2020. augusztus 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fokozott elővigyázatosságra intik a gyalogosokat

Július 8-án, szerdán üzembe helyezték a gombnyomásos villanyrendőröket Marosszentgyörgyön. A Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság által finanszírozott beruházás 347.000 lejbe került héával együtt.

Olvasóink örömmel jelezték, hogy szerdán délelőtt, a próbanapot követően folyamatos zöld jelzésnél sikerült átszelni a települést a 15-ös országúton Ernye–Marosvásárhely irányába. Az összehangoltan működő villanyrendőrök remélhetőleg folyamatossá teszik a közúti forgalmat, előreláthatólag azonban a gombnyomásos rendszer miatt előfordulhatnak elcsúszások, és az utolsó jelzőlámpáknál a piros jelzés megállásra kényszerítheti majd a járművezetőket. Az összehangolt beállítás azonban az óránkénti 50 km-es sebesség betartásával működik – tájékoztatott Elekes Róbert, a regionális útügyi igazgatóság sajtószóvivője. Az első időszakban azonban – míg a járművezetők megszokják a jelzőlámpák jelenlétét – a gyalogosokat fokozott elővigyázatosságra intik. 

Arra a kérdésre, hogy a tavaly decemberben felszerelt villanyrendőröket miért helyezték üzembe csak idén júliusban, azt a választ kaptuk, hogy gondok voltak a villanyhálózatra való csatlakoztatással, és a jóváhagyásokra is több hónapig kellett várniuk. 

A brassói kirendeltség vezetősége hangsúlyozta: a hasonló beruházások az önkormányzatok kérésére történnek, az útügy és a rendőrség beleegyezésével. Ez esetben az önkormányzat képviselőivel egyetértésben, a gyalogosok biztonsága érdekében döntöttek a jelzőlámpák kihelyezéséről. Az általános gyakorlat szerint, mivel helyi érdek, minden önkormányzat saját költségvetéséből kell megvalósítsa az ilyen beruházásokat, az útügyi igazgatóság csupán a beleegyezését adja. Ez esetben kivételt tettek a sávelválasztó felszerelését követő elégedetlenségek miatt, és a forgalmi tanulmánytól, tervezéstől a kivitelezésig a teljes költséget a regionális útügyi igazgatóság állta. Egyébként a sávelválasztó felszerelését a megnövekedett forgalom, a gyorshajtás és a járművekkel nem megengedett helyeken való megfordulás miatt bekövetkezett balesetek elkerülése érdekében látták indokoltnak.

A törvényes előírásokat betartva és az önkormányzattal egyeztetve helyezték ki az öt jelzőlámpát az útügyi igazgatóság forgalmi tanulmánya alapján közintézmények elé, illetve oda, ahol több gyalogosgázolás történt az elmúlt években. Villanyrendőr került a település Marosvásárhely felőli bejáratától mintegy 300 méterre lévő átjáróhoz, az óvoda-bölcsőde épületénél lévőhöz, a polgármesteri hivatal előtti gyalogátkelőhöz, a községközponti buszmegálló szomszédságába, az Állomás és Sóskút utcák közelében levő gyalogátjáróhoz.