2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hedda Gabler – megújult szereposztással

Három év után újra szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának repertoárjában Henrik Ibsen Hedda Gabler című műve, melynek rendezője Keresztes Attila. A május 30-án, hétfőn 19 órától a nagytermi stúdiótérben látható darabban Brack bíró szerepét Nagy István veszi át, Ejlert Lövborg szerepében pedig Korpos András lép közönség elé. Az előadás a 16 éven felüli nézőknek ajánlott.

Hedda Gabler – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat


További előadások a Nemzetiben

Május 28-án, szombaton 19 órától Ibsen Nóra című színművét játsszák a Nemzeti Színház nagytermi stúdióterében, Keresztes Attila rendezésében. Június 2-án, csütörtökön 19.30-tól a Liselotte és a május tekinthető meg a Kisteremben, Harsányi Zsolt rendezésében. 3-án, pénteken 19 órától a Nagyteremben A hülyéje című bohózat van műsoron, rendező: Sebestyén Aba. Jegyeket a nagytermi jegypénztárban (telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalon lehet vásárolni. 


Tündökletes világ a Tamási-emlékév keretében

Május 27-én, pénteken este 7 órától a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház kistermében Tündökletes világ címmel Kilyén Ilka és Ritziu Ilka-Krisztina Tamási Áron-összeállítása tekinthető meg Kincses Elemér rendezésében. További előadások május 28-án és 29-én este 7 órától. A helyek száma korlátozott. Helyfoglalás: tel. 0740-566-454.

Tündökletes világ

Fotó: Szer Tibor


Mesejátékok az Ariel színházban

Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban május 27-én, pénteken délelőtt 9.30-tól és 11 órától A brémai muzsikusok című mesejátékra várják a gyermekeket és felnőtt kísérőiket, rendező: Vidovszky György. 29-én, vasárnap délelőtt 11 órától a Lúdas Matyi látható. 


Children’s week – szimfonikus hangverseny

Május 31-én, kedden 19 órától a Children’s week (Gyermekek hete) című szimfonikus hangversenyre várják a klasszikus zene kedvelőit a Kultúrpalota nagytermébe. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának a marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceummal közösen szervezett koncertjén a filharmónia szimfonikus zenekarát Remus Grama vezényli, szólisták a Művészeti Szaklíceum diákjai: Todoran Teodora, Bârlean George, Cordoş Haricleea, Bartha Ákos, Kovács Zsolt, Modiga David, Ajtai Mátyás, Ciula Raluca, Precup Adrian. Műsoron: C. Saint-Saëns-, Hidas Frigyes-, Kabalevski-, M.Bruch-, Mozart-, Krommer-, Jan Jakub Ryba-művek. 


Lecke- és nevelőhangverseny

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia és a Művészeti Szaklíceum közös szervezésében június 3-án, pénteken déli 12 órától Carla Gliga román, 13 órától Fülöp Klára magyar nyelvű leckehangversenyt tart a Kultúrpalota nagytermében. A filharmónia zenekarát Remus Grama vezényli, a szólisták művészetis diákok: Uilăcan Alexia, Crăciun Sonia, Mihálydeák Etele, Mihálydeák Sarolta, Gombocz Klára, Makkai Márton, Tătar Dragoş, Curcă Luca, Csata Sebestyén, Makkai Áron. Műsoron a többi között Bach-, Komarowski-, Vivaldi-, Mozart- és Beethoven-művek.


Harmincéves a középkori fesztivál

Harminc éve szervezték meg Segesváron Románia első középkori fesztiválját. Ez alkalomból május 22-étől 31-éig, keddig ünnepi rendezvénysorozat zajlik a segesvári várban és környékén. A programban fényképkiállítás, a fesztivál kezdeteit felidéző konferencia, középkori zene- és versműsor, katonai bemutató, színházi jelenet is szerepel, és középkori játékokra is sor kerül.


Negyven pillanatkép

Május 27-én, pénteken 18 órakor a Kultúrpalota kistermében bemutatják a Negyven pillanatkép II. című kötetet, amely a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak irodalmi esszéit tartalmazza Fűzfa Balázs irodalomtörténész szerkesztésében. Az esten fellépnek a kötet szerzői. A kötet kiadását a Studium Prospero Alapítvány támogatta.


Könyvbemutató Mezőbándon

Május 29-én, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő istentisztelet után a református gyülekezeti otthonban bemutatják a dr. Toszó Sarolta által szignált mezőbándi monográfiát.


Könyvbemutató és kiállítás Marosszentgyörgyön

Május 31-én, kedden 19 órakor a marosszentgyörgyi plébánia tanácstermében Magyari Júlia képkiállítását nyitja meg Czirjék Lajos. Baricz Lajos Keresem a Fényt, Áldd meg, Isten és Vándorbölcső című köteteit Nagy Miklós Kund mutatja be. Közreműködnek: Pataki Ágnes, a Kolping Család énekkara, a Jubilate Deo, a Szent György egyházközségi kórus. Bölöni Domokos írását Szántó Edit olvassa fel. Műsorvezető Moldovan Irén. 


Folkfórum 

Harmadik alkalommal kerül sor május 27–29. között a Maros megyei hagyományőrzők Folkfórum nevű fesztiváljára a marosvásárhelyi várban. A Maros Művészegyüttesnek az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvánnyal, valamint a Forgatag és a Parapács Egyesület illetékeseivel közösen szervezett fesztiválja 27-én, pénteken 19.30-tól a 45 éves a kolozsvári táncház című kiállításmegnyitóval kezdődik a Szűcsök bástyájában, ezt 20 órától táncház követi a Kádárok bástyájában. A fesztivál hivatalos megnyitóját 28-án, szombaton délelőtt 11 órától tartják a nagyszínpadon, 11.30-tól ugyanitt kezdődik a Maros megyei néptánccsoportok fellépése. A továbbiakban vásári bábelőadásra, a Gyöngykoszorú mozgalom jelentőségéről, valamint a hazai magyar táncművészeti felsőoktatás rendszeréről szóló előadásra is sor kerül. A Folkfórum díszvendége, a Sopron Táncegyüttes 18 órától lép színpadra egyénileg, majd a Maros Művészegyüttessel közös gálaműsorban. 20 órától táncház lesz. 29-én, vasárnap 11 órától folytatódnak a néptáncelőadások, 16 órától Isztojka Máté mesegyűjtő cigány meséket és történeteket ad elő a Mészárosok bástyájában, 17 órától a Maros Művészegyüttes Mátyás király álruhái című mesejátéka látható a nagyszínpadon. Az állandó programok között hagyományos kézművestermék-vásár, népviseleti és fotókiállítás, népi mesterségek bemutatása, gyermekfoglalkozások, népdal- és néptáncoktatás is szerepel. Az időközben módosított program a 18. oldalon, valamint lapunk internetes oldalán megtalálható.


Párhuzamos központok

A Kultúrpalota Művészeti Galériájában, a jobb szárny második emeletén (Győzelem tér 1. szám) Párhuzamos központok: Kolozsvár és Marosvásárhely (1920-1990) címen megnyílt a Maros Megyei Múzeum és az Erdélyi Művészeti Központ közös kiállítása. A tárlat elsősorban iskolateremtő alkotók munkásságát idézi meg, ezért a többi között az 1948 óta működő kolozsvári képzőművészeti főiskola tanárainak, valamint az 1949-ben alapított marosvásárhelyi képzőművészeti líceum képzőművész tanárainak művei vannak itt kiállítva. Szeptember 4-ig látogatható, keddtől péntekig 9–17.30, szombaton és vasárnap 9-15.30 óra között, hétfőn zárva.


Marton Erzsébet préseltvirág-kiállítása

Marton Erzsébet préseltvirág-képeiből nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház előterében.