2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Retromadár… a 30. Országos Színházfesztivál online műsorán

Idén november 22–29. között kerül megrendezésre a bukaresti Országos Színházi Fesztivál (FNT), amely FNT30/FNT MÁSKÉPP (FNT30/FNT ALTFEL) címen a változás jegyében, a múlt és jelen párbeszédére építve zajlik, és kizárólag multimédiás eszközökön keresztül közvetíti művészi programjait. A fesztivál előadásait tizenkét programpontba csoportosították.  A FNeuitareT címet viselő program  olyan előadásokat foglal magába, amelyek nagy hatással voltak  a romániai színjátszás alakulására az elmúlt évtizedekben, köztük a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című produkcióját. Az előadást november 28-án, szombaton 19 órától ingyenesen közvetíti a fesztivál a saját honlapján, és angol, valamint román felirattal 48 órán át lesz elérhető: https://fnt.ro/2020/pasarea-retro-se-loveste-de-bloc-si-cade-pe-asfaltul-fierbinte-de-radu-afrim/.

Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál

November 19–29. között az interneten zajlik a Kolozsvári Magyar Állami Színház szervezésében az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál. A seregszemle előadásai három tömbbe csoportosítva tekinthetők meg. A Horizontok szekcióban olyan előadások felvételei is láthatók, amelyek a fizikai formájában szervezett fesztiválon is jelen lettek volna, többek között Silviu Purcărete, Nagy József, Urbán András, Michal Docekal, Tompa Gábor, Nuno Cardoso, Boris Yukhananov rendezései. Az Európai Színházi Unió idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját, ezért az Interferenciák UTE30 tömbjében az unió egykori és mostani tagjainak tizenegy kiemelkedő előadása lesz látható. A vetített produkciók rendezői között találjuk Giorgio Strehlert, Krystian Lupát, Lev Dogyint, Declan Donellant, Tompa Gábort, Alexandru Dariét, Székely Gábort is. A fesztivál OFF programjában többek között olyan fiatal és független alkotók, mint Leta Popescu és Cătălin Bocîrnea előadásai kerülnek vetítésre, az Interferenciák így is szeretne támogatást nyújtani a független színházi szférának. A programban négy operaelőadás is helyet kapott, valamint a fesztivál záróakkordjaként, november 29-én a színház nagyterméből élő közvetítésben lesz látható a Loose Neckties Society színészzenekar koncertje, ezzel is színesítve az idei kínálatot. A fesztivál Horizontok és UTE30 szekcióinak előadásai az Interferenciák honlapján (www.interferences-huntheater.ro), míg az OFF program a fesztivál Facebook-oldalán (www.facebook.com/Interferences.Festival) érhető el. A vetített előadásokat ingyenesen, magyar, román és angol felirattal lehet megtekinteni. Az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál részletes, napokra lebontott programja a rendezvény honlapján olvasható.

  Az Ariel színház online előadásai

November 22-én, vasárnap 10–20 óra között a Pinokkió kalandjai című mesejáték tekinthető meg az interneten a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház előadásában. Jegyet az Ariel színház jegypénztáránál (Nyomda utca 4. szám) lehet váltani személyesen pénteken 10–13, illetve 17–19 óra között. Az előadás linkjét a néző által megadott e-mail-címre küldik el, a jegyvásárlást követően. További információk a 0740-566-454 mobilszámon naponta 9–13 óra között. November 29-én, vasárnap 10–20 óra között az Évszakok látható az Ariel színház előadásában.

A Maros Művészegyüttes a virtuális térben

A Maros Művészegyüttes számos előadásából láthatók részletek az együttes YouTube-csatornáján. Emellett a társulat különböző vidékek, tájegységek – a Mezőség, a Sóvidék, Kalotaszeg és Vajdaszentivány – táncairól készült videófelvételei is megtekinthetők itt, a virtuális térben. 

Kamarazeneest a Kultúrpalota nagyterméből

November 26-án, csütörtökön 19 órától kamarazeneest élő közvetítése követhető a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterméből a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. Fellép a filharmónia fúvósoktettje, műsoron: Mozart- és Beethoven-művek.

Mesefesztivál az interneten

A sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület november 21–28. között az interneten szervezi meg az V. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált. A rendezvény minden programja az esemény Facebook-oldalán zajlik (https://www.facebook.com/holnemvoltmese). 

Duha László faragászati kiállítása

A Marosvásárhelyi Örmény – Magyar Kulturális Egyesület szervezésében A magyar népi – örmény művészeti motívumok címmel Duha László faragóművész alkotásaiból nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében. A tárlat november 27-ig látogatható hétfőtől péntekig 9–13 óra között. A kiállított tárgyak előjegyzéssel meg is vásárolhatók.

Kedei Zoltán alkotásai a Kárpát Haza galériában

A marosvásárhelyi festőművész válogatott alkotásaiból rendezett egyéni tárlatot a budapesti Kárpát Haza Galéria. A november 29-én 91. évét töltő alkotó, a népszerű Vár-lak műteremben évtizedek óta folyamatosan dolgozó idős mester méretes olajkompozícióiból, jellegzetes önarcképeiből, sokalakos kollázsaiból láthat mintegy negyvenet a galéria közönsége. Az online kiállítás a Kárpát Haza Galéria honlapján mindenki számára elérhető. 

Épített örökségünk – fotókiállítás

November 29-ig, vasárnapig látogatható a marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörtermében az Épített örökségünk Maros megyében című, a helyi EMKE által szervezett fotókiállítás. Az érdeklődők a felhívásra érkezett és kiválogatott 20 pályamunkát, valamint Barabási Attila Csaba és Both Gyula fotóit tekinthetik meg az egészségvédelmi szabályok betartásával.  

További látnivalók a Kultúrpalotában

A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangverseny-terem. A Művészeti Múzeumban megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. A tárlat 2021. január 31-ig lesz látogatható. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A pénztárnál lehet jegyet venni az egykori városháza tornyába való felmenetelhez is, a torony keddtől péntekig 9–15 óra között van nyitva.