssorozat a Sapientia EMTE-n). A magyar film napja alkalmából a vetítést egész napos eseménysorozat előzi meg. Délelőtt 10 órától 14 óráig műhelykonferencia zajlik a Kutatási Programok Intézete által támogatott Az erdélyi magyar fotó- és mozgóképművészet az analóg–digitális korszakhatáron című projekt eredményeiből. (További információk: https://www.facebook.com/events/1207926492943665/...) 16 órakor kerekasztal-beszélgetés kezdődik Mészáros Márta filmművészetéről. Résztvevők: dr. Fülöp Otília, dr. Gelencsér Gábor, Lakatos Miska, dr. Popa Diána, dr. Varga Balázs, dr. Virginás Andrea. Csatlakozni a következő linken lehet majd: https://meet.jit.si/Kerekasztal-M%C3%A9sz%C3%A1rosM%C3...

Szerkeszti: Nagy Sz. Ildikó