2022. december 9., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, a Kisteremben november 18-án, pénteken 19.30-kor Olt Tamás Abszint című darabja látható a szerző rendezésében. 20-án, vasárnap szintén 19.30-tól a Kisteremben a Liselotte és a május című előadást lehet megtekinteni, rendező: Harsányi Zsolt. 23-án, szerdán és 24-én, csütörtökön 19.30-tól a Piros fű című kistermi előadás van műsoron Fehér Balázs Benő rendezésében. Jegyek a színház nagytermi jegypénztárában válthatók (hétfőtől péntekig 9–19 óra között, tel.: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, online pedig a Biletmaster honlapján.

A Bolond Istók a Spectrum Színházban

November 20-án, vasárnap 17 órakor a Petőfi-év tiszteletére készült különleges előadásra várják újra a marosvásárhelyi Spectrum Színház közönségét. A produkcióban a költőóriás korai, vándorszínész kori verselése, levelei, szerelmének és költészetének beteljesülése idejéből való és a forradalmi eszmékkel átfűtött hazafias versei hallhatók zenés, játékos formában. Rendező: Török Viola. Egy jegy kedvezményesen 20, teljes árban 25 lejbe kerül. Helyfoglalás: 0744-301-875. A jegyek pénteken 10–13 óra között, illetve előadás előtt válthatók ki. 

Vendégjátékok a Spectrumban

A Lackfi János Hinták című művéből készült előadást mutatja be november 22-én, kedden 19 órától a Spectrum Színházban a budapesti Kariatida alkotócsoport. A valós eseményekre épülő előadást két erdélyi származású színművész, Tarjányi Krisztina Irma és Molnár Enikő, egy fiatal kortárs zeneszerző, Varga Abigél, egy erdélyi grafikus, Ilyés Mariann, valamint Agárdi Eszter cselló- és Pethő Rebeka fuvolaművész viszik színre. November 24-én, csütörtökön délelőtt három gyermekelőadással örvendezteti meg a marosvásárhelyi közönséget a celldömölki Soltis Lajos Színház. A Julia Donaldson Kvirtek és Kvartok című meséjéből készült azonos című előadást 9, 11 és 13 órától lehet megtekinteni a Spectrum Színházban, Manyasz Erika rendezésében.


Hinták – Spectrum SzínházMesejátékok az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban november 18-án, pénteken 9.30-tól és 18 órától A csizmás kandúrt játssza a társulat, a 4 éven felüli nézőknek szóló mesejáték rendezője Sramó Gábor. 20-án, vasárnap délelőtt 11 órától, hétfőn pedig 9.30-tól és 11 órától A brémai muzsikusok című mesejátékra várják a gyermekeket és felnőtt kísérőiket, rendező: Vidovszky György. 22-én, kedden délelőtt 9.30-tól és 11 órától újra A csizmás kandúr van műsoron.

De mi lett a nővel? – az Arielben

A Gyulai Várszínház A.P. Csehov – Kiss Csaba De mi lett a nővel? című előadását november 19-én, szombaton, majd november 25-én, pénteken – mindkét napon 19 órától – az Ariel színházban láthatja a marosvásárhelyi közönség. Jegyek a Kultúrpalota pénztáránál válthatók keddtől péntekig 9–17 óra, szombaton és vasárnap 9–15 óra között. Szereplők: Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc. Rendező: Béres László. Jegyfoglalás a 0365-451-034-es telefonszámon.

Hangszermesék – a Maros Művészegyüttesnél

November 25-én, pénteken délelőtt 11 órakor a Hangszermesék című előadásra várja közönségét a Maros Művészegyüttes kövesdombi székházában. Énekel Kásler Magdi, kíséri az Üver zenekar: Bartis Zoltán – hegedű, György Attila – brácsa, Kostyák Márton – bőgő. Az előadást Kelemen László szerkesztette, rendező Török Viola. Jegyek a helyszínen kaphatóak, de előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059 594-es telefonszámon.

XVI. nemzetközi Tiberius kamarazene-fesztivál 

November 13-án kezdődött, és 20-áig, vasárnapig tart a XVI. Tiberius kamarazene-fesztivál a Kultúrpalotában. November 18-án, pénteken Alexandru Tomescu hegedűn, Sînziana Mircea zongorán, Ştefan Cazacu gordonkán játszik. Műsoron – Popescu: Wind Water Earth. 19-én, szombaton a Berlin–Tokyo vonósnégyes (SLO-D-J), Borsos Edith – szoprán, Bordos Kinga – zongora, Kostyák Márton – nagybőgő és Tiberius vonósnégyes lép közönség elé. Műsoron – Haydn: D-dúr vonósnégyes op. 33. nr. 3., Popov: C-dúr vonósnégyes op. 61., Vonósnégyes-szimfónia, TibiTango. 20-án, vasárnap a Balance vonósnégyes (HU), Kostyák Előd – gordonka, Kostyák Márton – nagybőgő és a Tiberius vonósnégyes muzsikál. Műsoron: Kodály: Hegedű-gordonka duó op. 7., Brahms: a-moll vonósnégyes nr. 2., Mozart: Három divertimento. A koncertek 19 órakor kezdődnek, a belépés ingyenes. 

 Szimfonikus hangverseny a Kultúrpalotában

A Marosvásárhelyi Álllami Filharmónia és a Zürichi Művészeti Egyetem együttműködésében kerül sor szimfonikus hangversenyre november 24-én, csütörtökön 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében. A Román Televízió marosvásárhelyi stúdiójával közösen szervezett koncerten a filharmónia szimfonikus zenekarát Marc Kissoczy svájci karmester vezényli, szólisták: Hexin Zhang kínai fuvola- és Minju Kim dél-koreai fagottművész. Műsoron: Wagner-, Reinecke-, Rossini- és Beethoven-művek.

Közösségi régészeti műhely

A Maros Megyei Múzeum Római Limeskutató Központja november 18–20. között rendezi meg ROSTRA címmel az első közösségi régészeti műhelyt Marosvásárhelyen. A rendezvény egyaránt szól szakembereknek és a történelmi események rekonstrukciója, a régészeti ásatások iránt érdeklődő nagyközönségnek. A műhely angol nyelvű nyilvános esemény, a belépés ingyenes. A nyitórendezvényre november 18-án, pénteken 18 órától kerül sor a marosvásárhelyi Continental Szálló Tonitza termében. A ROSTRA célja a közvélemény érzékenyítése az épített örökség iránt, ugyanakkor szeretné felhívni arra is a figyelmet, hogy a társadalom hogyan viszonyul saját kulturális örökségéhez. Fontosnak tartja a közösség bevonását az örökségvédelmi és -megőrzési feladatokba, akárcsak a megfelelő kultúrpolitikák kidolgozását. A rendezvény második napján romániai, magyarországi és németországi közintézmények 16 előadója tárgyalja az említett témákat három szekcióban és egy kerekasztal-beszélgetésen. A harmadik napon a műhely résztvevői két vezetett látogatáson vesznek részt a Néprajzi és Népművészeti Osztály székhelyén látható Maros mentiek a nagy háború lövészárkaiban című kiállításon, valamint a Történeti és Régészeti Osztály székhelyén a Pálosok című kiállításon. A tárlaton az érdeklődőket a kiállítások kurátorai, Pánczél Szilamér Péter és Bencze Ünige vezetik végig. A teljes program a múzeum honlapján található meg.

Kettős rendhagyó könyvbemutató

Fodor Imre, Marosvásárhely néhai polgármestere Tanulságaink kézikönyve és Tőkés László Isten szeretetében, Erdély ölelésében című könyvének rendhagyó bemutatójára kerül sor november 18-án, pénteken 18 órakor a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Ház (Rózsák tere 61.) földszinti Szent Mihály termében.

Defender-koncert 

A marosvásárhelyi Defender zenekar hatévi szünet után újra koncertturnéra indult. Marosvásárhelyen november 23-án, szerdán 19 órakor lép fel az együttes a Jazz Clubban.   

Adventi operett-, magyarnóta- és táncdalgálaest

Háromévi szünet után december 5–18. között újra Erdélyben turnéznak a Budapesti Operettszínház előadói – Peller Károly és Kalocsai Zsuzsa –, valamint Gergely Róbert táncdal- és popzeneénekes. Marosvásárhelyen december 12-én, hétfőn 20 órakor lépnek közönség elé a Kultúrpalotában. Jegyek elővételben a Kultúrpalota jegypénztáránál kaphatók.

Pittner Olivér retrospektív tárlata

A Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya szervezésében Pittner Olivér (1911–1971) retrospektív kiállításának megnyitójára kerül sor november 25-én, pénteken 17 órától a Kultúrpalota jobb szárnyának második emeleti kiállítóterében. A 23 helyről kölcsönzött, külföldi és hazai köz- és magángyűjteményekből érkező, megközelítőleg 70 olajkép, pasztell és grafika mellett a Pittner-hagyatékból származó leveleket, dokumentumokat, archív családi képeket is láthatja a közönség. A tárlat 2023. április 30-ig lesz látogatható. Nyitvatartás: kedd-péntek 9–16 óra, szombat-vasárnap 9–14.30 óra.

Fafaragászati kiállítás

November 27-ig tekinthető meg Duha László fafaragászati kiállítása a marosvásárhelyi Bolyai téri egyházközség Dersi János termében. A tárlat naponta 9–13 óra között látogatható.

A nő – fotótárlat a Bernády Házban

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány szervezésében B. Kováts Sándor fotográfus munkáiból nyílt kiállítás A nő – ahogy én látom címmel a marosvásárhelyi Bernády Házban. A tárlat december 7-ig látogatható.

30 éves határkő – cserkésztörténeti vándorkiállítás

A Romániai Magyar Cserkészszövetség és a Maros Megyei Múzeum együttműködésében az erdélyi cserkészet történetét bemutató vándorkiállítás nyílt a megyei múzeum várbeli történelmi és régészeti osztályán. A 30 éves határkő című tárlat december 29-ig látogatható.

Tavaszig zárva a Magyar Művészeti Galéria

A Magyar Művészeti Galéria számára a Kultúrpalota harmadik emeletén fenntartott kiállítótér november 9-től 2023. március 31-ig felújítási munkálatok miatt zárva tart.