2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Minden megnyert projekt a helyi közösségek fejlődéséhez járul hozzá. 

Dávid Gyula, Mezőmadaras polgármestere arról tájékoztatott, hogy Gyulafehérváron a Vidékfejlesztési Ügynökséggel (AFIR) aláírták azt a szerződést, amely a Mezőmadaras kulturális örökségének népszerűsítésére hivatott projekt kivitelezését teszi lehetővé. 

– Azon túlmenően, hogy a projekt a helyi kultúra és hagyományok népszerűsítését célozza, egyben a helyi közösség javára szolgál. Ugyanis számos olyan eszköz vásárlását teszi lehetővé, amelyek elengedhetetlenek a rendezvények lebonyolításához. Gondolok itt a hangosító berendezésre, a hangfalakra, mikrofonokra, állványokra, zenefelszerelésre, keverőpultra, kábelekre, vetítőernyőre és rendezvényszervezésre alkalmas sátorra. Ezenkívül lehetőség lesz laptop, számítógépes programok – Windows 10 Pro, Microsoft Office – megvásárlására. A község néptáncosainak helyi népviseleti ruhát, lábbelit, csizmát tudunk beszerezni. Ezek mind elengedhetetlenek a kulturális programok lebonyolításához – mondta a polgármester.

A támogatási szerződés összértéke 108.316 lej. A projekt életbe ültetése és kivitelezése el is kezdődött. 

S ha már a helyi közösségeket szolgáló fejlesztésekről esik szó, meg kell említeni, hogy a faluban elkezdődött a víz- és a csatornahálózat kibővítése. Jelenleg a munkálatok 10 százalékánál tartanak. A vízhálózat kiépítése Szénáságyra vonatkozik, míg a csatornát ott és Madaras északkeleti részén, valamint az Iskola utcában is kiépítik. A nagyszabású projekt értéke 15 millió lej, a román kormány finanszírozza az országos helyi fejlesztési program (PNDL-2) keretében. A megkezdett munkát 2020 végéig kell majd befejezni. A határidőt próbálják betartani.

Dávid Gyula, Mezőmadaras polgármestere