2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem történt semmi – a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében június 23-án, csütörtökön 19.30-tól Dálnoky Réka – Székely Csaba – Elise Wilk Nem történt semmi című előadását lehet megtekinteni. A Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közös produkcióját Sebestyén Aba rendezte. Az Ármány vs. szerelem című előadás bemutatója a következő évadra tolódik. A Nem történt semmi című darabra jegyeket személyesen kizárólag a nagytermi jegypénztárban (módosult nyitvatartás hétfőtől péntekig 9–19 óra között, telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online a Biletmaster oldalon lehet vásárolni. 

A Spectrum Színház műsorkínálata

Június 19-én, vasárnap 17 órától Alfred Jarry Übü a király című darabját játsszák a marosvásárhelyi Spectrum Színházban Bodolay Géza rendezésében. Június 22-én, szerdán 19 órától a Covid 19 látható a Spectrum Színházban a szerző, Kincses Elemér rendezésében. Jegyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon.  

Szimfonikus hangverseny a Kultúrpalotában

Szimfonikus hangversenyt tartanak június 23-án, csütörtökön 19 órától a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának a City Tv-vel közösen szervezett hangversenyén a filharmónia szimfonikus zenekarát Mihnea Ignat vezényli, szólista Székely Attila zongoraművész. Műsoron: Mozart- és Brahms-művek.

Sütő András-emlékest

Sütő András születésének 95. évfordulója alkalmából a Sütő András Baráti Egyesület megemlékezést tart június 17-én, pénteken 17 órakor a református temetőben, ahol koszorút helyez el az író sírjára.   Sütő András, az ember címmel ünnepi est lesz a Bernády Házban. Az íróról, a közéleti emberről, a barátról, az ismerősről, a rokonról mesélnek: Soós Zoltán, dr. Lázár Erzsébet, Kincses Elemér, dr. Sütő András, dr. Nagy Attila, Cselényi László, Székely Ferenc. Szemelvényeket olvas fel Kilyén László és Nagy István. Hegedűn közreműködnek Bartha Ákos és Kovács Zsolt, a Művészeti Szaklíceum diákjai, felkészítő tanár Szőnyi Zsuzsánna. Műsorvezető Nagy István. Minden érdeklődőt várnak, a rendezvényre a belépés díjtalan. Az est a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Író-olvasó találkozó Nyárádszeredában

Bauer Barbara írónővel találkozhatnak az érdeklődők június 17-én, pénteken 18 órakor a nyárádszeredai kultúrotthonban. A rendezvényt a Csajok, olvassunk! csoport szervezi. A belépés ingyenes, a szervezők adományokat elfogadnak. Helyfoglalás és bővebb tájékoztatás Miklósi Nagy Szendénél (tel. 0758-013-288) vagy Tanászi Rozáliánál (tel. 0745-320-177).

Római íjászati bemutató

A Maros Megyei Múzeum a Milites Marisensis Egyesülettel és a Múzeum Barátai Egyesülettel közreműködve római íjászati bemutatót tart június 18-án, szombaton 11–17 óra között a mikházi régészeti parkban. A program a június 17–19. között zajló Európai régészet napjai című rendezvénysorozat részét képezi. A szervezők íjászversennyel, római katonai bemutatókkal, idegenvezetésekkel, időszaki kiállításokkal és múzeumpedagógiai tevékenységekkel várják a látogatókat. A rendezvényen a helyszínen megvásárolt belépőjeggyel lehet részt venni, amely felnőtteknek 4, nyugdíjasoknak 2, diákoknak 1 lejbe kerül. Az Európai régészet napjai programsorozat koordinátora a Nemzeti Örökség Intézete, Maros megyében a Maros Megyei Múzeumhoz tartozó Római Limeskutató Központ.

Sorsunk – Gál Mihály pódiumműsora

Június 22-én, szerdán 18 órakor a marosvásárhelyi Bernády Házban, 23-án, csütörtökön 19 órakor pedig a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia tanácstermében hallgatható meg Gál Mihály gyergyóalfalui versmondó Sorsunk című egyórás pódiumműsora. Az előadó Dsida Jenő, Hajdó István, Juhász Gyula, Kós Károly, Márton Áron, Sütő András és Tamási Áron gondolatait tolmácsolja. A belépés díjtalan.

Hobo 77 koncert

Június 23-án, csütörtökön 20 órától a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club vendége Földes László Hobo, aki koncertjén a 77. születésnapja alkalmára írott önéletrajzi könyvét is bemutatja.  

Fotókiállítás a Víkendtelepről

Június 17-én, pénteken délelőtt 10 órától A Víkendtelep története képekben címmel rendhagyó kültéri fotókiállítás nyílik a Víkendtelep Maros felőli bejáratánál (eső esetén a Corner Studio teraszán). A Víkendtelep évtizedek óta a marosvásárhelyiek kedvelt nyári üdülőhelye, a  kiállítás a fotográfia segítségével 50 nagy méretű táblán felvázolja a telep mintegy 70 éves fejlődését. A tárlat az Azopan Fotóarchívum és az Oracler cég közös rendezvénye, partnerek a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a Maros Sport- és Szabadidőkomplexum, támogatók az Aquaserv Rt. és a Multinvest Kft. A tárlatot Portik Vilmos alpolgármester, valamint Szőcs Edgár kurátor nyitja meg. 

Papp József keramikus kiállítása

Június 24-én, pénteken 18 órakor Papp József keramikus műveiből nyílik kiállítás a Bernády Házban. A tárlatot megnyitja Borbély László, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke.

Kiállítás festőtábori munkákból

A marosszentgyörgyi római katolikus plébánián június 19–25. között zajlik a VIII. Szent Lukács festőtábor, melynek témája az évszakok. A tábor művészeti vezetője Czirjék Lajos, a Maros Megyei Képzőművészek Egyesületének elnöke. Résztvevők: Abonyi Mária, Albert Olga, Boer Elena, Czirjék Lajos, Demeter Magdalena, Duha László, Felegean Emil, Jung Ildikó, Kakasi Irén, Katona Margit, Kárp Klára, Kelemen Tibor, Kovács Ágnes, Lázár Melinda, Magyari Júlia, Moldovan Adriana, Neagoi Zsófia, Orbán Ferenc, Sărmăşan Dorina, Szabó Enikő, Takács Judit, Veress Zsuzsanna. A hét folyamán készült alkotásokból június 25-én, szombaton 20 órakor a táborzáró szentmise után kiállítás nyílik a plébánia tanácstermében. 

Tizenegyedikesek tárlata 

A Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum képzőművészeti tagozatának XI. osztályos diákjai állították ki munkáikat a Bernády Ház emeleti galériájában. A Kolumbán-Kántor Zita irányító tanár válogatta munkák ez alkalommal is jól tükrözik: Marosvásárhelyen továbbra is jó kezekben van a művészutánpótlás nevelése. 

Kucsera Jenő fotókiállítása 

Kucsera Jenő fotóiból nyílt kiállítás a Marx József Fotóklub szervezésében a marosvásárhelyi vár Szűcsök bástyájában. A tárlat naponta 12-18 óra között látogatható. 

Párhuzamos központok

A Kultúrpalota Művészeti Galériájában, a jobb szárny második emeletén (Győzelem tér 1. szám) Párhuzamos központok: Kolozsvár és Marosvásárhely (1920-1990) címmel megnyílt a Maros Megyei Múzeum és az Erdélyi Művészeti Központ közös kiállítása, A tárlat elsősorban iskolateremtő alkotók munkásságát idézi meg, ezért többek között az 1948-tól működő kolozsvári képzőművészeti főiskola tanárainak, valamint az 1949-ben alapított marosvásárhelyi képzőművészeti líceum képzőművész tanárainak művei szerepelnek rajta. Szeptember 4-ig látogatható, keddtől péntekig 9–17.30, szombaton és vasárnap 9-15.30 óra között, hétfőn zárva.