2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hol volt, hol nem volt, volt az országban egy Jedd nevű falu. Ebben a faluban élt egy szegény ember a családjával együtt. A sok gyermek mellett egyetlen vagyonuk egy táltos tehén volt. Féltették is azt nagyon.

„Magyar népmesét kell a gyereknek kezébe adni, mert az a magyar nép lelkét, örömét, bánatát, mindennapjait tárja a gyermekek elé” (Benedek Elek)

Hol volt, hol nem volt, volt az országban egy Jedd nevű falu. Ebben a faluban élt egy szegény ember a családjával együtt. A sok gyermek mellett egyetlen vagyonuk egy táltos tehén volt. Féltették is azt nagyon.

A falu határában, egy barlangban ott tanyázott egy medve. Mivel a szegény ember a falu szélén lakott, ezért nem is volt nehéz a medvének ellopni ezt a táltos tehenet. Így kezdődött a mesemondó verseny körzeti szakasza Jedden január 21-én.

A két játékvezető, Vaszi Enikő és Szilágyi Olga tanítónők elmesélték a gyermekeknek, hogy nagyon várták már őket, mert nagy baj van a faluban, kifogytak a meséből. A medve csak akkor engedi szabadon a táltos tehenet, ha a meséikkel sikerül elkápráztatni őt, ugyanis ez a medve nem alszik téli álmot, hanem meséket akar hallgatni, azért lopta el a táltos tehenet is.

A gyerekek szívesen segítettek, mindenki ügyesen elmondta a meséjét. Kendről, Ákosfalváról, Harasztkerékről, Koronkáról és Marosvásárhelyről érkeztek a gyermekek, akik szebbnél szebb meséket mondtak.

A szünetben Borbély Tímea és Kovaci Gyöngyi tanítónők medvéről szóló énekeket és játékot tanítottak a gyermekeknek. A verseny végén a gyermekek medveálarcot készítettek Domahidi Katalin és Maki-Böjte Éva tanítónők segítségével. Ez alatt az idő alatt a medve eldöntötte, hogy kik voltak a legügyesebbek, természetesen nem egyedül tette, segítségére sietett a szegény ember: Dániel Csaba magyar-néprajz, zene szakos tanár, a szegény ember édesanyja: Márton Margit nyugalmazott magyartanárnő, a szegény ember felesége: Kerekes Judit magyartanárnő, a szegény ember legnagyobbik leánya, Gál Ildikó tanítónő és a falu bírónéja, Madaras Magdolna tanítónő.

Izgalommal várták a gyermekek, hogy ki fogja majd képviselni a körzetünket a megyei mesemondó versenyen.

I. díj: Szabó Hunor, Romulus Guga Gimnázium, tanító: Harmath Erzsébet. II. díj: Beke András, Romulus Guga Gimnázium, tanító: Harmath Erzsébet. III. díj: Hadăr Amanda, Tudor Vladimirescu Gimnázium, tanító: Gábor Lizetta. III. díj: Szász Eliz Hortenzia, Ákosfalvi Ált. Iskola, tanító: Török Márta. Dicséret: Bartha Zsófia, Tudor Vladimirescu Gimnázium, tanító: Gábor Lizetta.

Minden részt vevő tanuló könyvet és emléklapot kapott.

Köszönjük támogatóink hozzájárulását is: a MAG Egyesületnek a Kedvenc meséim meséskönyveket, a TimKo pékségnek a finom falatokat, a Benedek Elek Egyesületnek a pénzbeli támogatást, a dévai Korvin Kiadónak a meséskönyveket.

A szegény ember és a családja boldogan hazavezette a táltos tehenet a medve barlangjából. Még most is mennek, ha meg nem álltak; már nem is haragudtak a medvére, mindenki csak jót kívánt neki: éljen boldogan és mesékben gazdagon. Itt a vége, fuss el véle. Aki nem hiszi, járjon a végére.

Szilágyi Olga