2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Konferencia Európa jövőjéről

Június 19-én, szombaton ült össze először az Európa jövőjéről szóló konferencia plenáris ülése Strasbourgban. 

A plenáris ülés újabb fontos mérföldköve az európai demokrácia eddig példátlan, nyílt és inkluzív fórumaként szolgáló konferenciának.

A vezető testület társelnökeinek nyitóbeszédét követően a résztvevők – köztük a polgárok – megvitatták, miért is indult az európai polgári vitacsoportokat, nemzeti vitafórumokat és rendezvényeket, valamint egy többnyelvű digitális platformot magába foglaló konferencia, és ki mit vár tőle. A társelnökök a június 17-én a portugál fővárosban, Lisszabonban megrendezett európai polgári rendezvényt is üdvözölték.

Az ülés második felében a résztvevők főként eljárásrendi kérdésekkel foglalkoztak, áttekintették egyebek mellett a plenáris fórumok, az európai polgári vitacsoportok és az európai polgári rendezvények eseménynaptárát.


A vitacsoportok szeptemberben és októberben üléseznek 

Az európai polgári vitacsoportok szeptemberben és októberben üléseznek majd. Akkor készítik elő a plenáris fórum számára azokat az ajánlásokat, amelyekben – a polgároknak a platformon keresztül összegyűjtött észrevételei alapján – meghatározzák az unió által a jövőben követendő irányt. A szervezők elkötelezettek amellett, hogy a vitafolyamatban maximális teret biztosítanak a fiataloknak. A Parlament október 8–9-ére európai ifjúsági rendezvényt szervez, amelynek már folynak az előkészületei. A következő plenáris ülés időpontja október 22–23.


Hamarosan lezárul a polgárok képviselőinek kiválasztása

A plenáris üléseken a Parlament 108 küldötte mellett a Tanács 54 (tagállamonként kettő), a Bizottság három és a nemzeti parlamentek 108 képviselője vesz részt egyanrangú félként, hozzájuk csatlakoznak az európai polgárok. A polgári vitacsoportoktól és a többnyelvű digitális platformról származó ötleteket 108 polgár vitatja meg: az európai polgári vitacsoportokat képviselő 80 fő (akiknek legalább egyharmada 25 év alatti), 27-en (tagállamonként egy-egy fő) a nemzeti vitacsoportoknak, illetve a konferencia rendezvényeinek képviseletében, valamint az Európai Ifjúsági Fórum elnöke. Hamarosan lezárul a polgárok képviselőinek kiválasztása.

A Régiók Bizottsága és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 18-18 tagja, valamint a szociális partnerek és a civil társadalom nyolc-nyolc képviselője is részt vesz a plenáris üléseken, az EU nemzetközi szerepével kapcsolatos megbeszéléseken pedig jelen lesz az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is. Az ülésre ezenkívül a legfontosabb érdekelt felek képviselői is meghívást kaphatnak. A konferencia plenáris fórumában kiegyensúlyozott a nemek aránya.

Az európai polgárok a többnyelvű digitális platformon keresztül már most is részt vehetnek a konferencián. A platform az EU mind a 24 hivatalos nyelvén elérhető. (Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)