2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megnyílt a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Negyedszázad gyermekzsivaja és az írott szó felnőtt szerelmeseinek tömege nélkül, csendesen és méreteiben is szerényebben, de csütörtök délben mégiscsak megnyitotta kapuját a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. 

Mint arról korábban is hírt adtunk, a járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy a többnapos rendezvénysorozat ünnepeltjei, a szebbnél szebb, sok esetben nyomdafriss kötetek beköltözzenek hagyományos helyükre, a színház előcsarnokába, a városvezetés ezért a várbeli üvegkupolában biztosított teret olvasó és mű találkozásának.

A kisebb felületen 12 kiadó, a szemle főszervezőjeként ismert Romániai Magyar Könyves Céh tagkiadói állították ki tegnap délben újdonságaikat és korábbi könyveik egy részét. Az érdeklődők a marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadó, a Bookyard és a szintén helyi Kreatív Kiadó – a Romániai Magyar Könyves Céh új tagja – mellett a kolozsvári Kriterion, a Polis, a Koinónia, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Kiadó, a csíkszeredai Bookart, Gutenberg és Pro Print, a székelyudvarhelyi Erdélyi Gondolat, valamint az aradi Irodalmi Jelen Kiadó kínálatából válogathatnak az elkövetkező napokban. 

– Hétfő délután tudtuk meg, hogy valamilyen formában megtarthatjuk a vásárt. Két nap állt rendelkezésünkre, hogy mindent előkészítsünk, és alkalmat biztosítsunk az erdélyi magyar könyvekkel való tisztességes találkozásra – mondta el lapunknak Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke. Szepessy Elődtől, a vásárt kísérő kulturális programok felelősétől megtudtuk, hogy a nem online térben zajló, kiemelt rendezvények – a színházi előadások és a gyermekkoncert – iránt ez alkalommal is óriási volt az érdeklődés, pár nap alatt el is fogytak a – pandémia miatt korlátolt számban, a nézőtér befogadóképességének 30 százalékára árusított – jegyek.

Fotó: Nagy Tibor 


Tömegre nem számítanak

– Sokkal kisebbek idén az elvárásaink, mint a járvány előtti években, minden bizonnyal a megszokottnál kevesebb lesz a látogató. Igaz, a kínálat is szűkebb, hiszen minden kiadó kizárólag a saját kiadványait hozhatta el – osztotta meg velünk vásár előtti gondolatait Trombitás János, a Bookyard Kiadó vezetője, akinek standján megannyi tetszetős mesekönyv, foglalkoztató füzet, baba- és keresztelőnapló mellett klasszikus házi olvasmányok is szerepeltek.

A kolozsvári Polis Könyvkiadó asztalán olyan újdonságok is helyet kaptak, mint Gy. Dávid Gyula Adalékok a bonchidai Bánffy-kastély építéstörténetéhez című, bővített kötete, Kustán Magyari Attila tavaly kiadott Ébredők – Bevezetés az összeesküvés-elméletek világába című munkája, vagy Virginia Sol idén megjelent ifjúsági regénye, Az utolsó mesemondó. 

– Rétegkönyveink vannak, így nem az a legfontosabb a számunkra, hogy milyen sokan vásároltak a kiadványainkból Erdély legnagyobb könyves rendezvényén, hanem az, hogy tudjon rólunk a részt vevő közönség, láthassák a kínálatunkat a vásárba látogatók. Itt most nem az a kérdés, hogy a pohár félig tele van, vagy félig üres, inkább annak örülhetünk, hogy egyáltalán van – összegezte az idei könyvünnephez való viszonyulását Kozma Csaba, a kiadó vezetője.

Ottjártunkkor, nyitás után pár perccel az első látogatók is megérkeztek. A szervezett csapatok, iskolás osztályok hosszú sora persze ezúttal elmaradt, de remélhetőleg a könyvek világában magukat otthon érző marosvásárhelyiek közül sokan eljönnek a hét végén a várbeli kupolába. Pénteken és szombaton délelőtt 10 órától este 7 óráig, vasárnap 10-től délután 2 óráig merülhetnek itt el a zöldigazolvánnyal rendelkezők az írott szó varázslatában.