2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Duplakanyar a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata szeptember 12-én, szombaton 20 órától újra a Duplakanyar című előadást játssza szabadtéren, a nyári színház színpadán. Méhes György vígjátékát Gáspárik Attila rendezte. Az előadás 12 éven felüli nézőknek ajánlott. Mindkét előadásra érvényesek a Kántorné-nyugdíjasbérletek. Jegyek a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztárában (nyitvatartás hétköznapokon 12 és 18 óra között, telefonszám: 0365-806-865) vásárolhatók, valamint a helyszínen előadás előtt egy órával. Online jegyvásárlás a biletmaster.ro oldalon. A Kultúrpalotában működő jegypénztár zárva van. Kedvezőtlen időjárás esetén a jegyek felhasználhatók egy következő előadásra.


Varázstükör  – bemutató az Ariel Színházban

A varázstükör című előadás bemutatójával kezdi az évadot az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház szeptember 12-én, szombaton délután 6 órától. Az előadást szeptember 13-án, vasárnap délelőtt 11 órától megismétlik. Az 5 év feletti gyerekeknek ajánlott bábjáték szövegkönyvét Papp Melinda írta középkori vásári komédiák nyomán. Az előadás díszleteit és bábjait Matyi Ágota tervezte, a zenét a közismert dalszerző, Babarci Bulcsú szerezte, a rendező pedig Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója.  Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatta. A helyek száma korlátozott, ezért a jegyvásárlást megelőzően szükséges a telefonos helyfogalalás, naponta 9-13 óra között a 0740-566-454-es mobilszámon. Az előadás helyszíne az Ariel Színház légfertőtlenített nagyterme lesz, ahova maszkkal, a bejáratnál történő érintésmentes lázmérés és kézfertőtlenítés után lehet majd belépni, ezért a közönségnek legalább 10-15 perccel kezdés előtt meg kell érkeznie a bejárathoz. A szervezők arra kérik a jelenlevőket, hogy az előadás végén fokozatosan, az esetleges torlódást megelőzve hagyják el a termet.  A 6 év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező. Szimfonikus rockshow a Maros-parton

Az Iskola Alapítvány szervezésében szeptember 12-én, szombaton 20 órától a Kolozsvári Magyar Opera és meghívottai a legnagyobb nemzetközi rockslágerek feldolgozásait adják elő Marosvásárhelyen, a Maros-parton (a Víkendtelep szomszédságában). Az esten AC/DC-, Deep Purple-, Guns N’ Roses-, Led Zeppelin-, Lenny Kravitz-, Metallica-, Nirvana-, Pink Floyd-, Queen- és The Doors-slágerek hangzanak el nagyzenekari előadásban. A járványügyi szabályozások értelmében a rendezvényen legtöbb 500 személy vehet részt. A koncertre a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, ezzel kapcsolatos információkért az Iskola Alapítvány Facebook-oldalát kell követni. A marosvásárhelyi koncert egy nagyobb rendezvénysorozat része, amelyre az Iskola Alapítvány szervezésében, a nemzeti összetartozás évének rendezvényeként, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával kerül sor.  


15. Harmonia Cordis Gitárfesztivál

Szeptember 13-án, vasárnap zárul a 15. Harmonia Cordis Nem- zetközi Gitárfesztivál, a rangos rendezvénynek a marosvásárhelyi vár ad otthont. A koncerteken való részvétel regisztrációhoz kötött, ingyenes belépők a www. harmoniacordis.org oldalon igényelhetők korlátozott számban. A koncertekre mindennap 19-21 óra között kerül sor.  11-én, pénteken Nino d’Amico (IT), Flavio NATI (IT), SAMUELITO – flamenco (FR), 12-én, szombaton Cassie Martin (FR), Jonas Egholm (DK) lép közönség elé, 13-án, vasárnap Cosmin Mariciuc (RO), Jon Gomm (UK)  szórakoztatja a nagyérdeműt.


Zeng a lélek

Szeptember 14-én, hétfőn 18 órától Zeng a lélek címszó alatt közös éneklésre várják a magyar népdalok iránt érdeklődőket a marosvásárhelyi Sörházba. A jelenlevők Küküllő menti népdalokat tanulhatnak Kásler Magdától, muzsikál az Üver zenekar. Belépődíj nincs, a szervezők adományokat szívesen fogadnak. Az esemény a járványügyi előírásoknak megfelelően zajlik, a maszkviselés kötelező. A helyek száma korlátozott (legtöbb 30 fő), ezért csak az előre bejelentkező személyeket tudják biztonságban fogadni. A részvételi szándékot Erdei Beánál lehet jelezni az erdei.sarolta.beata@gmail.com) e-mail-címen. Szervező: Világló Egyesület. 


Könyvbemutató a Teleki Téka udvarán

A Mentor Könyvek Kiadó  és a Teleki Téka közös szervezésében mutatják be szeptember 15-én, kedden 18 órától a Teleki Téka udvarán Csepreghy András – Csepreghy Henrik Erdély épített értékei című képeslapalbumát. A kötetről, a gyűjtésről, a szóban forgó értékekről a szerzőkkel ifj. Király István, a kiadó vezetője beszélget.


Johannes Kájoni 390 a Teleki Tékában

Szeptember 1. és 24. között a Teleki Téka udvarán megtekinthető a Hargita Megyei Kulturális Központ Kájoni Jánosról készült szabadtéri vándorkiállítása a könyvtár nyitvatartási ideje alatt, keddtől péntekig 10 és 17.30 óra között. Joannes Kájoni ferences szerzetes sokoldalú személyiség volt: zeneszerző és zenegyűjtő, nyomdaalapító, orgonaépítő, és az ő nevéhez fűződik a Kájoni-kódex, az erdélyi zenetörténet egyik legértékesebb dokumentuma. A kiállítás záróakkordjaként szeptember 22-én, kedden 18 órától ünnepélyes eseményre kerül sor, ahol a tárlat szakszerű ismertetése után Györfi Erzsébet szólaltat meg dallamokat Kájoni énekgyűjteményeiből.  


Látnivalók a Kultúrpalotában

A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem. A Művészeti Múzeumban megtekinthetők zsögödi Nagy Imre képei. A Maros Megyei Múzeum–Művészeti Múzeum által szervezett jelen kiállítás 125 munkáját mutatja be, melynek tekintélyes részét, mintegy 100 művet, a festő 1959-ben adományozta a múzeumnak. A tárlat Nagy Imre művészi útkeresésének néhány irányát tárja elénk: az olajfestékkel, vízfestékkel, temperával, tintával és fametszéssel készített művei technikai szakértelmét is bizonyítják. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. A tárlat 2021. január 31-ig lesz látogatható. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A pénztárnál lehet jegyet venni az egykori városháza tornyába való felmenetelhez is, a torony keddtől péntekig 9–15 óra között van nyitva. 


Szín és vonalháttér

Péterfi József kiállítása szeptember 14. – október 2. között látogatható naponta 9–13 óra között a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében, a Bolyai tér 13. szám alatt.