2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mindannyiunk rémálma, hogy nyaralásból, munkahelyről, iskolából hazatérve otthonunkat feldúlva találjuk.  


Mindannyiunk rémálma, hogy nyaralásból, munkahelyről, iskolából hazatérve otthonunkat feldúlva találjuk. Hogy távollétünkben a mindenre elszánt, vakmerő bűnözők mindent felforgatva keresik a becsületes úton, mindennapi munkával szerzett készpénzünket, javainkat, felbecsülhetetlen eszmei értékű, féltve őrzött emléktárgyainkat. A betörés mint társadalmi realitás egyre legyőzhetetlenebb jelenséggé válik, a bűntettek elkövetéséről a sajtóban megjelenő rendőrségi beszámolók is ezt támasztják alá.

Lakókörnyezetünkben egyre gyakoribbak a házfeltörések és a lakásbetörések, de az alagsori tárolókba és hétvégi házakba való illetéktelen behatolások is napi rendszerességgel okoznak bosszúságot, anyagi kárt, lelki megrázkódtatást a tulajdonosoknak. Hogy miként lehet megélni egy otthon feltörésének traumáját, csak azok tudhatják, akik megtapasztalták lakásuk felforgatását, kifosztását, kedvenc értéktárgyaik, féltve őrzött megtakarításaik eltűnését. Összeállításunkban szakemberek segítségével a betöréssel járó szörnyű élmény elkerülése érdekében a bűnmegelőzés gyakorlati lehetőségeinek módozataira próbálunk választ keresni.

A téli hónapokban közvetlen környezetemben található lakásokat, de ismerősök, barátok otthonát is törték fel mindenre elszánt tolvajok. Esetenként mértéktelen elszántsággal keresték az értékeket, ha egyik nap nem találtak, másnap újra visszatértek, hogy a konyhában, éléskamrában tárolt lisztet, cukrot, fűszereket is a földre szórva keressék mások javait. Az elvetemült gazfickók a fagyasztó tartalmát is földre dobálták anélkül, hogy egyetlen csirkecombot is magukkal vittek volna. Valószínűleg nem a korgó gyomruk ösztökélte, inkább a kiszemelt áldozatuk megtakarított pénzére, értéktárgyaira vadásztak.

Közülük párat elkaptak a rendőrök, biztonságiak, ám jóval kevesebbet, mint amennyi az elkövetések száma. Egyik állítólagos börtöntölteléket pedig a tett helyszínén épp a szemfüles szomszédok csípték el. Minden alkalommal egyedi módszerrel garázdálkodtak azok, akik megélhetésüket mások javainak eltulajdonításával biztosítják.

 

Értékek híján rongálás

A legutóbbi eset a hátrahagyott pusztítás láttán mégis felejthetetlen emlékkép nyomaként marad meg emlékezetemben. Idősebb hölgy lakását dúlták fel távollétében, és értékesíthető javakat keresve a keményfa ágyat sem átallották oldalára borítani. A lakásban szanaszét heverő könyvek, iratok, textília azonban nem taglózott le annyira, mint a fürdőszobában véghezvitt pusztítás. Akárha forgószél söpört volna végig pár négyzetméteren. Ép elméjű ember hasonló értelmetlen tettnek még a gondolatát is elvetné, hisz a félméteres vezetékek ócskavasként, rézhulladékként értékesítve sem érnek annyit, hogy kimondottan azért bajmolódjanak vele a duhajkodó gazfickók. Ők mégis másképp vélekedhettek, számukra semmi sem fölösleges, ha arról van szó, hogy egy élet munkáját tönkretéve sajátítsanak el bármi mozdíthatót, ha történetesen készpénzt vagy nagyobb értéket nem találtak. A vízvezeték-szerelést, a vízcsapokat tépték ki kegyetlen elszántsággal a falból a falicsempe-burkolattal együtt, törték-zúzták a háztulajdonos által évekkel ezelőtt gondosan berendezett takaros családi ház ezen szegletét. A mosdókagyló a földön heverve mintegy segélykiáltást hallatott, amit csak az érthet, aki képes átélni a másokat ért veszteség fájdalmát. Ha történetesen nyár van, és a vízmelegítő vízzel feltöltve, most a lakás vízben úszna – hangzik a megállapítás. Az éber, segítőkész szomszédok felfigyeltek az éjszakai zajra, az egyik tettest el is kapták, a rendőrök régi ismerőse, állítólag huszonnégy órája volt szabadlábon. A ház szellőztetését, a számlák kiegyenlítését vállaló szépkorú barátnő fél délelőttjét a rendőrségen töltötte, nyilatkozatokat írattak vele a rendőrbiztosok, azóta maga is retteg annak gondolatától, hogy az elfogott rabló cimborái bosszút állhatnak. A rendőrségen tapasztaltak szerint valószínű, hogy betyárbecsületből sem adja ki bűnözőtársait. Amint az őt kihallgató rendőr jelezte, „nem verhetik ki belőle a vallomást, ugyanis jogai vannak”.

 

Gond nélkül juthatnak be

A rendőrség munkatársai szerint a legnagyobb gond a betörők változatos munkamódszere, kulcsmásolatok, álkulcsok használata, amelyekkel gond nélkül bejutnak bármelyik olyan ingatlanba, amit kiszemeltek, és észrevétlen behatolva akár többször is terepszemlét tarthatnak anélkül, hogy a gyanútlan tulajdonos bármit észlelhetne. A tapasztalat szerint azokat az ajtókat, amelyekre két zárat szereltek, kevésbé kedvelik, de alkalomadtán azok feltörése sem okoz különösebb nehézséget a fosztogatóknak.

Az új büntető törvénykönyv lehetőséget nyújt a felek kibékülésére. Ennek következtében ha a megkárosított visszavonja feljelentését, az eljárási folyamatot befagyasztják. Ezáltal a törvényes eljárást megszüntetik, a bűnöző pedig szabadlábon folytatja a tevékenységét – mondja egyik rendőrtiszt, megjegyezve, hogy ilyen esetekben értelmetlenné válik az addigi munkájuk.

A tolvaj általában oda hatol be, ahol gyatra védelmet lát, és viszonylag könnyű „munkával”, rövid idő alatt tud zsákmányra szert tenni. A lakások, családi házak elleni támadások során általában a gyenge bejárati ajtók válnak célponttá, ahol feltűnés nélkül, kevés nyom hátrahagyásával hatolhatnak be, minimális lebukásveszély mellett, zavartalanul tudnak „tevékenykedni”. Általában olyan időpontban követik el a rablást, amikor nincs mozgás, a szomszédok közül kevesen tartózkodnak otthon, és a zajokra is kevésbé figyelnek fel. Mindenekelőtt készpénzt, értékpapírt, ékszert keresnek, de elektronikai cikkeket, régiséget, kerékpárokat, szerszámokat is előszeretettel tulajdonítanak el, bármit, amin könnyen túladhatnak, és egyedi azonosító jel hiányában a rendőrség nem tud körözni, sőt, a tulajdonos sem képes kétséget kizáróan azonosítani.

 

Többen szabadultak, mint ahányat bezártak

Érdeklődésünkre a Marosvásárhelyi Börtön főfelügyelője, Mihai Hăbălău tájékoztatott, miszerint tavaly 41 személyt ítéltek el erőszakot is alkalmazó rablás bűntette miatt, 45 személyt pedig kisebb értékű lopásért, ugyanakkor 247 személyt helyeztek szabadlábra. A főfelügyelő szerint a helyi börtönnek nincs kimutatása a megye területén végrehajtott bűnözés mértékéről, sem a visszaeső bűnözők számáról.

Leggyakrabban az ajtó hengerzár-betétjének eltörésével jutnak be, amit a szakszerűtlen szerelés megkönnyít. Az erre szakosodott bűnöző egy percen belül küzdi le ezt az akadályt, ráadásul csendesen. Az ajtó be- vagy kifeszítése, illetve lábbal való berúgása a másik leggyakoribb behatolási módszer. A silány ajtólapoknak, a gyenge kivitelezésű ajtótokoknak és az alig felerősített zárlemezeknek köszönhetően egy átlagos lakótelepi ajtó beszakításához sem kell erőművésznek lenniük.

 

Megelőzés riasztórendszerekkel

– A marosvásárhelyi székhelyű, vagyonvédelemmel foglalkozó cég, a Gombos Security tulajdonosa, Gombos Attila szerint egy betörés után a negatív pszichés hatás sokszor elviselhetetlenebb, mint a keletkezett anyagi kár. Az ingatlan tulajdonosa akár évekig is rettegve lép be otthonába, fekszik le ágyába, mivel nem tudhatja, hogy mikor törhetnek rá a hívatlan „látogatók”.

– Nagyon sokan, annak ellenére, hogy riasztórendszert szerelnek, egy idő után kikapcsolják, mert kényelmesebbnek találják, mint az állandó ki- és bekapcsolást. Távfelügyelettel mi látjuk, hogy nem működik a rendszer, de ha nem hajlandók működésben tartani, akkor a cég sem tudja azt a szolgáltatást elvégezni, amire szerződést kötöttek. Ha csak szenzorokat szerelnek az ajtókra, ablakokra, akkor is működésben kell tartani azokat, mert a kürthang legalább elriasztja a rablókat, felhívja a szomszédok figyelmét. Igaz, olyan eset is előfordult már, hogy a profi betörő nem szaladt el, ellenkezőleg, leverte a riasztóberendezést. Sokszor az olcsó, megbízhatatlan riasztórendszer is bosszúságot okozhat, mert hamisan riaszt.

– Miből tevődik össze a riasztórendszer?

– Szükséges egy központ, egy távvezérlő, egy akku, belső, illetve külső hangjelző.

– Miben áll a riasztórendszer távkövetése?

– Amint a szenzoros érzékelők a követőközpontban jelzik az illetéktelen behatolást, elemzik, majd riasztják az egységeket, és a helyszínhez legközelebb lévő csapat perceken belül ott terem. Ha sikerül elkapni a tettest, átadjuk a rendőrségnek. Bosszúságot okoz azonban az, hogy ha fiatalkorú bűnözőt adunk át a rendőrségnek, néhány nap múlva másik helyszínen ugyanazt a személyt újra elkapjuk – mondja a cégvezető.

– Mennyibe kerül egy tömbházlakás, illetve egy háromszobás családi ház legalacsonyabb árfekvésű riasztórendszere, ami egy középkategóriás anyagi helyzettel rendelkező magánszemély, illetve a nyugdíjas korosztály számára sem jelent rendkívüli anyagi megterhelést?

– A terület nagyságától függ. Két-három szobás családi házakba, illetve tömbházlakásokba magánszemélyeknek 800–1000 lejbe kerül egy mozgásérzékelőkön alapuló riasztókészülék beszerelése. A havi szolgáltatás (a riasztókészülék követése, riasztás, kiszállás) tömbházlakás esetében 100 lej, magánházaknál 130 lej körüli a hozzáadott értékadó nélkül. Ahhoz, hogy a központi rendszerben követhető legyen, szükség van egy 150 eurós GPRS- modulra is, amely a jelközvetítő szerepét tölti be.

– Vonalas telefon révén ez nem oldható meg?

– Ugyanez megoldható a vonalas telefon révén is, azáltal megspórolható a modul ára, de abban az esetben, ha a betörő elvágja a telefonhuzalt, a riasztásnak a központba való közvetítése lehetetlenné válik. Ezért a kommunikációs modult biztosabbnak tartjuk és azt ajánljuk az ügyfeleknek. Az okostelefonok révén igény szerint az ügyfél külföldön is értesítést kaphat sms-ben, ha ingatlanában illetéktelen behatolást észleltünk – fűzi hozzá Csillag István operatív vezető.

– Hová szerelik a riasztókészüléket?

– Szükséges egy mozgásérzékelő és egy mágneses érintkezés felszerelése, ami az ajtónyitást, -csukást érzékeli. Ha csak a bejárati ajtóra szerelünk mágneses érzékelőt, de ha az ablakon jönnek be, nyugodtan garázdálkodhatnak a tolvajok. Ha valaki nagyobb biztonságot szeretne, akkor mind az ajtóra, mind az ablakokra felszerelteti, főképp földszinti lakások, családi házak esetében.

– Aki csak pár hónapra szeretné a központi követési szolgálatot igénybe venni, van-e erre lehetősége?

– Igen, arra az esetre kölcsönözhetünk is kommunikációs modult, aki pedig követés nélkül igényli a riasztórendszer felszerelését, ugyanazt a riasztókészüléket szereljük fel akár követőrendszeres szerződést köt, akár nem.

– A videó-megfigyelőrendszer mikor ajánlott?

– A kültéri behatolások ellen a mozgásérzékelős riasztás elegendő, míg a belső térben lévő szarkák megfigyelésére a videokamerás rendszer ajánlott.

– Mikor volt a legtöbb beavatkozásuk?

– A decemberi hónapban volt a legtöbb riasztójelzés, ami január közepéig tartott.

– Mi az eljárás, hová folyamodhatnak azok, akik riasztórendszert szereltetnének?

– Bármelyik vagyonvédelmi engedéllyel rendelkező céghez.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató