2022. december 6., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, a Nagyteremben június 3-án, pénteken 19 órától Georges Feydeau A hülyéje című bohózatára várják a közönséget. Az előadást Sebestyén Aba rendezte. 8-án, szerdán 19 órától az Egy római tragédia című zenés vígjáték tekinthető meg a Nagyteremben Keresztes Attila rendezésében. Az előadásra a Román művészek az ukrán művészekért című jótékonysági kampány keretében kerül sor. 9-én, csütörtökön 19.30-tól a Kisteremben Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabját játsszák Harsányi Zsolt rendezésében. Jegyeket a nagytermi jegypénztárban (telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalon lehet vásárolni. 


A hülyéje – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat
(Fotó: Bereczky Sándor)A Stúdió 2 kínálata

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Levél utcai Stúdió 2 bábstúdiójában június 7-én, kedden 19 órakor a Bennem a létra című, Weöres Sándor verseire írt előadás van műsoron Bartal Kiss Rita rendezésében. Játsszák: Bíró Eszter, Stekbauer-Hanzi Réka, Nagy Tímea, Tőrös Szilvia, Vén Evelin. Dramaturg: Kocsis Rozi, zene: Krulik Zoltán, a rendező munkatársa Oltean Márk. 8-án, szerdán délelőtt 11 órától és 12.30-tól Az összecsukható nagymama című bábelőadás látható a Stúdió 2-ben. Szőcs Margit meséjéből bábszínpadra írta és rendezte Máthé Rozália, zene: Máthé Péter. Jegyek a helyszínen előadás előtt fél órával, elővételben a Stúdió Színház honlapján – www.studioszinhaz.ro – válthatók.


Bennem a létra – Stúdió 2Diákelőadás és mesejáték az Arielben

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban június 7-én, kedden 14 órától a Viszlek magammal című, 14 éven felülieknek ajánlott interaktív diákelőadást lehet megtekinteni. Rendező, drámapedagógus: Tóth Zoltán. 8-án, szerdán 9.30-tól a Kerekerdő közepében című mesejátékra várják a gyermekeket és felnőtt kísérőiket. Rendező Barabás Olga. Szerdán 14.15-től újra a Viszlek magammal című diákelőadást játsszák az Ariel színházban. A mesejátékra a 0744-566-454-es, a diákelőadásokra a 0747-942-181-es telefonszámon (sms-ben is) lehet jegyet foglalni. 

Lecke- és nevelőhangverseny

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia és a Művészeti Szaklíceum közös szervezésében június 3-án, pénteken déli 12 órától Carla Gliga román, 13 órától Fülöp Klára magyar nyelvű leckehangversenyt tart a Kultúrpalota nagytermében. A filharmónia zenekarát Remus Grama vezényli, a szólisták művészetis diákok: Uilăcan Alexia, Crăciun Sonia, Mihálydeák Etele, Mihálydeák Sarolta, Gombocz Klára, Makkai Márton, Tătar Dragoș, Curcă Luca, Csata Sebestyén, Makkai Áron. Műsoron: Bach-, Bériot-, Komarowski-, Vivaldi-, C.M. von Weber-, Krommer-, Mozart-, Beethoven- és J.B.G. Neruda-művek.

Let's dance – rendkívüli szimfonikus hangverseny

Let's dance címmel rendkívüli szimfonikus hangversenyre kerül sor június 9-én, csütörtökön és 10-én, pénteken 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának az Erdélyi Televízióval közösen szervezett hangversenyén a filharmónia szimfonikus zenekarát Pablo Boggiano ausztriai karmester vezényli. Műsoron latin-amerikai táncok.

Könyvbemutató és népszokásokról szóló filmek 

A mezőkölpényi és a szabédi református egyházközség pünkösdváró ünnepi eseményre hívja az érdeklődőket. Június 3-án, pénteken bemutatják e vidék népszokásait és a róluk készült fényképeket is tartalmazó Összenéztünk, értettük egymást című kötetet. A könyv szerzői: Barabás László és Bálint Zsigmond. Ezt követően e vidék népszokásairól készült filmeket vetítenek a szerzők közreműködésével. Az istentisztelet keretében tartott bemutató Kölpényben délután 4 órakor, Szabédon 6 órakor kezdődik, és szeretetvendégséggel zárul.

Összetartozás napja Marosvásárhelyen

Június 4-én, szombaton 16.30-kor a nemzeti összetartozás napja alkalmából a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius templom udvarára, az összetartozás fájához várnak minden érdeklődőt. A rendezvényt megtiszteli jelenlétével Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselete. Felkérik Marosvásárhely és Maros megye történelmi egyházait, hogy aznap 16.32 órakor szólaltassák meg templomaik harangjait, emlékezve a gyászos trianoni békeszerződés aláírásának időpontjára. A rendezvény szervezői: a Bolyai téri unitárius egyházközség, a Marosvásárhely–Zalaegerszeg Baráti Egyesület, a Parapács Egyesület és a marosvásárhelyi Forgatag.

A KZST újra élőben

A Kemény Zsigmond Társaság újra a szokott helyszínén, a marosvásárhelyi Bernády Házban tartja legközelebbi összejövetelét június 7-én, kedden este 7 órakor. A hagyományosan évadzárónak tekinthető Lyukasóra „vendégtanárai”: Demény Péter, Haller Béla, Káli Király István, Markó Béla, Nagy Attila, Nagy Miklós Kund. A meghívottak – az eddigi szabályzat szellemében – már nem élő magyar költők műveiből válogatják kérdéseiket. 

Az idő csapdájában – könyvbemutató

Nemes-Nagy Enikő és Nemes-Nagy Botond Az idő csapdájában című meseregényét mutatják be június 7-én, kedden 18.30-kor a marosvásárhelyi Kobak könyvesboltban (Győzelem tér 18. szám). A könyvet méltatja dr. Kádár Annamária. 

Visszapillantó – Fülöp Jenő fotókiállítása

Marosvásárhelyen, a Bernády Ház emeleti galériájában megnyílt Fülöp Jenő fotóművész Visszapillantó című egyéni kiállítása. 

Marton Erzsébet préseltvirág-kiállítása

Továbbra is megtekinthető a Marton Erzsébet préseltvirág-képeiből nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház előterében.

Párhuzamos központok

A Kultúrpalota Művészeti Galériájában, a jobb szárny második emeletén (Győzelem tér 1. szám) Párhuzamos központok: Kolozsvár és Marosvásárhely (1920–1990) címmel megnyílt a Maros Megyei Múzeum és az Erdélyi Művészeti Központ közös kiállítása. A tárlat elsősorban iskolateremtő alkotók munkásságát idézi meg, ezért többek között az 1948-tól működő kolozsvári képzőművészeti főiskola tanárainak, valamint az 1949-ben alapított marosvásárhelyi képzőművészeti líceum képzőművész tanárainak művei szerepelnek rajta. Szeptember 4-ig látogatható, keddtől péntekig 9–17.30, szombaton és vasárnap 9–15.30 óra között, hétfőn zárva.

Az R.M.N. film a Kultúrpalotában

Cristian Mungiu legújabb filmjének, az R.M.N.-nek a marosvásárhelyi bemutatójára kerül sor június 6-án, hétfőn 19.30-tól a Kultúrpalotában. Az eseményen jelen lesz Cristian Mungiu rendező, Moldován Orsolya színésznő és Szűcs Tamás színész, akik a vetítést követően válaszolnak a közönség kérdéseire. A film román, illetve magyar nyelven feliratozott. Jegyeket online lehet váltani az Eventbook platformon keresztül (https://bit.ly/3NFIu0d) vagy a Kultúrpalota jegypénztárában. Az esemény a Maros Megyei Múzeum és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal partnerségében jött létre.