2022. december 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A sevillai borbély – kolozsvári vendégelőadás

Gioachino Rossini A sevillai borbély című vígoperájával vendégszerepel a Kolozsvári Magyar Opera társulata a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében november 27-én, vasárnap 18 órakor. Rendező Szabó Emese, vezényel Nagy Gergő.


A sevillai borbély – Kolozsvári Magyar Opera 

Forrás: a Kolozsvári Magyar Opera Facebook-oldalaA Tompa Miklós Társulat előadásai

November 26-án, szombaton 19.30-tól a Nemzeti Színház Kistermében Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című előadását lehet megtekinteni Harsányi Zsolt rendezésében. 

December 2-án, pénteken 19 órakor Henrik Ibsen 

A vadkacsa című drámája látható a Nagyteremben, rendező Keresztes Attila. Jegyek a színház nagytermi jegypénztáránál válthatók (hétfőtől péntekig 9–19 óra között, tel.: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, online pedig a Biletmaster honlapján. 

Figurás – az Udvarhely Néptáncműhely műsora

Figurás című műsorával a marosvásárhelyi Spectrum Színházban lép közönség elé november 28-án, hétfőn 19 órakor az Udvarhely Néptáncműhely. Rendező-koreográfus: Orza Călin.  Egy jegy ára 25 lej. Jegyek válthatók a Spectrum Színház jegypénztáránál hétköznap 10–13 óra között, illetve előadás előtt két órával. Előzetes helyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon.

Viszlek magammal – az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban november 28-án, hétfőn és 29-én, kedden 14 órától a Viszlek magammal című ifjúsági előadásra várják a 13 éven felüli nézőket. A színházi nevelési jellegű darab rendezője Tóth Zoltán. Az előadásra előzetes helyfoglalás szükséges a rablopandur@yahoo.com e-mail címen vagy a 0747-942-181-es telefonszámon (sms-ben is).

De mi lett a nővel? – az Arielben

A Gyulai Várszínház A. P. Csehov – Kiss Csaba De mi lett a nővel? című előadását november 25-én, pénteken 19 órakor a marosvásárhelyi Ariel színházban láthatja a marosvásárhelyi közönség. Szereplők: Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc. Rendező: Béres László. Jegyfoglalás a 0365-451-034-es telefonszámon. 

Hangszermesék – a Maros Művészegyüttesnél

November 25-én, pénteken délelőtt 11 órakor a Hangszermesék című előadásra várja közönségét a Maros Művészegyüttes kövesdombi székházában. Énekel Kásler Magdi, kíséri az Üver zenekar: Bartis Zoltán – hegedű, György Attila – brácsa, Kostyák Márton – bőgő. Az előadást Kelemen László szerkesztette, rendező Török Viola. Jegyek a helyszínen kaphatóak, előzetes helyfoglalás a 0757-059 594-es telefonszámon.

Stúdió Fesztivál

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem november 20-a és 28-a között nyolcadik alkalommal tartja meg a Színházi Iskolák Találkozóját, amelyen 13 hazai és külföldi intézmény vesz részt Ukrajnából, Lengyelországból, Németországból, Szerbiából és Magyarországról. Az alábbiakban a fesztivál hét végi programját ismertetjük.

November 25., péntek. 17 óra – Cristian Stamatoiu könyvbemutatója, a Stúdió Színház előcsarnoka; 17.30 – Freeszfe Egyesület, az egyetem 26-os terme: Az üvegbura; 18 óra – Ştefan Roman könyvbemutatója, a Stúdió Színház előcsarnoka; 18 óra – George Enescu Nemzeti Művészeti Egyetem (Jászvásár), Stúdió 2.1.: The Alien Who Wanted a Pajama as a Souvenir; 19.30 – Faculty of Dramatic Arts in Belgrade, Stúdió Színház – Részegek. 

November 26., szombat. 11.30 – Ioan Ardelean könyvbemutatója, a Stúdió 2.1. előcsarnoka; 12 óra – a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Román Művészeti Kara, Stúdió 2.1.: Vírus; 16 óra – Lucian Blaga Egyetem (Nagyszeben), Stúdió Színház: The Song of the Child Who Will Fly a Kite; 18:30 – vendégelőadás: Bukaresti Dramaturgok Színháza, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagyterme: It’s not me; 20:30 – Maia Morgenstern könyvbemutatója, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnoka; 20:30 – szabadtéri előadás a Színház téren; 21 óra – a Barbarossa Samba Group koncertje, Stúdió Színház.

November 27. vasárnap. 11 óra – vendégelőadás: Guruló Színház (Arad), Stúdió 2.1; 12 – Filmvetítés az alkotók jelenlétében, 3gHUB: Maria Tănase; 14 óra – szabadtéri előadás a marosvásárhelyi várban; 17:30 – Ovidius Egyetem (Konstanca), Stúdió 2.1.: Some Rock and Some Girls; 19:30 – George Enescu Nemzeti Művészeti Egyetem (Jászvásár), Stúdió Színház: The Execution of Justice.

János vitéz – a Maros Művészegyüttes bemutatója

A 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor emlékére a Maros Művészegyüttes december 6-án, kedden 19 órától a kövesdombi székházában mutatja be a János vitéz című mesejátékot Novák Ferenc „Tata” rendezésében. Az elbeszélő költemény két legfőbb üzenete a mai gyerekek számára, hogy az élet legfontosabb vezérlőelve a szeretet, és hogy tetteinek következményeit mindenkinek vállalnia kell. Rendező-koreográfus Novák Ferenc (Tata). Jegyek a helyszínen kaphatók, előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon.

Hahota-bemutató

A Hahota színtársulat december 28-án, szerda este 7 órától bemutatja a Megette a fene az egészet című szilveszterikabaré-előadását Marosvásárhelyen, a Maros Művészegyüttes előadótermében. További előadások: december 29-én, 30-án és 31-én este 7 órától, valamint január 2-án, 3-án, 4-én, 5-én, 6-án, 7-én és 8-án, szintén este 7 órától. Fellépnek: Puskás Győző, Gönczy Katalin, Cseke Péter, Halmágyi Éva, Szőlősi P. Szilárd, Kelemen Barna és Jakab Bodoni Ildikó. Rendező: Kovács Levente. Jegyek kaphatók a Maros Művészegyüttes és a Kultúrpalota jegypénztáránál, valamint a World Travel Shop utazási irodában (Aurel Filimon utca 17. szám).

Happy birthday, Romania! – rendkívüli hangverseny

November 30-án, szerdán 19 órakor Happy birthday, Romania! címmel rendkívüli hangversenyre kerül sor a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának a Román Televízió marosvásárhelyi stúdiójával közösen szervezett hangversenyén a filharmónia szimfonikus zenekarát Radu Popa vezényli, szólista Irina Sârbu énekművész. Műsoron a két világháború közötti Románia zenéje.

Simon Judit új könyve

Simon Judit-Gyöngyi A Kegyelemmel teljessel. Jézus útján című új könyvét mutatják be november 28-án, hétfőn 18.30-tól a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Mihály-termében. A könvv illusztrátora Hervai Katalin Margit. A kötetet bemutatja, és a Mária-tiszteletről, valamint a rózsafüzér-imádságról beszél P Guia Laurean Hugó OFM kórházlelkész, a csíksomlyói kegytemplom házfőnökhelyettese. Közreműködnek: Borsos Edith énekművész és Bordos Kinga zongoraművész. A könyv a Hifa-Románia Segítség Mindenkinek Egyesület kiadójának gondozásában jelent meg. 

A múltam elkísér – Tamás Gábor-koncert

Tamás Gábor A múltam elkísér című új albumának marosvásárhelyi bemutatójára kerül sor november 29-én, kedden 19 órakor a Kultúrpalotában. 

Adventi operett-, magyarnóta- és táncdalgálaest

Háromévi szünet után december 5–18. között újra Erdélyben turnéznak a Budapesti Operettszínház előadói – Peller Károly és Kalocsai Zsuzsa –, valamint Gergely Róbert táncdal- és popzeneénekes. Marosvásárhelyen december 12-én, hétfőn 20 órakor lépnek közönség elé a Kultúrpalotában. Jegyek elővételben a Kultúrpalota jegypénztáránál kaphatók.

Pittner Olivér retrospektív kiállítása

A Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya szervezésében Pittner Olivér (1911–1971) retrospektív kiállításának megnyitójára kerül sor november 25-én, pénteken 17 órától a Kultúrpalota jobb szárnyának második emeleti kiállítóterében. A 23 helyről kölcsönzött, külföldi és hazai köz- és magángyűjteményekből érkezett, megközelítőleg 70 olajkép, pasztell és grafika mellett a Pittner-hagyatékból származó leveleket, dokumentumokat, archív családi képeket is láthatja a közönség. A tárlat 2023. április 30-ig lesz látogatható. Nyitvatartás: kedd-péntek 9–16 óra, szombat-vasárnap 9–14.30 óra.

Bátor Botond pálos szerzetes tárlatvezetése

December 5-én, hétfőn 18 órától újra lehetőség van találkozni Bátor Botond pálos szerzetessel, aki különleges tárlatvezetést tart a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében nyílt Pálosok című kiállításon. A helyek száma korlátozott, előzetes regisztráció szükséges a pr@muzeulmures.ro címen vagy a 0749-912992-es telefonszámon. A belépő felnőtteknek 12, nyugdíjasoknak 6, diákoknak 3 lej. 

Mozaik – Vajda György kiállítása

December 8-án, csütörtökön 18 órakor a marosvásárhelyi Bernády Házban nyílik meg Vajda György, lapunk munkatársának egyéni kiállítása. A sajtó-, természet-, szocio- és művészfotókból álló kiállítás régebbi és újabb munkákat vonultat fel. A kiállítást Nagy Miklós Kund művészeti író nyitja meg. 

A nő – fotótárlat a Bernády Házban

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány szervezésében B. Kováts Sándor fotográfus munkáiból nyílt kiállítás A nő – ahogy én látom címmel a Bernády Házban. A tárlat december 7-ig látogatható.

Fafaragászati kiállítás

November 27-ig, vasárnapig tekinthető meg Duha László fafaragászati kiállítása a marosvásárhelyi Bolyai téri egyházközség Dersi János termében. A tárlat naponta 9–13 óra között látogatható.    

30 éves határkő – cserkésztörténeti vándorkiállítás

A Romániai Magyar Cserkészszövetség és a Maros Megyei Múzeum együttműködésében az erdélyi cserkészet történetét bemutató vándorkiállítás nyílt a megyei múzeum várbeli történelmi és régészeti osztályán. A 30 éves határkő című tárlat december 29-ig látogatható.

Tavaszig zárva a Magyar Művészeti Galéria

A Magyar Művészeti Galéria számára a Kultúrpalota harmadik emeletén fenntartott kiállítótér 2023. március 31-ig felújítási munkálatok miatt zárva tart.