2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Római fesztivál

Tizedik alkalommal szervezi meg partnereivel a Maros Megyei Múzeum a Római fesztivált Mikházán. A rendezvény augusztus 6-án, szombaton délelőtt 10 órakor a résztvevők felvonulásával kezdődik, 11 órától lesz a hivatalos megnyitó a Csűrszínházban, 11 és 18 óra között múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak, 14 órától a Fagyöngy citerazenekar játszik, 15 órától rabszolgavásár lesz. 18-tól a Radu Vâlcu Quintet jazzkoncertje hallgatható meg. Az Arénában 11.30-tól és 17 órától egy órát tartó római hadgyakorlatot tartanak. Az általános iskolában megtekinthetőek a mikházi castrum 10 éves feltárási munkálatai során előkerült tárgyak. 12.30-tól Nicoleta Man, 13 órától Pánczél Szilamér régészek ismertetik a régészeti leleteket. A ferences kolostorban az egykori könyvtár könyveiből álló és a ferencesek életét tükröző egyháztörténeti kiállítás látható, 12.30-tól Domahidi Sára és Zsuzsa hegedű- és fuvolakoncertjével folytatódik a program, 16 órától a csíkszeredai Codex régizene-együttes lép fel. Az udvaron a középkort idéző foglalkozások lesznek. Kétnyelvű idegenvezetés kíséretében megtekinthető a castrum, a régészeti központban pedig betekinthetünk az egykori római tábori életbe, ahol 14 órakor íjászverseny lesz, ugyanitt 12 és 18 órától a Spirit Soundz együttes koncertezik. A szervezők 55 férőhelyes ingyenes buszt biztosítanak a látogatóknak. Az autóbuszok 10 és 12 órától indulnak a múzeum marosvásárhelyi, Mărăşti utca 8/A szám alatti székhelye elől. Mikházáról, a Csűrszínház elől 14, 17 és 19.30-kor indulnak vissza a járművek a megyeszékhelyre. 

Fotó: Vajda György (archív)


Együtt emlékezünk – együtt ünnepelünk

Sáromberke méltó megemlékezésre készül gróf Teleki Sámuel (1739-1822) halálának 200. évfordulója alkalmából. Az egész napos, Együtt emlékezünk – együtt ünnepelünk című eseménysorozatra augusztus 7-én, vasárnap kerül sor a sáromberki református templomban és a Teleki-kastélyban. A délelőtt 11 órakor kezdődő rendezvénysorozat programja: ünnepi istentisztelet; sáromberki fiatalok a Teleki-életműről – bemutató; gróf Teleki Sámuel munkássága és hagyatéka – előadó Kovács-G. György, a Teleki Téka állományvédője; köszöntések, ünnepi beszédek; Sáromberke és a Telekiek – könyvismertető, Berekméri D. István; koszorúzás a Teleki-szobornál; kastélylátogatás és kriptatúra; a Teleki-emlékszoba megnyitása – tájház; gróf Teleki Sámuel fegyverinventáriuma és könyvvásárlási útvonala – gyülekezeti ház. Mindezek mellett lesz könyvstand az udvaron és szabadtéri program is.


Harmonia Cordis 17

Augusztus 9. és 14. között tartják Marosvásárhelyen a Harmonia Cordis nemzetközi gitárfesztivált. A koncertek az első három nap a Kultúrpalotában, ezt követően a várban lesznek, esténként 7 órától. 9-én, kedden Cassie Martin, a Pusztai Antal Jazz Band és a Trio Cavalcade játszik a Kultúrpalotában, 10-én, szerdán Papp Sándor, a Duo Celeste, a Venti Chiavi Guitar Trio, valamint Giampaolo Bandini és Cesare Chiacchiaretta játékát hallhatja a közönség. 11-én, csütörtökön Nino D’Amico, Cristina Galietto, Csáki András és a Duo Melis lép színpadra. 12-én, pénteken a várban Ovidiu Pintile, Girán Péter, az Atoine Boyer duó és Samuelito hallgatható, 13-án, szombaton Babtan-Varga Flórián, az Alexandr Misko duó, Dimitriy Toporov és Jon Gomm játszik. 14-én, vasárnap Alvaro Toscano Roman, Beke István Ferenc és Al di Meola zárja a fesztivált. A belépés ingyenes.


Tamási Áron-fesztivál a Csűrszínházban

Augusztus 17–21. között a mikházi Csűrszínházban, a székely író halálának 125. évfordulója alkalmából rendezvénysorozatra kerül sor. A Békéscsabai Jókai Színház elhozza a Vitéz lélek című előadást. A gödöllői Hangjegy színház az Énekes madarat viszi színre, a Maros Művészegyüttes az Ábel táncszínházi produkciójával és a Spectrum színházzal közösen színpadra állított Boldog nyárfalevél című előadással lép fel, a Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház, a Váci Dunakanyar Színház, a Pesti Magyar Színház és a Komáromi Jókai Színház közös produkciójaként látható, hallható Szarka Gyula Tücsöklakodalom mesekoncertje. A Soproni Petőfi Színház, Zentai Magyar Kamaraszínház elhozza Mikházára az Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátékát. Az eseményt és a Tamási Áron életéről szóló kiállítást megnyitja A. Szabó Magda, a Tamási Áron 125 Emlékév Budapest projektvezetője, közreműködik Pataki András és Török Viola. A program követhető a www.csurszinhaz.ro honlapon és a Csűrszínház Facebook-oldalán.


A Kastélypark Művésztelep kiállítása – megnyitó augusztus 5-én

Augusztus 5-én, pénteken 18 órakor nyílik meg a gernyeszegi Teleki-kastélyban az a kiállítás, amely a Kastélypark Művésztelepen készült alkotásokat mutatja be. A művésztelepen kilenc honi és határon túli alkotó – Daniela Zaregui (Mexikó), Harmath István, Harmath Ica (Magyarország), Knyihár Amarilla (Magyarország), Makkai István (Románia), Őry Annamária (Magyarország), Pokorny Attila (RO-Hu), Stano Cerny (Szlovákia) és Tien Le (Vietnám) – dolgozott. Meghívott művészettörténész Magyarországról Nagy T. Katalin, ő méltatja az alkotásokat. 


Szovátán a 7. atyhai képzőművészeti kiállítás

Szokássá vált, hogy az atyhai Kakasülő Galéria nyári kiállításának zárultával Szovátán is bemutatják az anyagot. A Művészek Atyhai Társasága és meghívottjaik idén a „jel” jegyében állították ki munkáikat, tárlatuk augusztus 4-én, csütörtökön nyílt meg a Kusztos Endre-emlékházban és képzőművészeti galériában. A 7. atyhai tárlat kiállító művészei: Berze Imre, Bíró Gábor, Bocskay Vince, Căbuz Annamária, Csíky Szabó Ágnes, Kuti Botond, Kuti Dénes, Lakatos Gabriella, Makkai István, Sánta Csaba, Sárpátki Zoltán, Sipos Gaudi Tünde, Vargha Mihály, Vinczeffy László. 


Ughy István tárlata

A Maros Megyei Képzőművészeti Szövetség által a Kultúrpalotában működtetett Art Nouveau Galériában Ughy István Magyarországon élő festőművész műveiből nyílt kiállítás. A tárlat még egy hétig látogatható.


Sörtörténeti tárlat a várban

A Maros Megyei Múzeum várbeli épületében Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig címmel nyílt meg a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum sörtörténeti vándorkiállítása. A kiállítás október 31-ig látogatható keddtől péntekig 9–16, szombaton 9–14, vasárnap 9–13 óra között. Hétfőnként a múzeum zárva van.


Pittner Olivér-emlékkiállítás készül – festményeket várnak

Pittner Olivér néhai festőművész alkotásaiból tervez kiállítást nyitni a Maros Megyei Múzeum novemberben. A Kultúrpalota második emeletén nyíló tárlat megszervezése érdekében Pittner Olivér festőművész alkotásai nyomában címmel indított kampányt a múzeum, felhívást intézve minden olyan műkedvelőhöz, akinek gyűjteményében Pittner-festmény található, és hajlandó azt a kiállítás idejére, 2023 májusáig kölcsönadni. A kampány szeptember elsejéig tart. Bővebb tájékoztatás Oniga Erika (tel.: 0742-189-511) és Cora Fodor (tel.: 0724-262-265) muzeológusoktól kapható.


Nyári szünet a Bernády Házban

Szokásos nyári szünete miatt augusztus közepéig zárva lesz a marosvásárhelyi Bernády Ház. A nyitásról és az első kiállításokról időben értesítjük olvasóinkat.


Nyáresti moziélmények

Egy éve indult a Csütörtök a múzeumban program. Ebből az alkalomból a Maros Megyei Múzeum és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal minden augusztusi csütörtök estén 9 órától filmvetítésre várja az érdeklődőket a Művész moziba. 11-én az Alcarras című, 2022-es, a Berlinálén Arany Medve díjjal kitüntetett spanyol-olasz filmdrámát vetítik (rendező: Carla Simón), 18-án a Pentru mine tu eşti Ceauşescu című, 2021-es, többszörösen díjazott dokumentumfilm (rendező: Sebastian Mihăilescu) van műsoron. 25-én a Valan – Az angyalok völgye című 2019-es thriller zárja a vetítések sorát (rendező: Bagota Béla).  A 11-i és 18-i film 12 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel ajánlott, a 25-i 16 éven aluliaknak nem ajánlott. A jegy egy vetítésre 12 lejbe kerül, és a Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti Osztályának kiállításai is megtekinthetők vele a nyitvatartási időben.