2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében április 15-én, pénteken 19 órától Henrik Ibsen A vadkacsa című darabját játsszák Keresztes Attila rendezésében. 16-án, szombaton 19 órától az Egy római tragédia című zenés vígjáték látható a Nagyteremben, rendező: Keresztes Attila. 19-én, kedden és 20-án, szerdán 19.30-tól a Nem történt semmi van műsoron a Kisteremben, a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közös produkcióját Sebestyén Aba rendezte. 21-én, csütörtökön szintén 19.30-tól a Kisteremben Gerhart Hauptmann Patkányok című berlini tragikomédiáját lehet megtekinteni Zsótér Sándor rendezésében. Jegyeket a nagytermi jegypénztárnál (telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalon lehet vásárolni.


Kerekerdő közepében – az Arielben

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban április 20-án, szerdán 18 órától a Kerekerdő közepében című, Zelk Zoltán meséi alapján írt zenés előadásra várják a gyermekeket és felnőtt kísérőiket. Rendező: Barabás Olga. Szereplők: Cseke Péter, Dull Zoltán, dalszerző: Cseke Péter. Jegyeket a 0740-566-454-es telefonszámon lehet foglalni naponta 9–13 óra között. 


 Übü a király a Spectrum Színházban

Április 19-én, kedden 19 órától újra látható az Übü a király a marosvásárhelyi Spectrum Színházban. Szereplők: Pál Hunor, Szász Anna, Márton Emőke-Katinka, Tatai Sándor. Jelmeztervező: Takács Tímea, díszlettervező: Székely László. Rendező és dramaturg: Bodolay Géza. Jegyvásárlás a helyszínen, helyfoglalás a 0747-301-875 telefonszámon. A következő előadásra április 26-án 19 órától kerül sor.


Ábel a Maros Művészegyüttes előadásában

A Maros Művészegyüttes április 19-én, kedden 19 órakor újra színre viszi a Tamási Áron műve alapján készült Ábel című táncjátékot a kövesdombi székházban. Rendező-koreográfus: Varga János, zeneszerző: Kelemen László. Helyfoglalás a 0751-059-594-es telefonszámon.

Ábel – Maros Művészegyüttes


Zongoraest

Április 19-én, kedden 19 órakor zongoraestre várják a klasszikus zene kedvelőit a Kultúrpalota nagytermébe. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának a Bioeellel közösen szervezett rendezvényén Ábrám Endre zongoraművész Bach- és Bartók-műveket játszik.


Rendkívüli húsvéti szimfonikus hangverseny

Rendkívüli húsvéti szimfonikus hangversenyre kerül sor április 21-én, csütörtökön 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának a Marosvásárhelyi TVR-rel közösen szervezett koncertjén a filharmónia szimfonikus zenekarát Fakraddin Kerimov azerbajdzsáni karmester vezényli. Műsoron: Sosztakovics-, Rimszkij-Korszakov- és Muszorgszkij-művek.


Virágok és ikonok – húsvéti kiállítás

Virágok és ikonok címmel nyílt kiállítás húsvét alkalmából a Maros Megyei Képzőművészek Egyesülete szervezésében a romániai nyugdíjasok országos érdekvédelmi szervezetének marosvásárhelyi, Bolyai téri székhelyén.


Fotótárlat újratöltve

Kerekes Péter Pál AFIAP-fotóművész, a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub népszerű tagja újra közönség elé vitte az Éveimet visszapergetem című kiállítása képeit. A Bernády Ház emeleti galériájában rendezett tavalyi egyéni tárlatát a világjárvány újabb hulláma miatt a tervezettnél hamarabb be kellett zárnia, ezért mutatja be ismét a válogatott anyagot, amely hosszú fotós pályája fontosabb szakaszait villantja fel. Képei változatos látványvilága találó versidézetekkel dúsítva érzékelteti a fotográfus sokoldalúságát, munkássága gondolati gazdagságát.


A Magyarpolányi Művésztelep tárlata Marosvásárhelyen

Különleges kiállítást lát vendégül a marosvásárhelyi Art Nouveau Galéria, a Magyarpolányi Művésztelep közel négy évtizedes munkásságáról nyújtva képet az érdeklődőknek. A Diénes Attila szobrászművész, illetve képzőművész kollégája, Csabai Tibor kezdeményezte nemzetközi alkotótáborok számos magyarországi és határon túli szobrászt, grafikust, festőt ösztönöztek alkotásra az elmúlt években az Europa Nostra díjas, szép dunántúli településen. Az általuk létrehozott gazdag gyűjteményt már többfelé bemutatták. A mostani marosvásárhelyi csoportos kiállításon közel félszáz művész munkája került közönség elé.


Diénes Attila és Diénes Kinga kiállítása 

Marosvásárhely szülötte, az 1988-tól Magyarországon élő Diénes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész és felesége, Diénes Kinga bőrművész közös kiállításon mutat be válogatást az eltelt években készült alkotásaiból a Bernády Házban.


Eugen Gâscă festményei

Április 29-ig látogatható az Eugen Gâscă műveit felvonultató időszakos kiállítás a marosvásárhelyi Művészeti Múzeumban, a Kultúrpalota jobb szárnyának második emeletén. Kurátorok: Székely Sebestyén, a Quadro Galéria igazgatója, Cora Fodor, a Maros Megyei Múzeum kutatója és Ioan Şulea, a múzeum osztályvezetője.


A Magyar Képtár állandó tárlata

A Maros Megyei Múzeum művészeti osztályának szervezésében, a Kultúrpalota bal szárnyának harmadik emeletén a Magyar Képtár (1850–1920) állandó tárlata tekinthető meg. A kiállítás elsősorban a képtár megalapítását biztosító gyűjtemény festményeit mutatja be, melyekhez két új szerzemény, Körösfői-Kriesch Aladár Három gyermek és Hegedűs László Herkules válaszúton című reprezentatív festményei társulnak. Ugyanakkor régóta ki nem állított képek is láthatók, összesen majdnem 80 műtárgy tekinthető meg a tárlaton. 


Időkapszula a várban

A Marosvásárhelyi Református Kollégium felújításakor megtalált időkapszulát és annak tartalmát ideiglenesen egy, a Maros Megyei Múzeum által szervezett, a lelettel kapcsolatos tárlat keretében tekintheti meg az érdeklődő közönség. Az Időkapszula mint a közösségi emlékezet jelképe című kamarakiállítás a Maros Megyei Múzeum történeti és régészeti osztályának közös várbeli kiállítóterében nyílt meg, és szeptember 25-ig látogatható.