2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Konferencia Európa jövőjéről

A konferencia ezen a hétvégén megrendezendő strasbourgi plenáris ülésén a különböző polgári fórumokon készült jelentéseket vitatják meg. 


Az EP strasbourgi székhelye Forrás: Európai ParlamentA plenáris üléssel a konferencia két fontos mérföldkövéhez érkezik. Egyrészt az európai polgári vitacsoportok 80 képviselője (akiket a szeptemberben és októberben Strasbourgban összehívott 800 főből választottak ki) elfoglalja helyét a konferencián. Másrészt a plenáris ülés most első alkalommal vitatja meg a konferencia különböző összetevőiből – az európai polgári vitacsoportokból, a nemzeti vitacsoportokból és helyi rendezvényekről, az európai ifjúsági rendezvényről és a többnyelvű digitális platformról – származó hozzájárulásokat. A tanácskozások, rendezvények és online viták eközben folytatódnak.

Pénteken a plenáris ülés munkacsoportjai tartottak ülést

A munkacsoportokban a konferencia plenáris ülésén az európai parlamenti képviselők, nemzeti parlamenti képviselők, kormányképviselők, a Bizottság, a szociális partnerek, a civil társadalom és a polgárok képviselői vettek részt.

A szombati plenárist a konferencia vezető testületének társelnökei nyitják meg

Szombaton a plenáris ülést a konferencia vezető testületének társelnökei nyitják meg: Guy Verhofstadt (Európai Parlament), Gašper Dovžan államtitkár az Európai Unió Tanácsa szlovén elnökségének nevében, valamint Dubravka Šuica, az Európai Bizottság alelnöke. 

A megbeszélések a következőkről folynak majd: * az egyes európai polgári vitacsoportok képviselői és a társelnökök beszámolnak a vitacsoportok első benyomásairól; * a nemzeti vitacsoportok és rendezvények képviselői ismertetik jelentésüket; * beszámoló az európai ifjúsági rendezvényről szóló jelentésről; * a társelnökök bemutatják a többnyelvű digitális platformról szóló időközi jelentést és a jelenlegi helyzetet.

Az európai polgári vitacsoportok első ülései

A négy európai polgári vitacsoport első üléseire az Európai Parlamentben, Strasbourgban 2021 szeptemberében és októberében került sor. Mindegyik vitacsoportban a tagállamok mintegy 200 polgára (akik egyharmada 25 évnél fiatalabb) vitatta meg a hatáskörébe tartozó témákat. 

A vitacsoportok első üléseiről készült jelentések, valamint a polgárok által a további megbeszélésekre kiválasztott fő- és altémák a többnyelvű digitális platformon érhetők el.

Vitacsoportok:

 1. Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság, munkahelyek/oktatás, ifjúság, kultúra, sport/digitális transzformáció.

2. Európai demokrácia/értékek és jogok, jogállamiság, biztonság.

3. Éghajlatváltozás, környezetvédelem/egészségügy.

4. Az EU a világban/migráció.

Az európai polgári vitacsoportok az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság által szervezett konferencia központi elemét képezik. A deliberatív demokrácia egyedülálló, nemzeteken átívelő és többnyelvű megnyilvánulási formáját jelentik, és központi szerepet biztosítanak az európai polgárok számára az EU jövőjének alakításában. A vitacsoportok megbeszélésein a többnyelvű digitális platform hozzájárulásait és a tagállamokban a konferencia keretében szervezett nemzeti polgári vitacsoportok és rendezvények nyomán megfogalmazott ajánlásokat is meg fogják vitatni.

Az európai ifjúsági rendezvény hozzájárulása

Az európai ifjúsági rendezvényre (EYE2021) október 8-9-én került sor. Az Európai Parlament strasbourgi székhelyén megrendezett eseményen a helyszínen 5 000 fiatal vett személyesen részt, további 5 000 pedig online csatlakozott, hogy az Európa jövőjének alakításával kapcsolatos, kétezernél is több ötletet megvitassák. A rendezvényre az európai polgári vitacsoportok fiatal tagjai kaptak meghívást. Az EYE2021 legnépszerűbb 20 ötletét két fiatal ismerteti az Európa jövőjéről szóló konferencia egyik plenáris ülésén. 

Vita a többnyelvű digitális platfomon

Október 15-én közzétették a többnyelvű digitális platformról szóló második jelentést. A jelentés azokról a hozzájárulásokról ad áttekintést, amelyet a platform április 19-i elindításától a szeptember 7-ig tartó időszakban írtak a hozzászóló polgárok. A több mint hárommillió látogatót és 30 000 aktív résztvevőt vonzó, 8 000 ötletet felvonultató és közel 3 000 regisztrált rendezvényt tartalmazó többnyelvű digitális platform a konferencia transznacionális demokratikus vitájának központi eleme. A résztvevők körében jelenleg az európai demokrácia, az éghajlatváltozás és a környezet a legnépszerűbb vitatémák. Az uniós országok lakosai számos ötletet terjesztettek elő egy sor más témában is.

A platformról szóló második jelentés kiegészíti az első jelentésben szereplő információkat. Megerősíti, hogy a platformon a hangsúly továbbra is az éghajlatváltozáson és a környezeten van, miközben új elképzeléseket mutat be a biológiai sokféleséggel, a nemek közötti nagyobb egyenlőséggel, a jobb munkakörülményekkel és az EU világban betöltött szerepének megerősítésével kapcsolatban.

A harmadik időközi jelentés decemberre várható, és alapul szolgál majd az európai polgári vitacsoportok utolsó ülései és a konferencia plenáris ülésének soron következő ülései számára. A harmadik jelentésben az október utolsó hetéig született hozzájárulások fognak szerepelni. A jövő év elején zárójelentés készül.

Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája