2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Visszaválthatók az októberre szóló színházjegyek

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a járványügyi helyzet miatt ideiglenesen szünetelteti tevékenységét.  Az elmaradó előadásokra megvásárolt jegyek október 14-étől 21-éig válthatók vissza hétköznapokon 12–18 óra között a színház nagytermi jegypénztáránál, a  jegyek felmutatásával. Az online megvásárolt jegyeket e-mailen történő kérés alapján a Biletmaster utalja vissza.


Műsorváltozás az Ariel Színháznál 

A nézők biztonsága érdekében október 18-ig elmaradnak a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház előadásai. Az első előadásra 21-én, szerdán délután 6 órakor kerül sor, a gyermekek és a felnőttek a Lúdas Matyi című mesejátékot láthatják. 23-án, pénteken szintén délután 6 órakor a Hoppláda, 25-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a Vándor Miska van műsoron. 28-án, szerdán és 30-án, pénteken délután 6 órakor A brémai muzsikusok című mesejátékot lehet megtekinteni.


Amikor… Marosvásárhelyen és Szászrégenben

Október 19-én, hétfőn 19 órától Bogdán Zsolt kolozsvári érdemes művész megismétli a marosvásárhelyi közönségnek a Bartis Attila novelláiból összeállított Amikor… című pódiumműsorát. A Spectrum Színházzal létrehozott előadást Bogdán Zsolt vitte színre, és a művész rendezésében látható a Maros Művészegyüttes kövesdombi előadótermében. Jegyek a helyszínen kaphatók, helyfoglalás szükséges a 0744-301-875-ös és 0757-059-594-es telefonszámokon. A jegyek ára 20, illetve 25 lej. Október 20-án, kedden szintén 19 órától a szászrégeni Eugen Nicoară művelődési házban látható a pódiumműsor. Jegyfoglalás: 0757-109-450, 0741-024-882. Az előadások az Iskola Alapítvány szervezésében, a nemzeti összetartozás évének rendezvényeként, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulnak meg.

Bogdán Zsolt – Amikor…


Az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek online előadásai

A Székelyföld Napok keretében a virtuális térben tekinthetők meg az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek előadásai. A produkciók a Hargita Együttes és a Székelyföld Napok közösségi oldalain követhetők: facebook.com/hargitaegyuttes, facebook.com/szekelyfoldnapok. Október 16-án, pénteken 12 órától a Bekecs Néptáncszínház Ember az embertelenségben című előadása, 19 órától a Maros Művészegyüttes Valaki jár a fák hegyén… című Kányádi-emlékműsora látható. 17-én, szombaton déli 12 órától az Udvarhely Néptáncműhely Vallomások, 18 órától a Nagyvárad Táncegyüttes Népek tengere című előadása követhető. 


Elmaradnak a hangversenyek

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia értesíti a zenekedvelő közönséget, hogy az október 18-i és 27-i kórushangversenyek elmaradnak. Az október 15-i hangversenyre egy későbbi időpontban kerül sor.  A megvásárolt jegyek érvényesek maradnak.


Az örmény kultúra napjai

A hét végén, október 16–18. között szervezi meg Címeres örmények 260 éve címmel az örmény kultúra napjait a Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület. A rendezvény központi témája: több erdélyi örmény család számára nemesi címet adományozott 1760-ban Mária Terézia császárnő. A program 16-án, pénteken 17 órakor az Örmény bőrben című bőrműves gyermekfoglalkozással kezdődik a Bolyai téri unitárius templom Dersi János termében. A foglalkozásra előzetes bejelentkezés szükséges. 17-én, szombaton délelőtt 10 órakor a Kultúrpalota kistermében az Örmények kutyabőrrel című kultúrmozaikkal folytatódik a rendezvény, kerekasztal-beszélgetésen dr. Kálmán Attila és László Lóránt történészek, valamint Ugron Győző, az Ante Portum Egyesület elnöke a korabeli és jelen nemesi életről értekeznek. Ezt követően bemutatásra kerül a báró Lukács Perényi család perui és ausztráliai tagjaival készített online élőképes interjú, ami az erdélyi magyar örmény nemesi családok között az évforduló kapcsán végzett online kutatás része. A rendezvényen közreműködik Kilyén Ilka színművész. 17 órai kezdettel a történelmi kort idéző barokk orgonakoncertre kerül sor a Vártemplomban Erich Türk kolozsvári orgonaművész előadásában. 18-án, vasárnap déli 12 órakor a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében megnyílik az Örmény ábécé című kiállítás Örményország bukaresti nagykövetsége jóvoltából. A megnyitón örmény duduk hangszeren közreműködik Ősz Domokos. 17 órakor a Teleki Téka parkolójából saját autóval közös kirándulás indul az erdélyi örmények befogadását támogató Teleki család gernyeszegi kastélyába, ahol idegenvezetést tart dr. Kálmán Attila történész. A rendezvényre bejelentkezés szükséges.

A regisztrációhoz kötött programokra a 0758-651-604-es telefonszámon lehet bejelentkezni Fazakas-Kató Kláránál. A rendezvény a járványügyi előírások szigorú betartása mellett történik. 


Online dicsőítő koncert

Az udvarfalvi Reménység zenekar november 28-án, szombaton 21 órától Nincs más név címmel online dicsőítő koncertet tart. A számos új, időszerű dalt megszólaltató, élő közvetítés a 2004-ben alakult együttes Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján lesz követhető. 


Time of Dreams – Álomidő

Ezzel a címmel nyílik absztrakt festészeti és szobrászati kiállítás a Maros Megyei Könyvtár Amerikai sarok részlegén. A kiállító Péterfi József marosvásárhelyi szobrászművész, aki 1980-ban a helybéli népművészeti iskolában Lucia Călinescu tanár diákjaként képzőművészeti szakon végzett, később Mureşan Vasile szobrászművész műhelyében tanult. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt munkáival. Time of Dreams – Álomidő című tárlata november 2-án nyílik meg, és hétfőn, szerdán és pénteken 9–14.30, csütörtökön 12–19.30 között lehet megtekinteni a vírusjárvány terjedését megelőző szabályok tiszteletben tartásával. 


Kiállítás a kommunizmusról és a rendszerváltásról

Október 25-ig 12–20 óra között tekinthető meg a Kultúrpalota előcsarnokában a kommunizmus és a rendszerváltás emlékeit megjelenítő vándorkiállítás. Az Elmúlt jelen című tárlat fotókkal, képzőművészeti alkotásokkal, installációkkal (bőség asztala), videóalkotásokkal, képi kollázsokkal, dokumentumokkal, történészek  magyarázatával, interjúrészletekkel és tárgyakkal idézi fel a kort. 


További látnivalók a Kultúrpalotában

A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem. A Művészeti Múzeumban megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei. A Maros Megyei Múzeum–Művészeti Múzeum által szervezett kiállítás 125 munkáját mutatja be, melyek tekintélyes részét, mintegy 100 művet a festő 1959-ben adományozta a múzeumnak. A tárlat Nagy Imre művészi útkeresésének néhány irányát tárja elénk: az olajfestékkel, vízfestékkel, temperával, tintával és fametszéssel készített művei technikai szakértelmét is bizonyítják. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. A tárlat 2021. január 31-ig lesz látogatható. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A pénztárnál lehet jegyet venni az egykori városháza tornyába való felmenetelhez is, a torony keddtől péntekig 9–15 óra között van nyitva.


Vándorkiállítás alkotótábori munkákból

A Maros-mezőségi Művésztelep vándorkiállítása október 21-ig, szerdáig látogatható a tordai művelődési ház Valer Suciu Galériájában. A kiállításon közel ötven alkotás látható: festmények, szobrok, fafaragványok, textilmunkák. A tárlat anyaga a mezőbergenyei, a csittszentiváni, a mezőmadarasi és a mezőpaniti alkotótáborokban készült. A rendezvény támogatói a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány. 


A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállítása

A kiállítás a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban tekinthető meg november 6-ig, keddtől péntekig 10 és 17, szombaton 10 és 18 óra között, online a biennálé honlapján, a https://grafikaiszemle.ro/online-expo-g6/ linken is megtalálható.