2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, a Kisteremben április 21-én, csütörtökön 19.30-tól Gerhart Hauptmann Patkányok című berlini tragikomédiáját lehet megtekinteni Zsótér Sándor rendezésében. 23-án, szombaton 19 órától Keresztes – Szabó – Demény – Apostolache Egy római tragédia című zenés vígjátéka látható a Nagyteremben Keresztes Attila rendezésében. 30-án, szombaton szintén 19 órától Henrik Ibsen-darabot, a Nóra/Indoor című színművet játsszák a nagytermi stúdiótérben a Tompa Miklós Társulat művészei. Rendező: Keresztes Attila. Jegyeket a nagytermi jegypénztárban (telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalon lehet vásárolni.

A jegypénztár ünnepi nyitvatartása

Az ortodox húsvét alatt, április 22–25. között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztára csak előadás előtt egy órával tart nyitva.

A Stúdió színház és a Stúdió 2 kínálata

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Köteles Sámuel utcai Stúdió színházában április 27-én, szerdán 19 órától Urs Widmer Top Dogs című darabját játsszák Kotte Edit és Nóti Judit fordításában, Sebestyén Aba rendezésében a II. éves magiszteri színész szakos hallgatók: Kovács Kata Milla, Szederjesi Teodóra, Oproiu Nicolette, Vincze Erika, Adorjáni Nagy Zoltán, Becsey-Imreh Noémi, Jancsó Előd és Vajda Boróka. Koreográfus: Macaveiu Blanka (I. év, rendező szak), látványtervező: Bakó Borbála (II. év, látványtervező szak), rendezőasszisztens: Berecz Boglárka, Tomas Varga (I. év, rendező szak), Antal Ádám (II. év, teatrológia), zeneszerző: Boros Csaba. A Levél utcai Stúdió 2-ben április 28-án, csütörtökön 19 órától a Ké(s)z dolgok című produkciót adják elő a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem II. éves bábszínész szakos diákjai: Erőss Noémi Patrícia, Gáspár Bianka, Horváth Máté Zsolt, Rácz Attila, Romhányi Réka, Sebestény Bernát, Szabó Dalma, Szalai Barbara, Szűcs Tamás, Tőrös Szilvia, Vén Evelin. Rendező, osztályvezető: Novák Ildikó. Április 30-án, szombaton 19 órától a Stúdió színházban Bertold Brecht A kaukázusi krétakör című darabját lehet megtekinteni Szabó-Székely Ármin fordításában. A dalszövegek és az Énekes szövegei Ungár Júlia fordítása alapján készültek. Rendező: Harsányi Zsolt, előadják a II. éves magiszteri színész szakos hallgatók: Oláh Eszter m.v., Adorjáni Nagy Zoltán, Vajda Boróka, Jancsó Előd, Szederjesi Teodóra, Barti Lehel, Pascu Tamara, Németh Kristóf m.v., Kovács Kata Milla. Osztályvezető tanár: Berekméri Katalin. 

A Kerekerdő közepében – az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban április 29-én, pénteken 18 órától a Kerekerdő közepében című, Zelk Zoltán meséi alapján írt zenés előadásra várják a gyermekeket és felnőtt kísérőiket. Rendező: Barabás Olga. Szereplők: Cseke Péter, Dull Zoltán, dalszerző: Cseke Péter. Jegyeket a 0740-566-454-es telefonszámon lehet foglalni naponta 9–13 óra között.

A Spectrum Színház műsora

A marosvásárhelyi Spectrum Színházban április 26-án, kedden 19 órától Alfred Jarry Übü a király című darabjára várják a nagyérdeműt. Szereplők: Pál Hunor, Szász Anna, Márton Emőke-Katinka, Tatai Sándor. Jelmeztervező: Takács Tímea, díszlettervező: Székely László. Rendező és dramaturg: Bodolay Géza. 27-én, szerdán 19 órától Kincses Elemér Covid 19 című műve van műsoron a szerző rendezésében. Szereplők: Szász Anna, Márton Emőke-Katinka, Tatai Sándor, Pál Hunor. Április 29-én, pénteken szintén 19 órától a Függönyt játsszák a Spectrum Színházban. A darab P. Kincses Emese regénye alapján készült, rendező: Kincses Elemér. Szereplők: Czikó Juliánna, Szász Anna, Márton Emőke-Katinka, Ruszuly Ervin. Jegyvásárlás a helyszínen, helyfoglalás a 0744-301-875 telefonszámon.

 Moldvától Nagykállóig – Pál István Szalonna koncertje

Április 25-én, hétfőn Pál István Szalonna és Bandája Moldvától Nagykállóig című interaktív koncertjét lehet meghallgatni a Spectrum Színházban, 14 órától gyermekeknek, 19 órától felnőtteknek szóló előadás lesz. A két koncertet április 26-án, kedden Marosludason, 28-án, csütörtökön Marosfelfaluban ismétlik meg, szintén 14 és 19 órától. 

Berecz András és fiai műsora

Április 28-án, csütörtökön 19 órától a Maros Művészegyüttes kövesdombi előadótermében a Spectrum Színház, a Maros Művészegyüttes és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében Berecz András népszerű mesemondó fiaival együtt lép színpadra az Apja – fia című műsorral. Az előadáson énekel és meséket mond Berecz András, táncol és furulyázik dr. Berecz István, énekel és a filmillusztrációt szignálja Berecz Márton. Közreműködik Ficzus László és zenekara. Jegyek a helyszínen kaphatók, de előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es vagy a 0744-301-875-ös telefonszámon. 

Húsvéti szimfonikus hangverseny

Rendkívüli húsvéti szimfonikus hangversenyre kerül sor április 21-én, csütörtökön 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának a Marosvásárhelyi TVR-vel közösen szervezett koncertjén a filharmónia szimfonikus zenekarát Fakraddin Kerimov azerbajdzsáni karmester vezényli. Műsoron: Sosztakovics-, Rimszkij-Korszakov- és Muszorgszkij-művek.

Rendkívüli filmzenehangverseny

Ismert filmzenék csendülnek fel április 28-án, csütörtökön 19 órától a Kultúrpalota nagytermében a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Concert Band nevű együttesének előadásában. Vezényel Remus Grama. A nagyérdemű a Csillagok háborúja, Az utolsó mohikán, a Harry Potter, a Keresztapa, a Gyűrűk ura és más híres filmek zenéiből hallhat összeállítást. A koncertet április 29-én, pénteken 19 órától megismétlik.

Zalaegerszegi kórus az Eufónia vendége

Az Eufónia pedagóguskórus ünnepi hangversenysorozatának keretében április 22-én, pénteken az erdélyi hangversenykörúton levő zalaegerszegi vegyes kart látja vendégül. A két kórus közös hangversenye 18 órakor kezdődik a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius templomban. Karnagyok: Kovács Kata és Strausz Imre-István.

Corpus Christi – filmvetítés a múzeumban

A Csütörtök a múzeumban programsorozat április 21-én 18 órakor az Oscar-díjra jelölt Corpus Christi című film vetítésével folytatódik a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében. A film 15 éven aluliaknak nem ajánlott. A belépő 12 lej. Bővebb tájékoztatás és helyfoglalás a 0749-912-992-es telefonszámon.

Műemlékvédelmi konferencia Szovátán

Az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány és az Arcus Egyesület szervezésében április 22–23-án a szovátai Teleki Oktatási Központban kerül sor a két évvel korábban a járványhelyzet miatt elhalasztott hagyományos műemlékvédelmi konferenciára. A kétévente megrendezésre kerülő konferencia célja lehetőséget adni az elmúlt időszak erdélyi műemlék-helyreállításait illető, a műemlékekhez és ingó örökségünkhöz kötődő kutatások, valamint a különböző örökségvédelmi programok bemutatására. A megnyitó péntek délelőtt 9 órakor kezdődik, majd tömbösítve két napon át több szakértő tart műemlékvédelmi, művészettörténeti és restaurálásokról szóló előadást. A konferencia 23-án, szombaton este zárul. A részvétel ingyenes. Bővebb információk a muemlekvedelemerdelyben@gmail.com címen, valamint a 0756-051-033-as és 0740-215-010-es telefonszámokon kérhetők. 

Könyvbemutató és -vásár

Április 26-án, kedden 17 órától a szászrégeni DIO Házban bemutatják Barabás László néprajzkutató és Bálint Zsigmond fotográfus Összenéztünk, értettük egymást című, közösen kiadott könyvét. Az erdélyi magyarság, főként a közép-erdélyi régió népi közösségének múlt századi szokásairól szóló, fotókkal gazdagon illusztrált kötetet méltatja, majd a szerzőkkel beszélget ifj. Király István, a Mentor Könyvek Kiadó vezetője. Szervező a Humana Regun Egyesület és a Petru Maior városi könyvtár. 

Gálfalvi György 80

Április 27-én, szerdán 17 órakor Marosvásárhelyen, a Bernády Házban a Gálfalvi Györgyöt köszöntő Világlátó világszélen című könyvnek (Mentor Könyvek Kiadó, Marosvásárhely) és az író Szárnyas malomköveink című új esszékötetének (Arcképek, Bookart Kiadó, Csíkszereda) bemutatójára kerül sor. Gálfalvi Györggyel Kovács András Ferenc és Markó Béla beszélget. Szervezők: Romániai Írók Szövetségének Marosvásárhelyi Fiókja, a Mentor Könyvek Kiadó.

Operettissimo-gálaest

Április 27-én, szerdán 19 órától a szászrégeni Eugen Nicoară művelődési ház nagytermében vendégszerepel a kolozsvári Operettissimo együttes. Jubileumi operett- és musical-előadásukban fellépnek Kolcsár Katalin, Székely Zsejke, Rigmányi István és Plesa Róbert énekesek, hegedül Deák Albert és Gyenge Zoltán Balázs, zongorázik Kolcsár Péter. Az érdeklődők a belépőt a művelődési ház jegypénztáránál vásárolhatják meg munkanapokon 9 és 17 óra között, helyfoglalás a 0757-109-450 és a 0740-515-617 telefonszámokon. 

Ma táncol a világ

A tánc világnapján, április 29-én, pénteken 16 órától a Maros Művészegyüttes és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány nagyszabású eseményt szervez Marosvásárhelyen, a Színház téren. A szervezők azt szeretnék, ha a közös néptánckavalkádnak legalább 700 jelenlévője lenne. 

Eugen Gâscă festményei

Április 29-ig, péntekig látogatható az Eugen Gâscă műveit felvonultató időszakos kiállítás a marosvásárhelyi Művészeti Múzeumban, a Kultúrpalota jobb szárnyának második emeletén. Kurátorok: Székely Sebestyén, a Quadro Galéria igazgatója, Cora Fodor, a Maros Megyei Múzeum kutatója és Ioan Şulea, a múzeum osztályvezetője.