2020. február 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kisebb mennyiség, magasabb árak

Megtizedelte az időjárás idén a cseresznye-, valamint a meggytermést, de eperből, málnából is csak a várt mennyiség töredékét tudták leszüretelni a termelők. Ennek a hatását a vásárlók is érzik, a háziasszonyok az eltevések idején hiába várják, hogy csökkenjenek a gyümölcs-árak. 


Ez az év kiesett!

– állapította meg sajnálkozva lapunknak a cserefalvi Bartha Jenő, aki az alsó-nyárádmenti településen három hektár területen termeszt gyümölcsöt, a legnagyobb felületen epres, málnás, valamint meggy- és cseresznyefák vannak. 

Mint mondta, volt még év, amikor a megszokottnál kevesebbet tudtak leszüretelni, viszont ennyire gyenge termésre még nem volt példa. Miközben az előző években tonnaszámra értékesítették a gyümölcsöket, idén eladásra alkalmas meggy és cseresznye egyáltalán nem lett, az a kevés, ami megmaradt a fákon, ragyás, kukacos volt, nem piacra való. Eper, illetve málna is nagyon kevés lett a kedvezőtlen időjárás miatt. Van egyfajta málna, ami ezután kell teremjen, az eddig jónak mutatkozik – tette hozzá a termelő. 

A Bartha család által kezdeményezett Szedd magad! akció, amely az utóbbi években igen népszerű lett, és az eperidényben a környékről nagyon sok családot vonzott a cserefalvi ültetvényekre, idén a terméskiesés miatt elmaradt. Ugyanakkor nem tudták kiszolgálni azokat a visszatérő vásárlókat sem, akik évek óta nagy tételben tőlük szerzik be az eltevéshez szükséges, valamint a feldolgozásra szánt friss gyümölcsöt. 

Fotó: archív


Kevés a mennyiség, nem csökkennek az árak

Ha a mennyiséget vesszük, a tavalyhoz képest alig tíz százalékos volt az idei meggy-, valamint cseresznyetermés – világított rá a gyümölcstermesztőket sújtó sajnálatos jelenségre Kacsó István nyárádszeredai termelő is. Mint mondta, a tavalyinál mintegy kilencven százalékkal lett kevesebb a meggy és a cseresznye, van termelő, aki a várt tíz tonna helyett alig másfél tonna gyümölcsöt tudott leszüretelni. A szamócánál és földiepernél egyesek hetven-, mások ötvenszázalékos terméskiesésről beszélnek, a fekete ribizliből viszont kielégítő a termés. Kacsó István szerint az időjárás okozott komoly károkat, ugyanis áprilisban virágzáskor, amikor meg kellene történjen a virágkötődés, nagyon lehűlt az idő, és ez okozta – főként a cseresznyefáknál, meggyfáknál, illetve a szamócánál – a gondot. Az árak is érezhetően növekedtek, sokan lemaradtak a friss gyümölcsről, mivel vártak az eltevésekkel, abban reménykedve, hogy előbb-utóbb csökkennek az árak, de közben két hét alatt le is járt a szezon, ami máskor elhúzódott három-négy hétig. Az előző évekhez viszonyítva a cseresznyének, megy-

gynek is magas maradt az ára. Míg a málna kilóját az előző években 15 lejért is meg lehetett vásárolni, most helyenként 20 lejnél többet elkérnek érte. Így próbálják kompenzálni valamelyest a mennyiségkiesést a termelők. 

Kacsó István néhány éve még nagyobb területen, Nyárádmagyaróson és Demeterfalván is termesztett málnát, epret, ribizlit, viszont két évvel ezelőtt lecsökkentette a termelést, jelenleg csak Nyárádremetén van szamócása, de egy új telepítést tervez az ősszel Nyárádszentannán. Hozzátette, összedolgozik a cserefalvi Bartha Jenővel, az évek óta hűséges vásárlóit hozzá irányítja.

A szörpök és lekvárok készítésével foglalkozó Király Hajnal érdeklődésünkre elmondta, a feketeribizli-termésével idén elégedett, viszont az erdőszentgyörgyi, valamint a varsági termelők – akiktől beszerzi a különféle gyümölcsöket, amelyekből a szörpjei, lekvárjai készülnek – arra panaszkodnak, hogy a vártnál jóval kevesebb lett idén a termés. A koronkai termelő elmondta, eperhez és meggyhez elég nehezen jutott hozzá, a meggyet nagy tételben is szinte a tavalyi ár kétszereséért kínálják. 

Fotó: Nagy Tibor