2024. july 1., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Tompa Miklós Társulat előadásai

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében február 18-án, szombaton 19.30-tól Olt Tamás Abszint című színművét játsszák a szerző rendezésében. 19-én, vasárnap 19.30-tól az azonos című Bódi Attila-műből készült Lázadni veletek akartam, a Tompa Miklós Társulat és a Yorick Stúdió közös produkciója látható a Kisteremben Sebestyén Aba rendezésében. 21-én, kedden 19 órakor Csehov Meggyeskert című darabját, a Tompa Miklós Társulat és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közös előadását lehet megtekinteni a Köteles utcai Stúdió Színházban, rendező Dobrovszki Dóra. 22-én, szerdán és 23-án, csütörtökön 19.30-kor Frank Wedekind A tavasz ébredése című darabjára várják a Nemzeti Színház nagyérdeműjét a Kisterembe. Az előadást Ricz Ármin rendezte. Jegyek a színház nagytermi jegypénztáránál válthatók (hétfőtől péntekig 9–19 óra között, tel.: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, online pedig a Biletmaster honlapján.

Operettissimo – jubileumi gálakoncert

A kolozsvári Operettissimo együttes jubileumi gálakoncertjének ad otthont február 17-én, pénteken 19 órakor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagyterme. A fennállásának 10. évfordulóját ünneplő együttes nóta-, operett-, revü- és musical-összeállítással lép színpadra. 

Bakelit taxi vinyl – bemutató a Stúdió Színházban

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves magiszteri színész szakos hallgatóinak új előadása, Alina Nelega Bakelit taxi vinyl című darabja tekinthető meg február 18-án, szombaton és 19-én, vasárnap 19 órakor a Stúdió Színházban. A darabot Patkó Éva fordította magyar nyelvre, rendező Harsányi Zsolt. Szereplők: Radu Enrik, Karsai Dóra, Pánczél Lilla, Hajas Krisztián, Renczés Viktória, Tamás Csanád, Szabó Fruzsina, Németh Kristóf, Göllner Boróka, Nagy László. Díszlet- és jelmezterv: Pál Alexandra, Balázs-Bécsi Anna (III. év, alapképzés, látványtervező szak). Vetítés: Nagy-Lázár Mikolt (III. év, alapképzés, média szak) és Balázs-Bécsi Anna.


Bakelit taxi vinyl – Stúdió Színház


További előadások a Stúdió Színházban és a Stúdió 2-ben

Február 23-án, csütörtökön 19 órakor Kovács Márton és a Mohácsi testvérek Johanna című színművét játsszák a Stúdió Színházban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem alapképzésének másod- és harmadéves színész szakos hallgatói. Rendező Mohácsi János. 24-én, pénteken 19 órakor a Levél utcai Stúdió 2-ben a Móricz-regény alapján készült Árvácska látható a másodéves magiszteri bábszínész szak hallgatóinak előadásában, Vidovszky György rendezésében.

A Spectrum Színház műsora

A marosvásárhelyi Spectrum Színház február 19-én, vasárnap este 7 órakor a balavásári művelődési házban viszi színre a Petőfi-év tiszteletére készült Bolond Istók című előadását, rendező Török Viola. 20-án, hétfőn este 7 órakor a marosvásárhelyi székhelyen a Beugrás című bűnügyi komédia tekinthető meg. A vígjátékot Kovács Levente írta és rendezte. 21-én, kedden este 7 órakor ugyanitt a Bolond Istókot játsszák. Az előadással február 22-én, szerdán este 7 órakor a szászrégeni Eugen Nicoara művelődési házban vendégszerepel a társulat. Helyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon. 

A brémai muzsikusok az Arielben

Február 26-án, vasárnap délelőtt 11 órakor A brémai muzsikusok című mesejátékra várják a gyermekeket a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházba. A 4 éves kortól ajánlott előadást Vidovszky György rendezte.

De mi lett a nővel? – az Arielben

Február 18-án, szombaton 19 órakor újra látható a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban Kiss Csaba De mi lett a nővel? című, Csehov-novellákra épülő darabja, a Gyulai Várszínház produkciója. Rendező Béres László, fellépnek Győrffy András, Szélyes Ferenc (Jászai Mari-díjas) és Kárp György (Bánffy Miklós-díjas) színművészek. Jelmez: Szélyes Andrea. Jegyek a Kultúrpalota jegypénztáránál válthatók, helyfoglalás a 0365-451-034-es telefonszámon.   

Megette a fene az egészet! – a Hahota szilveszterikabaré-előadása

A Hahota színtársulat Megette a fene az egészet! című szilveszterikabaré-előadása február 24-én, pénteken, 25-én, szombaton és 26-án, vasárnap este 7 órától újra látható Marosvásárhelyen, a Maros Művészegyüttes előadótermében. A nagy sikerű produkciót ezt követően március 3-án, pénteken, 4-én, szombaton, 5-én, vasárnap, 10-én, pénteken és 11-én, szombaton este 7 órától lehet ismét megtekinteni Marosvásárhelyen. Fellépnek: Puskás Győző, Gönczy Katalin, Cseke Péter, Halmágyi Éva, Szőlősi P. Szilárd, Kelemen Barna és Jakab Bodoni Ildikó. Rendező: Kovács Levente. Jegyek a Maros Művészegyüttes és a Kultúrpalota jegypénztáránál, valamint a World Travel Shop utazási irodában kaphatók.

Gálakoncert színészlegendákkal

A Fesztivál Akadémia Budapest februári turnéjának egyik állomása Marosvásárhely. A Spectrum Színház szervezésében 24-én, pénteken 19 órakor Igor Sztravinszkij „játékra és táncra írott elbeszélését”, A katona történetét viszi színre különleges szereposztásban és koncepció szerint, valamint Vivaldi Négy évszakját adja elő a társulat a Kultúrpalotában. Rendező Ascher Tamás, mesélő Molnár Piroska, az egyes szerepekben Bezerédi Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila és Kelemen Hanna látható. Az említett két művet előadó zenészek: Kokas Katalin (hegedű), Puporka Jenő (nagybőgő), Klenyán Csaba (klarinét), Lakatos György (fagott), Horváth Bence (trombita), Káip Róbert (harsona), Joó Szabolcs (ütőhangszerek), Kelemen Barnabás (hegedű), Kovács László (hegedű), Soós Előd (brácsa), Dinnyés Soma (csembaló), Fenyő László (cselló). Jegyek a Kultúrpalota jegypénztárában kaphatók keddtől pénteking 9 és 15.30 között, hétvégén 9 és 14 óra között.

Gyulakután a János vitéz

A Maros Művészegyüttes február 26-án, vasárnap 18 órakor Gyulakután mutatja be János vitéz című táncos mesejátékát. Rendező-koreográfus Novák Ferenc Tata, zeneszerző Rossa László, szövegíró Novák Péter, a koreográfus munkatársai: Rémi Tünde és Lengyel Szabolcs. Az előadás ingyenes, bővebb tájékoztatás a 0733-041-305-ös telefonszámon.

Leckehangverseny

A Rózsalovag címmel tartanak leckehangversenyt február 17-én, pénteken délelőtt 11 órától román, déli 12 órától magyar nyelven a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Jascha von der Goltz németországi karmester vezényli, műsoron Richard Strauss: Rózsalovag-szvit, op. 59. A leckehangverseny témáját Carla Gliga és Fülöp Klára tanárnők mutatják be.

Vokálszimfonikus hangverseny

Vokálszimfonikus hangversenyre várják a klasszikus zene kedvelőit február 23-án, csütörtökön 19 órakor a Kultúrpalota nagytermébe. Az Erdély Tv-vel közösen szervezett koncerten a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vegyes karát és szimfonikus zenekarát Anton Shaburov oroszországi karmester vezényli. Szólisták: Borsos Edith szoprán, Márton Katalin szoprán, Andrei Fermeșanu tenor. Műsoron Mendelssohn-Bartholdy-művek.

Jótékonysági néptáncest Szászrégenben és Beresztelkén

A balánbányai Nexus Alapítvány szervezésében február 20-án, hétfőn este 7 órakor a Szegletek című néptáncelőadás tekinthető meg a szászrégeni Eugen Nicoară művelődési házban. Fellép a csíkszentdomokosi Zivatar néptáncegyüttes és a Záporozók néptánccsoport. A belépés ingyenes, az adományokat a szervezők a magyarfülpösi Szivárvány ház lakóinak ajánlják fel. A régeni fellépés előtt, február 19-én, vasárnap délután 6 órakor Beresztelkén is sor kerül az előadásra.

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a KZST meghívottjai

A Kemény Zsigmond Társaság február 23-án, csütörtökön 17.30-kor tartja következő összejövetelét a marosvásárhelyi Bernády Házban. Meghívottjai Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek. A művészházaspár hazai és nemzetközi sikerei, a zenei élet különféle területein kifejtett sokoldalú tevékenysége hátterében egy nagyszerű családmodell áll, erről beszélgetnek a KZST-esten, amely első állomása a Spectrum Színház szervezésében zajló erdélyi körútjuknak. A találkozó szokatlan időpontjának oka, hogy a 19 órakor kezdődő filharmóniai hangversenyre készülők a beszélgetés után időben érkezhessenek a koncertterembe.    

Irodalmi találkozó a Gemma kávézóban

Marosvásárhelyen kezdődik a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) ötállomásos erdélyi turnéja: Jókai Mór születésnapján, a magyar széppróza napján, február 18-án, szombaton 16 órakor a Bolyai utcai Gemma kávézóban különleges irodalmi rendezvényre kerül sor a PKÜ és a Marosvásárhelyért Egyesület szervezésében. Meghívott szerzők: Sándor Zoltán író (Szabadka, Vajdaság), Szöllősi Mátyás író, költő, fotográfus (Budapest). Szervezők: Luzsicza István költő, irodalmi szerkesztő (Fót), Oberczián Géza író, projektvezető (Dunakeszi). 

Megnőttek a hegyek – könyvbemutató 

Február 21-én 17 órától a Bernády Házban bemutatják Erdélyi Imre Megnőttek a hegyek című, naplója alapján összeállított kötetét. A könyvben végigkövethetjük az 1922-ben született családi krónikás életét, hiteles tükörképet kapva a két világháború közötti évek hangulatáról, majd a 20 évesen berukkolt és a második világháború frontját és a fogolytábor szörnyűségeit átélő fiatal megpróbáltatásairól. A kötet utazástörténetekkel egészül ki, ugyanis a szerző hazatérését követő években kerékpárral bejárta Kelet-Közép-Európát, visszatérve bringán fogságának helyszíneire. A kiadványt korabeli dokumentumokkal, fotókkal is színesítette a kiadó. A kötetet dr. Berekméri Árpád Róbert történész-levéltáros ismerteti. 

A Pittyes2es és Gyufa Marosvásárhelyen

Február 20-án, hétfőn 19 órakor a Kultúrpalotában lép közönség elé a Pittyes2es és Gyufa humortársulat. 

Részletek a 0790-591-531-es telefonszámon, illetve a www.pittyes.com internetes oldalon.

Szem-lélek – fotótárlat a Bernády Házban

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ tavalyi fotótáborának terméséből nyílt kiállítás Szem-lélek címmel a marosvásárhelyi Bernády Ház emeleti galériájában. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató