2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magyarországon is, Romániában is bőkezű a kormány az ötkarikás játékokon kiváló eredményt elért sportolókkal szemben: jutalmazásukra jelentős összegeket különítettek el.

Cristian Băţagă


Magyarországon is, Romániában is bőkezű a kormány az ötkarikás játékokon kiváló eredményt elért sportolókkal szemben: jutalmazásukra jelentős összegeket különítettek el. Míg azonban az anyaországban a londoni versenysorozat előtt nem közölték, mennyi lesz a jutalom, hogy ezzel ne zavarják a sportolók felkészülését, nálunk törvényben szabályozzák, mennyi jár a különböző érmekért. Meglepetésre azonban a Ponta-kabinet bejelentette, hogy eltér a jogszabály rendelkezéseitől… Marosvásárhelyen pedig már a részvételt is díjaznák.

Még nem döntött a magyar kormány arról, mekkora összeggel jutalmazza az ország olimpiai érmes sportolóit, így beindult a találgatás: mit ér meg az Orbán-kabinetnek az, hogy a lehetőségeket meghazudtolva nagyot alkottak a magyar csapat tagjai. Egyelőre csak értesülés formában szivárogtak ki hírek a várható összegekről.

A pénz nem adóköteles

Amit már biztosan tudni lehet, hogy a pekingi olimpia érmes helyezéseihez képest ezúttal másfél-, sőt csaknem kétszeresét is lepengetik az élsportolóknak, így a négy évvel ezelőtti 20 millió forinttal szemben ezúttal 30-35 millió forintra számíthatnak majd a kedvezményezettek – így Szilágyi Áron kardozó, Gyurta Dániel és Risztov Éva úszók, Berki Krisztián tornász, Pars Krisztián kalapácsvető, valamint Kozák Danuta kajakos. Kevéssel marad el ettől a két kajakos olimpiai bajnok egység jutalma, a férfi K-2-es Kökény Roland és Dombi Rudolf, illetve a női K-4-es Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina az egyéni győztesekéhez hasonló busás jutalomban reménykedhet.

Szeptember 18-án parlamenti ünnepség lesz a magyar olimpiai csapat tiszteletére, és a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint addig minden érmet nyert sportoló és edző megkapja a jutalmát, de mindenkit honorálnak, akinek legalább az első nyolc közé sikerült bejutnia. További kedvezmény azok számára, akik első hat között végeztek, hogy a pénzjutalom nem adóköteles.

Dupla összeg, lakás

A magyar sportolóktól eltérően a románok indulásból tudták, mi az a pénz, amiért játékba szállnak. Nagy volt azonban a meglepetésük, amikor idehaza kiderült, hogy a kormány nem tartja be a törvényi rendelkezést. A látszólag kedvezőtlen hír valójában igencsak jót jelent az érintetteknek: tudniillik megkétszerezik az olimpián érmet nyert sportolóknak biztosított jutalmat. Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, az aranyérmesek 70 ezer eurót kapnak, az ezüstérmesek 56 ezret, míg a bronzérmesek 42 ezer euróval gazdagodhatnak. Törvény szerint a kiváló sportolói eredményekért 35 ezer, 28 ezer vagy 21 ezer eurós díj jár. A kormányfő szerint azért hozták ezt a döntést, mert a sportolók erősen javították az országimázst, amelyet alaposan megtépázott az utóbbi időszak belpolitikai válsága.

A kormányzati jutalom mellett ugyanakkor minden sportoló reménykedhet további kisebb-nagyobb díjakban – szűkebb pátriájukban, ahol a sportszerető közönség általában rendkívül büszke képviselőjére. Így volt ez Debrecenben Risztov Évával, Újpesten Berki Krisztiánnal, de Beszterce-Naszód megyében Răzvan Martinnal is, aki bronzérmet nyert az ötkarikás játékokon. Utóbbi 5000 eurót kapott a Beszterce-Naszód Megyei Tanácstól, illetve egy lakrészt és egy nem közölt összegű pénzdíjat a besztercei önkormányzat részéről.

„Elüldöztük” olimpikonjainkat

A román olimpiai csapatnak nem volt marosvásárhelyi vagy Maros megyei érmese, ettől függetlenül az itteni sportbarátok büszkék rá, hogy Trandafir Norbert és Cristian Băţagă személyében volt képviselőnk a londoni ötkarikás játékokon – ezt Ciprian Dobre megyei tanácselnök mondta. Az önkormányzati vezető pénteken a két sportoló versenyein készült felvételekből összeállított molinóval, valamint megyealbummal ajándékozta meg mindkettejüket – az ünnepi rendezvényről szombati lapszámunkban tudósítottunk. Dobre sajnálkozva beszélt arról, hogy a megyei tanácsnak jelenleg nincs érdemrendje, amelyet a kiemelkedő teljesítményt felmutató sportolóknak adományozhatna, ezért a marosvásárhelyi tanács figyelmébe ajánlotta Norbert és Cristian teljesítményét, és díszpolgári címre javasolta őket. Megállapította, mindketten megérdemelnék a pénzjutalmat, és kijelentette, reméli, a jövőben ez is dukál majd a díjak mellé.

Mint ismert, Trandafir és Băţagă nem Marosvásárhelyen edz (ezzel kapcsolatosan lásd a mellékelt interjút is – a szerk.). Trandafir Norbert hányatott sorsáról korábban Petelei Attila úszóedző is referált. A sportszakember említette, hogy a fedett uszodában nemhogy nem segítették, de egyenesen gátolták az edzésmunkában. Tanítványa ezért választotta Bákót, és ott olyannyira sikerült ráhangolódni a nagy nemzetközi versenyek hangulatára, hogy a legutóbbi Európa-bajnokságon összejött a bronzérem, amelyet a marosvásárhelyi önkormányzat 15 ezer lejes pénzdíjjal „pótolt meg”.