2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Várak és templomok

Húsz évvel ezelőtt, február 19-én hunyt el Molnár Dénes marosvásárhelyi grafikus, festő, karikaturista. Molnár Dénes (1947-2000) a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Főiskolán diplomázott. Jelentős sikert aratott hazai és nemzetközi kiállításokon társadalmi és politikai töltetű szatirikus munkáival. Írásaiban, kritikáiban a karikatúra műfajának sajátosságaival, társadalmi hatékonyságával, esztétikájával foglalkozott. Több alkalommal szervezett országos humorgrafikai tárlatot Marosvásárhelyen. Képciklusai és önálló grafikai lapjai kőnyomatban, rézkarcban és fametszetben készültek, de dolgozott pasztellben is. Egy interjúban a művész magát a sorozatok emberének nevezte. A benne megfogalmazódó sok ötletet csak úgy tudta teljesen megvalósítani, ha több változatban helyezte papírra/vászonra, majd sorozatokba rendszerezte őket. 

Történelmi grafikáiból válogatták össze a kurátorok – Molnár Krisztina és ifj. Molnár Dénes – a Várak és templomok című kiállítás anyagát, amelyben a művész a falurombolás templomait és Erdély legfontosabb várait ábrázolja.

A kiállítás a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius templom Dersi János termében nyílik vasárnap,  február 16-án 12 órától.