2024. july 1., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében január 13-án, pénteken 19.30-kor A tavasz ébredése című előadás látható. Franz Wedekind drámáját Bányai Géza fordította, dramaturg Oláh Tamás, rendező Ricz Ármin. Zene: Pálfi Ervin, díszlet- és jelmeztervező Salamon Luna. 19-én, csütörtökön és 20-án, pénteken 19 órakor Radu Afrim Grand Hotel Retromadár című színművét játssza a Tompa Miklós Társulat a szerző rendezésében a Nagyteremben. Jegyek a színház nagytermi jegypénztáránál válthatók (hétfőtől péntekig 9–19 óra között, tel.: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, online pedig a Biletmaster honlapján.  

Grand Hotel Retromadár – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat

Fotó: Bereczky Sándor



Lázadni veletek akartam – bemutató a magyar kultúra napján

Bódi Attila Lázadni veletek akartam című kortárs drámájának bemutatójára várják a Nemzeti Színház közönségét a magyar kultúra napján, január 22-én, vasárnap 19 órakor a színház Nagytermébe. A Tompa Miklós Társulat és a Yorick Stúdió közös produkcióját Sebestyén Aba rendezte.


Elmaradó előadások 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának január 22-re, vasárnapra meghirdetett Szentiván-éji álom, valamint a 24-ére, keddre tervezett Téli csodaházikó – Csillagcsengő című gyermekműsora objektív okok miatt elmarad. A már megvásárolt jegyek előzetes helyfoglalással felhasználhatók az idei évad végéig a Szentivánéji álom, illetve a Csodaházikó-sorozat más időpontjaira, vagy írásbeli igénylés és a megvásárolt jegyek felmutatásával január 20-ai határidővel visszaválthatók. A jegypénztárnál vásárolt jegyek értéke személyesen a színház jegypénztáránál hétköznapokon 9–19 óra között igényelhető vissza. Az online vásárolt jegyek esetében az összeget a színház automatikusan visszautalja. 


A Stúdió Színház kínálata

Január 16-án, hétfőn 19 órakor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Köteles Sámuel utcai Stúdió Színházában Kovács Márton és a Mohácsi testvérek Johanna, avagy maradjunk már emberek című előadását játsszák az egyetem színész szakos hallgatói. A darab rendezője Mohácsi János, zeneszerző Kovács Márton. 17-én, kedden 19 órakor Darvas Benedek – Pintér Béla Parasztopera című zenés műve látható a Stúdió Színházban Mohácsi János rendezésében. 19-én, csütörtökön 19 órakor újra a Johanna, avagy maradjunk már emberek van műsoron a Stúdió Színházban.


A Kerekerdő közepében az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház idei első előadása a Kerekerdő közepében című mesejáték, amelyet január 15-én, vasárnap délelőtt 11 órakor, majd 17-én, kedden 9.30-kor lehet megtekinteni az Ariel színház nagytermében. Az előadás rendezője Barabás Olga, szereplők: Cseke Péter és Dull János, dalszerző Cseke Péter.   


Megette a fene az egészet – a Hahota szilveszterikabaré-előadása

A Hahota színtársulat Megette a fene az egészet című szilveszterikabaré-előadása január 13-án, pénteken, 14-én, szombaton, 20-án, pénteken, 21-én, szombaton és 22-én, vasárnap este 7 órától újra látható Marosvásárhelyen, a Maros Művészegyüttes előadótermében. Január 19-én, csütörtökön 19 órakor a szászrégeni Eugen Nicoară művelődési ház közönsége tekintheti meg a kabaré-előadást. Fellépnek: Puskás Győző, Gönczy Katalin, Cseke Péter, Halmágyi Éva, Szőlősi P. Szilárd, Kelemen Barna és Jakab Bodoni Ildikó. Rendező: Kovács Levente. A marosvásárhelyi előadásokra jegyek kaphatók a Maros Művészegyüttes és a Kultúrpalota jegypénztáránál, valamint a World Travel Shop utazási irodában (Aurel Filimon utca 17. szám). A szászrégeni előadásra a 0741-024-884-es, illetve a 0757-109-450-es telefonszámon lehet jegyet foglalni. További részletek a jegyvásárlással kapcsolatosan a www.hahota.ro honlapon.


A János vitéz a Maros Művészegyüttesnél

Január 17-én, kedden 19 órakor a János vitéz című táncos mesejátékkal lép közönség elé a Maros Művészegyüttes a kövesdombi székházban. Rendező-koreográfus Novák Ferenc Tata, zeneszerző Rossa László, szövegíró Novák Péter, a koreográfus munkatársai: Rémi Tünde és Lengyel Szabolcs. Ezt követően január 24-én, kedden viszik újra színre az előadást, amelynek megtekintéséhez előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon.   


Legénybúcsú

A Franzol Management Public szervezésében január 18-án, szerdán 19 órakor a Legénybúcsú című előadást lehet megtekinteni a Kultúrpalotában. Szente Vajk darabját Nagy Sándor állította színpadra. Jegyek az eventim.ro honlapon kaphatók.


Utószilveszteri hangverseny

Január 13-án, pénteken 19 órakor megismétlik a 12-i rendkívüli utószilveszteri hangversenyt a Kultúrpalota nagytermében. Az Erdélyi Magyar Televízióval együttműködésben szervezett koncerten a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Shinya Ozaki japán karmester vezényli, szólista Gebe-Fügi Renáta szoprán. Műsoron: Ferdinand Hérold-, Josef Strauss-, Johann Strauss-, Lehár Ferenc-, Csajkovszkij-, V. Bellini-, Grieg-, Verdi-, P. Mascagni-, Gounod-művek: híres nyitányok, táncok és áriák.


Újévi jótékonysági hangverseny

A Rotary Téka Klub és a St. Georgius Menedzserklub szervezésében, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia közreműködésével Roby Lakatos, azaz Lakatos Róbert világhírű hegedűvirtuóz és zenekara koncertezik január 17-én, kedden 19 órától a Kultúrpalota nagytermében. Vezényel György Levente igazgató. Egy jegy ára 100 lej, a befolyt összeget a szervezők jótékonysági célra használják fel. Jegyfoglalás naponta 10-16 óra között a 0771-797-414-es telefonszámon.


Rendkívüli szimfonikus hangverseny a román kultúra napja alkalmából

A román kultúra napja alkalmából rendkívüli szimfonikus hangversenyre kerül sor január 19-én, csütörtökön 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében. A Román Televízió Marosvásárhelyi Stúdiójával közösen szervezett koncerten a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát György Levente vezényli, fellép Lakatos Róbert és zenekara. Műsoron: Vladimir Cosma-, Jerry Bock-, Grigoraș Dinicu-, Bihari János-, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov-, Balogh Sándor-, Kodály Zoltán-, A. Lebedeff-, V. Monti-művek.


A kultúra hetének rendezvényei

A Studium Prospero Alapítvány január 15–22. között szervezi meg a kultúra hetét. 15-én, vasárnap 18 órakor a Studium közösségi térben (Bolyai tér 15. szám) megnyílik az egészségügyi dolgozók Dincolo de halat alb – A fehér köpeny mögött című tárlata. 16-án, hétfőn 11–16 óra között a közösségi tér alagsorában gyermekprogramokra, kézműves-foglalkozásokra, citeramuzsikára, hangszerbemutatóra, mesemondásra, bábművészeti előadásokra kerül sor. 17 órától a földszinti teremben ismeretterjesztő előadás hallgatható meg Erdélyi konyha vs. egészséges táplálkozás címmel. 17-én, kedden 15.30-tól a látványkávézóban Vass Norbert író-költő készülő novelláskötetéből olvas fel. 17 órától rövidfilmmaraton kezdődik. 18-án, szerdán 17 órától Veress Zsombor segesvári gyógyszerész utazási élményeiről tart vetített képes beszámolót. 19-én, csütörtökön 17 órakor a kávézóban Kiss Csekme Márta Orvosaink emlékezete 4. A marosvásárhelyi állami köztemetők orvos-sírjai és kiegészítések című kötetét mutatják be. 20-án, pénteken 11 órakor könyvbemutatóval egybekötött gyermekfoglalkozásra kerül sor, a Tóbiás és Galagonya prevenciós mesekönyvekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a látványkávézóban. 17 órakor a Studium Hub nagy konferenciatermében Bányai Réka A mikházi és szárhegyi ferences kolostorok régi könyvei című munkáját mutatják be, ennek kapcsán ismeretterjesztő előadás is lesz. 18 órakor az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány dísztermében (Sáros utca 1. szám) ifjúsági táncház kezdődik. 21-én, szombaton 11 órakor a Studium Hub nagy konferenciatermében dr. Pokorny László Négy évszak gyógynövényei a Maros mentén címmel tart vetített képes előadást. 15 órakor a látványkávézóban Petőfilátó 200 címmel a Látó folyóirat Petőfi-számát ismertetik, majd 17 órakor Vass Norbert Mindenki! – koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából című kötetét mutatják be. 22-én, vasárnap 16 órakor a Keresztelő Szent János-plébánián Barabás Kisanna Fasípok és színes üvegdarabok (J. I. Vest orgonája és Cristoph Türcke ólmozott üvegablakai a plébániatemplomban) címmel tart előadást. 


Nincs más név – újévi keresztény zenefesztivál

Első alkalommal kerül sor január 21-én, szombaton 17 órakor a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében a Nincs más név újévi keresztény zenefesztiválra. A rendezvény központi témája a gondviselés. Fellépő zenekarok: a szászrégeni Sófár, a székelyudvarhelyi Fundamentum, a marosvásárhelyi Reménység és a magyarországi PZM együttes. Igét hirdet Lukács Vilmos István református lelkipásztor. A belépés ingyenes. 


Népek hangszerei – kiállításmegnyitó

A Maros Megyei Múzeum szervezésében Síppal, dobbal, didzseriduval… Népek hangszerei címmel nyílik kiállítás a budapesti Néprajzi Múzeum gyűjteményéből január 17-én, kedden 17 órától a múzeum várbeli történeti és régészeti osztályának székhelyén. A vándorkiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumból érkezik Marosvásárhelyre. A megnyitón beszédet mond Pálóczy Krisztina, a tárlat kurátora, a budapesti Néprajzi Múzeum muzeológusa és Ötvös Koppány-Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója. Ezt követően Radu Varga santur- és pánsípkoncertjét lehet meghallgatni. Az interaktív zenei kiállítás a különböző népek és kultúrák néhány hangszerét mutatja be magyar zenekutatók és a Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek szemszögéből. A Maros Megyei Múzeum a kiállítás keretében februártól áprilisig rendkívüli rendezvénysorozatot és zeneoktatási projektet szervez általános iskolások számára. Az események részleteiről a későbbiekben a múzeum közösségi médiaoldalain és honlapján tájékoztatnak.


Téli tárlat 

A marosvásárhelyi Bernády Ház emeleti galériájában megnyílt a Marx József Fotóklub hagyományos téli tárlata. Kiállítók: Bálint Zsigmond, Barabási Attila Csaba, Borbély Zoltán, Both Gyula, Czire Alpár, Cs. Nemes Réka Orsolya, Cseh Ilona, Dubb Tamara, Farkas Szilárd, Fülöp Jenő, Gáll Emese, Gheorghiu Petru A., Incze István, Karácsonyi Zsigmond, Kerekes Péter Pál, Kertész Katalin, Lakó Anna, Nagy Botond, Nemes Attila, Pataki Hajnal, Plájás István, Seres Csaba, Simon Erika, Sükösd Sándor, Tamás András, Timár Zsolt, Tordai Ede, dr. Traian Moldovan és Vajda György.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató